Anders Storhaug Heen - Runner's World
Annonse

Anders Storhaug Heen

Alternativ trening


2017 ble en stor tålmodighetsprøve for meg. Den ene løpeskaden etter den andre preget treningsåret, og jeg kom meg knapt på startstreken. Jeg tror deler av årsaken til det er at jeg har løpt betydelig mer siden 2016, og at jeg ikke har latt kroppen venne seg gradvis nok til den økte belastningen. I denne perioden har jeg rett og slett trent for lite variert. Jeg har innsett at jeg med mine drøye 80 kilo ikke bare kan dunke løs i mil etter mil og regne med at det går bra i lengden uten tilstrekkelig med restitusjon og alternativ trening.


I juni 2017 begynte jeg også som lege ved Oslo Skadelegevakt, og etter mange år med dagarbeid jobber jeg nå tredelt turnus og hver tredje helg. Jobben er utrolig spennende, morsom og meningsfull, men det er skikkelig travle dager. Jeg kjenner at jobbsituasjonen og et hektisk liv med kone og fire aktive barn går ut over overskuddet og vanskeliggjør muligheten for en regelmessig hverdag med nok hvile og søvn. Da er det også lettere å bli syk og skadet. Totalbelastningen har nok blitt for stor uten at jeg egentlig har tenkt over det, og hvertfall ikke tatt hensyn til det.


Jeg er litt bedre, men fortsatt ikke helt bra i venstre kne og lår som jeg har slitt med siden slutten av august. Pilen peker derimot i riktig retning om ikke annet. Nå trener jeg målrettet for å gå brukbart under Vasaloppet i mars, samtidig som jeg forsiktig trapper opp løpingen. På grunn av skaden har det blitt noen måneder med endel alternativ trening og lite løping.

Langrenn. For meg den beste treningsformen i tillegg til løpingen. Særlig med vinterens forhold!

Hvilke grunner kan en løper ha til å trene alternativt?

-For å forebygge skader.
-Som tillegg til løpingen for å øke den totale treningsbelastningen, men uten å øke skaderisikoen i for stor grad.
-For å gi variasjon til løpingen fysisk og/eller mentalt.
-Fordi man også liker å drive med andre aktiviteter.
-På grunn av skade
-Fordi det er mest praktisk, f. eks som transport til og fra jobb/studier/besøk etc.
-Som restitusjon


Hva slags alternativ trening kan være gunstig for en løper?
Her er det bare fantasien som stopper deg. All kondisjonstrening vil hjelpe. Om det i tillegg er relativt skånsomme aktiviteter som sykling, svømming, løping i vann, langrenn/rulleski, roing, etc. så er det nesten ubegrenset hvor mange timer med alternativ trening du kan legge ned for å bedre kondisjonen, men knapt øke skaderisikoen. Her tror jeg mange av oss løpemosjonister har mye å hente. Alt av ekstra trening hjelper og vil bidra til økt kapasitet og dermed bedre løpeformen. Noen vil nok hevde at løpssteget vil lide litt med for mye sykling og skigåing, men personlig tror jeg gevinstene totalt sett er større for en mosjonist enn ulempene. 


Ved endel former for alternativ trening skal man derimot tenke seg om før man overdriver. Aktiviteter som squash, tennis, innebandy, fotball, håndball mm. er sosiale, kompetitive og morsomme, men skaderisikoen er høy. Det er da viktig å tenke hvor mye du løper i forhold til om disse øktene bør erstatte en løpeøkt eller komme i tillegg. Men at det er god trening og kan gi et løft for formen er jeg ikke i tvil om.


Jeg regner ikke målrettet styrketrening for å bedre løpsform og -økonomi som alternativ trening, men som et viktig tillegg til løpetreningen som alle med fordel bør sette av noe tid til- både for å bli bedre til å løpe, holde ut lenger, men også for å forebygge skader. Selv liker jeg best å trene styrke med mange sett uten pauser, såkalt sirkeltrening. Ved å legge inn øvelser som involverer store muskelgrupper kombinert med coretrening så får jeg pulsen opp og føler at jeg trener effektivt og dermed også litt utholdenhet.

På kort sikt har jeg forøvrig følgende anbefaling:

På fredag 2.2 det Craft Morningrun og på lørdag Winterrun, 5 eller 10 km. Meld deg på, møt opp på fredag morgen og løp rolig med noen innlagte stigningsløp før du spiser en god frokost. Dette er fin oppladning før du kickstarter løpesesongen dagen etter med Winterrun. Konkurranser hjelper de fleste med  å få trent målrettet og kan hjelpe til med å holde motivasjonen og fokuset oppe. Det trengs kanskje for noen gjennom vinteren?

I skrivende stund har jeg avspaseringsuke på jobb og pleier kjærligheten med kona en uke i Tulum i Mexico. Jeg kan derfor ikke delta i helgen. 

Tulum beachrun! Rehab- løping har aldri føltes bedre enn langs disse fantastiske strendene.

Jeg stiller derimot under Craft Morningrun fredag 2. mars og skal da også si noen ord om restitusjon før vi sammen løper runden. Vel møtt da og lykke til med treningen fremover. Kanskje du i tiden fremover kan få lagt inn en halvtime her og en halvtime der med alternativ trening og bedre løpeformen? 

Publicerat: 2018-01-31 21:47 Kommentarer (0)MerAnders Heen

Ambassadør for Craft Sportswear. Instagram: @lopelegen 38 år gammel, godt gift firebarnspappa. Ferdig utdannet lege i 2008. Spesialist i allmennmedisin, forhåpentligvis snart autorisert Idrettslege Lege for Norges kombinertlandslag og NIMI AS Norges lege under Europeisk ungdomsfestival (EYOF) 2017. Lege i den norske troppen under VM på ski, Seefeld 2019. Aktiv langrennsløper og fotballspiller i oppveksten. Har aldri sett på meg selv som en løper, men fant ut i 2016 at jeg jeg har litt krutt i beina likevel da jeg etter tre måneders solid treningsinnsats løp mitt andre maraton på 2:46:20. Livsmålet mitt om å løpe under tre timer var visst ikke så uoppnåelig likevel. Tiden etter dette har jeg stort sett vært kontinuerlig skadeplaget, og i juni 2018 ble jeg operert i venstre kne. Benutvekster på kneskåla og et ligament på innsiden ble fjernet, samt at det ble påvist en bruskskade som måtte renses opp i. Det var en større skade enn forventet, og rehabiliteringen tar veldig lang tid. Jeg kommer til å skrive om trening/helse, litt om legelivet og hvordan klare å være aktiv samtidig som man skal sjonglere på kone, unger og jobb med hell! Jeg er stor fan og forkjemper for transporttrening som er å utnytte veien og tiden til/fra jobb og andre steder til trening. Strava: Anders S. Heen

RSS-flöde

ArkivMest lest

  1. Hjertestans!
I bloggen

Anna Tien Nguyen-SkaretMer


Løpere er verken normale eller unormale folk, vi er bare en egen rase som stammer fra forskjellige ... [Läs mer]

Lidingöloppet 2019Mer

Hei. Nå har det gått noen uker siden sist jeg skrev. Da var det slutten av august og jeg hadde ... [Läs mer]

Maria SørbøMer

Endelig var årets høydepunkt her. Maratontur med de beste #høgepålivet jentene, og denne gangen ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser