Anders Storhaug Heen - Hjertestans! - Runner's World
Annonse

Anders Storhaug Heen

Hjertestans!


Kan du hjerte- lungeredning (HLR)? Er du klar til å forsøke og redde liv om et medmenneske faller om? Et familiemedlem i hjemmet? Mannen i gata? En medløper som faller om under trening eller konkurranse? Lær deg HLR, det redder liv! 

Hvert år får over én million mennesker hjertestans på verdensbasis, og 70% av de skjer i hjemmet. I 2018 ble 3405 personer forsøkt gjennopplivet etter hjertestans utenfor sykehus i Norge. 82% av de fikk HLR av personer på stedet da ambulansen kom frem. 405 personer overlevde. Med andre ord er overlevelsen etter hjertestans lav. Tidlig, god HLR og kort tid til første støt med hjertestarter er helt avgjørende for overlevelsen. Om det er personer som starter HLR umiddelbart og en hjertestarter i nærheten så kan langt over 50% overleve. Her kan vi alle potensielt utgjøre en forskjell ved å lære oss god HLR og bruk av hjertestarter. 

Jeg anbefaler alle til å ta et kurs så man er forberedt og vet hva man skal gjøre om man blir vitne til en hjertestans. 

Det er mange aktører som tilbyr ulike kurs i HLR og bruk av hjertestarter. Den enkleste måten å lære seg riktig HLR på er ved bruk av MiniAnne. Hvem er nå det?

  • En oppblåsbar førstehjelpsdukke, hvor du lærer HLR. Den kommer et klikk når du utfører dype nok kompresjoner

  • Det følger med en instruksjons- DVD, som viser deg effektivt hvordan du utfører livreddende førstehjelp

  • Studier viser at opplæring med denne dukken er veldig effektiv for å lære god HLR

På 30 minutter lærer du deg basal HLR, og ved å bruke 15 minutter ekstra får du en innføring i bruk av hjertestarter i tillegg. Do it!

Man kan kjøpe enkeltdukker eller sett på 10 stk som egner seg godt til bedrifter. Kan ikke du som leser ta et initiativ til at arbeidsstedet ditt gjennomfører et kurs i HLR og bruk av hjertestarter? Dukkene kan brukes mange ganger og ansatte kan også låne bort til venner og kjente så flest mulig får lært seg HLR. Kanskje bør arbeidsstedet deres vurdere å kjøpe inn en hjertestarter også som kan henge fremme og tilgjengelig dersom uhellet er ute? 


Litt teori: Hvordan gjøre HLR?

Når du finner en person som er tilsynelatende livløs, skal du:

- Sjekk om han reagerer på tilrop og forsiktig risting.

- Rop på hjelp.

- Legge ham på ryggen.

- Skaffe frie luftveier ved å bøye hodet bakover og løfte haken frem.

- Se, lytt og føl om pasienten puster normalt. Hvis han ikke puster normalt, har han hjertestans.

- Ring 113 og legg fra deg telefonen med høyttaler på. Er dere flere tilstede så ringer én mens den andre starter HLR umiddelbart. Forsøk å finne ut om det er en hjertestarter i nærheten.

-Start HLR med å trykke raskt og hardt 30 ganger midt mellom brystvortene.

- Brystkompresjonene bør være ca 5-6 cm dype med en takt på 100-120 i minuttet. Dette er tungt, du må ta i! Strake armer, bøy i hoftene. Nynn gjerne til Stayin´Alive med Bee Gees som gir en perfekt takt for HLR! Eller kanskje du har mer sansen for D.D.E? Da må du gå for: “Her blir det liv, rai rai!”

- Gjør to innblåsninger som avsluttes når brystkassen hever seg.

- Fortsett med 30 brystkompresjoner og deretter 2 innblåsninger (30:2) til hjelpen kommer.

AMK vil veilede deg i hva du skal gjøre underveis i hjerte- lungeredningen, og de har oversikt over lokalisasjonen til mange av hjertestarterne som finnes der ute. Om du ikke får til, eller av en eller annen grunn vegrer deg for å gjøre innblåsninger, så er kompresjonene det viktigste. Unngå opphold i disse til ambulansepersonellet eller andre helsehjelpere er klare til å ta over.

Her er retningslinjene for korrekt utført hjerte- lungeredning til voksne:

Legfolk skal også utføre 30:2 på barn: 

Norsk Resuscitasjonsråd og Norsk Førstehjelpsråd anbefaler følgende kvalitetssikrede kurs for legfolk:

  • Norsk grunnkurs i Førstehjelp (NGF)
  • MiniAnne med AED (automatisk hjertestarter)
  • Norsk grunnkurs i HLR med bruk av hjertestarter (DHLR)- passer best for alle med pålagt eller selvpålagt hjertestarterberedskap

I dag, 16 oktober, er det verdens hjerte- lungeredningsdag. Det er vel en god anledning til å ta et initiativ for å lære deg og andre HLR om du ikke allerede kan det? Det kan redde liv! Lykke til. 

Kilder og link til kurs:

Norsk resuscitasjonsråd www.nrr.org

Norsk Førstehjelpsråd https://www.norskforstehjelpsrad.no

Gratis e-læringskurs tilknyttet MiniAnne https://nrr.org/minianne-elearning/

HLR- plakater publisert etter tillatelse fra NRR


2019-10-16 20:18, visad 787 ggr

Kommentarer (0)

Kommentere


MerAnders Heen

Ambassadør for Craft Sportswear. Instagram: @lopelegen 38 år gammel, godt gift firebarnspappa. Ferdig utdannet lege i 2008. Spesialist i allmennmedisin, forhåpentligvis snart autorisert Idrettslege Lege for Norges kombinertlandslag og NIMI AS Norges lege under Europeisk ungdomsfestival (EYOF) 2017. Lege i den norske troppen under VM på ski, Seefeld 2019. Aktiv langrennsløper og fotballspiller i oppveksten. Har aldri sett på meg selv som en løper, men fant ut i 2016 at jeg jeg har litt krutt i beina likevel da jeg etter tre måneders solid treningsinnsats løp mitt andre maraton på 2:46:20. Livsmålet mitt om å løpe under tre timer var visst ikke så uoppnåelig likevel. Tiden etter dette har jeg stort sett vært kontinuerlig skadeplaget, og i juni 2018 ble jeg operert i venstre kne. Benutvekster på kneskåla og et ligament på innsiden ble fjernet, samt at det ble påvist en bruskskade som måtte renses opp i. Det var en større skade enn forventet, og rehabiliteringen tar veldig lang tid. Jeg kommer til å skrive om trening/helse, litt om legelivet og hvordan klare å være aktiv samtidig som man skal sjonglere på kone, unger og jobb med hell! Jeg er stor fan og forkjemper for transporttrening som er å utnytte veien og tiden til/fra jobb og andre steder til trening. Strava: Anders S. Heen

RSS-flöde

ArkivMest lest

  1. Hjertestans!
I bloggen

Thea Foss BækkevoldMer

September er her og høstens mange herlige løpe nærmer seg. Før den tid vil jeg imidlertid ta dere ... [Läs mer]

Angelika SverdrupMer


Søndag 13. oktober gikk endelig Rosa sløyfe-løpet av stabelen i Ålesund. Været var strålende ... [Läs mer]

Anna Tien Nguyen-SkaretMer


Løpere er verken normale eller unormale folk, vi er bare en egen rase som stammer fra forskjellige ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser