Abelone Lyng - Runner's World
Annonse

Abelone Lyng

Ekspedisjonsmat fra A til Å

(Foto: Sylvain Cavatz)

Hvordan overleve 230 kilometer i svært kalde temperaturer? Vel, du må være i fysisk god form – og så må du ha nok næring. Og det er et studium i seg selv.

Hvis du i løpet av fem dager skulle løpe 230 kilometer gjennom ett iskaldt arktisk landskap, hva ville du ha tatt med deg av mat? Det er et spørsmål jeg har brukt mye tid på å tenke igjennom de siste ukene. Med bare noen få uker igjen til starten går for Beyond the Ultimate Ice Ultra har jeg for alvor måtte begynne å planlegge hva som skal stå på menyen. Ice ultra er et løp hvor du må bære med deg alt av mat og utstyr for hele løpet. Det eneste du får er varmt vann på camp og på drikkestasjonene underveis. Da sier det seg selv at vekten og energitettheten på maten betyr mye.

Mat som skal holde liv i en som løper 230 kilometer på fem dager kan fort bli i tyngste laget. Minimum mengde mat er satt til 2000 kcal pr dag, men det er jo omtrent det jeg trenger å få i meg av mat på en helt vanlig dag uten trening og vil være alt for lite når jeg skal løpe langt fem dager i strekk. Folk jeg har snakket med som har løpt løpet før anbefaler 3000 kcal pr dag. Minimum. Men det er menn jeg har snakket med, så jeg satser på at 3000 kcal vil holde for min del.

En kalori er en kalori – eller…?

Jeg har aldri før i mitt liv vært så opptatt av å vite hva forskjellige matvarer inneholder av energi per 100 gram. For meg handler det om å finne de matvarene som har så høyt kaloriinnhold som mulig på så liten vekt som mulig. For kroppen min fungerer dårlig uten mat, og i kulda vet jeg at jeg trenger enda mer mat enn vanlig. Fett inneholder over dobbelt så mye energi som karbohydrater og proteiner.

De matvarene jeg går for har for det meste et høyt fettinnhold.

«Ja, men hva med de superviktige karbohydratene?»

«Er du ikke redd for å møte veggen fordi karbohydratlagrene dine går tomt?»

Vel, det er en stor forskjell på å løpe et maraton raskt og på å løpe 230 kilometer med tung sekk på ryggen i snø og kulde. Forskjellen er i hovedsak at 230 kilometer går mye langsommere. Kroppen kommer til å gå på fettforbrenning mesteparten av tiden i motsetning til de kortere løpene hvor kroppen benytter seg av de lett tilgjengelige karbohydratene så lenge de er å finne.

Det blir som når jeg er ute på mine lange rolige turer, da fungerer det aller best med et par brødskiver med et godt lag smør og ost. Jeg skulle gjerne ha tatt med meg brødskiver og gulost opp til Jokkmokk (ja, det heter faktisk det der Ice Ultra har målgang), men det ville både veie for mye og ta alt for mye plass. Dessuten vet jeg ikke om jeg hadde satt like mye pris på favoritturmaten min om den var gjennomfrosset.

Hvordan smaker det frossent?

De siste ukene har fryseren min vært fylt med alt mulig rart som vanligvis ikke er å finne i en fryser. Forskjellige protein og energibarer, nøtter, de fleste sjokolader man finner i dagligvarebutikken (og noen litt mer eksklusive), samtlige av Sætres kjeksvarianter, fleskesvor og mere til. For det holder ikke at maten er energitett når man legger ut på tur i temperaturer ned mot -40 kuldegrader. Da må det også være matvarer som kan spises selv om de er frosne. Alt av energi og proteinbarer har jeg strøket fra listen. Det samme med sjokolade som New Energy og Snickers. Det krever jo mer energi å tygge en frossen proteinbar eller en stivfrossen Snickers enn det gir næring. Gullvaffler, kvikk lunsj, kjeks, nøtteblanding med tørket frukt og sjokolade, sjokoladetrøfler og fleskesvor derimot, det er mat som fint kan spises rett fra en fryser som holder -20 grader.

Frysetørket mat, kjeks, flesk og biff

Jeg har valgt å ta med frysetørket mat fra Expedition Food til frokost og middag. Grunnen er at de har porsjoner på 800 kilokalorier, veier lite og har et godt utvalg av retter å velge mellom. Da har jeg sluppet unna mye styr med å lage mat og tørke selv, samtidig som jeg vet nøyaktig hva jeg får i meg av næring per porsjon. Til frokost vil det gå i havregrøt med ekstra mye næring. Av middagsretter har jeg valgt meg ut Spagetti Bolognese, Chicken Tikka med ris, Thai Green Chicken curry, Spagetti Carbonara og Kyllinggryte med ris og grønnsaker. Og på den måten har jeg allerede dekket 1600 av de 3000 kaloriene som jeg skal ha i meg hver dag.

Matvarer med høy energitetthet og som har fått plass på listen over mat som jeg skal ha med i tillegg og som skal spises når jeg er ute og løper, er fleskesvor (671 kcal/100gr), nøtteblanding (536 kcal/100gr), diverse kjeks (Gjendekjeks har for eksempel 480 kcal/100gr), gullvaffler (540 kcal/100gr) og mørk sjokolade (570 kcal/100gr). Ikke de sunneste matvarene kanskje, men for fem dager skal det nok gå. Dette er matvarer som vil gi meg energi og det er jo det viktigste.

Ja, også er det viktig at jeg fyller på med proteiner da. For det kommer kroppen min til å trenge for å restituere seg. Å løpe 230 kilometer på fem dager vil tære på det meste av meg og ikke minst kroppsproteinet. Jeg kommer til å utsette kroppen min for en veldig stor belastning og resultatet vil være at muskelvev skades og brytes ned. Protein er nødvendig for å reparere skadet muskelvev og bygge det opp igjen. Derfor har jeg vært nøye med å velge frokost og middag med høyt innhold proteiner og tar også med biff nacks fra real turmat som har hele 53 gram protein per 100 gram. Godt smaker det også, så da har jeg noe å glede meg til når jeg ligger i soveposen min om kvelden og kjenner på sulten.

I drikkeflaska

Jeg hadde tenkt til å kjøre på med Maurten 320 i drikkeflaska på dette løpet. Tenkte at det ville være en grei måte å få i seg næring på, for Maurten har fungert supert på ultraløp i normale til varme temperaturer. Men så fikk jeg tenkt meg litt om og kom frem til at på vinteren foretrekker jeg å drikke mye av gangen, ikke små slurker hele tiden. Dessuten er det fare for at vannet fryser til is (selv om jeg har insulated drikkeflasker og energidrikker med salter og elektrolytter gjør at vannet fryser tregere). Derfor vil jeg prøve å drikke godt på hver drikkestasjon og heller ha med meg en flaske med NUUN mellom drikkestasjonene. Å skulle styrte 700 ml varm Maurten frister ikke. Kakao og solbærtoddi kan jeg derimot drikke uendelige mengder av om vinteren uten at jeg går lei. Så porsjonspakker med Freia drikkekakao og solbærtoddi skal helt klart få være med meg på turen.

Dag 4; bli venn med noen som har tatt med seg for mye mat

Men jeg vet at selv med 3000 kcal per døgn så vil jeg føle meg sulten. Men noen kommer nok til å ta med seg mer mat enn nødvendig. Så på dag 4, når magen roper på mer, så er det disse «noen» som kommer til å være mest populære når man er samlet i hytta eller lavvoen på kvelden. Derfor er min plan er å sørge for å bli god venn med alle som har en sekk som veier over 8 kilo ved start…

(Foto: Sylvain Cavatz)

Publicerat: 2019-01-29 22:07 Kommentarer (0)



Trugeløping for dummies

Prøvd å løpe på truger noen gang? Ikke? Det hadde ikke jeg heller før for litt over en uke siden da jeg la av sted på tur i Østmarka med et par helt nye Atlas racing truger. I Norge hører vi ikke så mye om trugeløping, her sverger vi til ski på vinteren når vi vil ut i det vakre vinterlandskapet som Norge har å by på. Men om man skal legge ut på et 230 kilometer langt løpeeventyr på vinteren i arktiske strøk, er truger ganske essensielt. Og derfor la jeg av sted for å trene på trugeløping i fjellet. For med under 4 uker igjen til Beyond the Ultimate Ice Ultra var det behov for et aldri så lite lynkurs i trugeløping.

Foto: Sylvain Cavatz

«Bare å ta dem på og løpe av sted»

På den første turen med truger forstod jeg at det å få på og av trugene krevde litt øvelse. De første gangene brukte jeg over 15 minutter på denne prosessen og for alle som er vant til å være i aktivitet ute om vinteren, vet at det å stå stille for lenge er den rette oppskriften på å bli iskald. Spesielt om du har vært i litt aktivitet allerede og har rukket å bli svett. På de 15 minuttene rakk jeg å bli så gjennomfrossen at jeg, etter å ha måttet ta av trugene på et parti hvor det ikke var mulig å bruke dem, kviet meg for å ta trugene på igjen. Jeg tok trugene av og på så lite som mulig på den første turen og skrev meg bak øret at det nok hadde vært en god ide å teste dette inne i varmen før man la ut på langtur i kulda.

Heldigvis kom jeg raskt inn i det når jeg først fikk satt meg ned og studert trugebindingen litt. Og etter tre dager meg bare trugeløping i fjellet kan jeg nesten kalle meg en proff på truger. Både når det gjelder å ta dem på, av og å løpe med dem. For det er egentlig ikke så vanskelig.

Foto: Sylvain Cavatz

Bra trening

Å løpe med truger er egentlig ikke noe hokus pokus. Du løper med litt bredere ben og må løfte beina litt høyere, men fortsett fra det er det ikke noe annerledes enn å løpe som vanlig.

Ja, bortsett fra at det føles fire ganger tyngre og at du forbrenner minst dobbelt så mange kalorier.

For selv om dette er superlette racingtruger som veier under én kilo til sammen, så er kombinasjonen 450 gram ekstra på hvert ben og snø noe som gjør at det å løpe 5 kilometer kjennes mer ut som 20 kilometer. Eller mer. Og tempoet går naturligvis drastisk ned. (Hvis du nå har gjort regnestykket 230 kilometer x 4 så forstår du kanskje at jeg plutselig ble litt nervøs da jeg forstod hvor langt 230 kilometer med truger og en syvkilos sekk vil føles ut som).

Trugeløping øker belastningen en del på samtlige av musklene som brukes til løping og om jeg hadde valgt å bruke staver i tillegg hadde jeg fått en fullkroppsøkt. Jeg merket også at spesielt akilles ble utsatt for mer belastning enn til vanlig, ikke vondt, bare uvant. Den økte belastningen på akillessenene kan også komme av at det ble en del trasking i bratte oppoverbakker. For veien til toppen av fjellet går jo som kjent oppover.

Foto: Sylvain Cavatz

Morsom trening

Og når vi først er inne på truger og oppoverbakker så kan jeg trekke frem hvor utrolig mye enklere det er å gå opp et fjell med truger enn med ski. Trugene gir så godt grep at det bare er å spasere rett opp selv der det er nokså bratt. Passer perfekt for sånne som meg som synes det å gå oppover er det morsomste i hele verden. Nesten. For trugeløping ned et fjell tar førsteplassen. I starten føltes det litt skummelt men så gikk det av seg selv. Det er vanskelig å beskrive hvordan det føles å løpe med truger ned en snødekt fjellside, det må rett og slett bare oppleves.

Det jeg nok liker aller best med trugekonseptet er at trugene gir meg mulighet til å løpe fritt i naturen selv om det er mye snø. I fjor ble det mange lange turer med snø opp til over knærne, noe som også er genial trening, men som begrenser løpingen en del. (Det sier seg selv at det ikke går kjempe fort når man er nødt til å grave frem beinet igjen for hvert steg man tar).

For meg er det selve eventyret og oppdagelseslysten som gir motivasjon til å legge ut på de lange turene. Å kunne løpe over vidda, opp et fjell og dypt inn i skogen hvor snøen ligger tungt på trærne gir en frihet og lyst til å komme seg ut på oppdagelsesferd i vinterland.

Foto: Sylvain Cavatz

Tommel opp

Så tommel opp for mer trugeløping i vinter. Og trugeløping vil det bli en hel del av under Beyond the Ultimate Ice Ultra. Selv om jeg helt ærlig må si at jeg krysser alt jeg har av fingre og tær for at årets Ice Ultra blir som i fjor hvor truger bare var nødvendig ca. 30 prosent av tiden. For om 70 kilometer av 230 kilometer i løpet av 5 dager blir på truger vil det være mer enn tungt nok for min del.

Foto: Sylvain Cavatz

Publicerat: 2019-01-22 21:44 Kommentarer (0)



Hvordan (i huleste) forbereder man seg til 230 kilometer?

Beyond the Ultimate Ice Ultra, ca. 230 km i et arktisk vinterland. Hvordan forbereder man seg til noe sånt når man bare har litt under seks uker igjen og du aldri før har gjort noe lignende?

(foto: Mikkel Beisner)

Jeg gjør alltid research før lange løp. Setter meg inn i hvordan traseen er, hva slags terreng jeg kan vente meg, hvilket utstyr jeg må ha med, hvordan sikkerheten er og om det er andre ting som det er lurt å vite om på forhånd. Jeg sjekker løpets hjemmeside, jeg googler, ser på Youtube-filmer og helst snakker jeg med andre som har deltatt på selve løpet eller lignende løp.

Allerede i fjor høst vekslet jeg noen meldinger med Damian Hall, fjorårets vinner av Beyond Ultimate Ice Ultra. Han fortalte at han hadde følt seg trygg hele veien og at det hadde vært en fantastisk opplevelse. Han anbefalte løpet sterkt og ga meg litt tips til utstyr. Problemet med et løp som dette er at det er veldig væravhengig. Det ene året kan du risikere at temperaturen ligger på rundt -5 grader, at det er mye overvann på innsjøene og tung og våt snø. Neste år kan temperaturen være på nærmere -40 grader, men til gjengjeld er snøen fast og du kommer tørrskodd over vannene. Det kan være så kraftig snøstorm en dag at det å ta seg over fjellet ikke er trygt slik at man er nødt til å flytte en etappe – den lange etappen du hadde forventet på dag fire når sekken er halvparten så tung som ved start, må kanskje flyttes til dag to. Været og naturen råder man ikke over, så man må heller forberede seg på alle muligheter. Både når det gjelder utstyr og når det kommer til det mentale.

Dette er etappene

Den 230 kilometer lange traseen til Beyond the Ultimate Ice Ultra er delt opp i fem etapper. Første etappe er Kungsleden. En etappe på 60 kilometer hvor du starter 300 moh. Og på det høyeste vil være 930 moh. En innsjø skal krysses, to bratte stigninger og en værutsatt tundra skal krysses før man avslutter med å løpe nedover gjennom skog inn til kveldens camp: noen jakthytter uten elektrisitet hvor vedovnen må holdes i gang av deltagerne selv.

Andre etappe er Kabla, løpets fjelletappe. Her skal løperne i hovedsak bare løpe opp et fjell og ned igjen på den andre siden. 44 kilometer. Her er løpets lengste stigning og du belønnes med en lang nedoverbakke i tung snø som gjennom en snøkledd eventyrskog. Men når du når kveldens camp vil du få mulighet til å tørke klærne og bruke kjøkkenet på Turisthytten Arrenjarka.

Tredje etappe kalles The Lakes. Den går som du kanskje allerede har gjettet over innsjøer. Etappen er bare på 42 kilometer, men er du uheldig er dette en lang og våt etappe hvor overvann gjør at du løper i dyp slush. Hvis du har prøvd det så vet du at det ikke går fort. Eller du kan oppleve en ekstrem kulde, og frisk vind ute på isen, noe som vil kreve mye av kroppen og hodet når man løper over en innsjø som aldri ser ut til å ta slutt. Hyttene ved Laxholmen hvor kveldens camp er blir nok et fantastisk syn etter denne maraton etappen.

Sami er løpets fjerde og lengste etappe. 64 kilometer skal løpes fra tidlig før solen stiger opp til solen går ned. Flere innsjøer skal krysses og man løper igjennom kupert og vakkert skoglandskap med dyp og tung snø. Forhåpentligvis vil nordlyset danse over himmelen og ta bort fokuset fra de slitne bena det siste stykket inn mot kveldens camp som ligger nøyaktig på polarsirkelen.

Løpets siste etappe er en sprint på bare 12-15 kilometer. Men det tror jeg holder i massevis etter fire dager med nesten 220 kilometer med løping i snø og ekstrem kulde.

Så hvordan kommer man seg igjennom noe slikt? For å være helt ærlig, dette høres ikke ut som et enkelt oppdrag. Men det er ikke mission impossible for det.

Lytt til erfarne fjellfolk, sa folk

Siden jeg ikke har vært borti noe lignende før, har jeg snakket en del med folk som har mye erfaring med de utfordringene jeg kommer til å stå overfor i februar. Noen har løpt løpet tidligere, andre har løpt andre etappeløp, men i varmere strøk. Noen har god erfaring med å være på lange ekspedisjoner i kulda og noen er født og oppvokst i områder med lik natur og tilsvarende klima som det er i innlandet langt nord i Sverige. Jeg har plukket med meg tips om bekledning både for dag og natt, mat, utstyr, hvordan man pakker sekken og ikke minst hvordan det er lurt å legge opp løpet. Dette blir garantert ikke en sprint, nøkkelordet på et sånt løp er nemlig å holde et så jevnt tempo som mulig og unngå stillestående pauser. Jeg har bestemt meg for å tenke på dette som et eventyr, nyte omgivelsene og ta tiden til hjelp. Dette blir et eventyr hvor fokuset er å oppdage og oppleve. (Og å komme seg igjennom med både fingre og tær i behold). Mange (rare) spørsmål melder seg… Jeg leter frem det jeg har av utstyr fra før og skriver lister over alt som må kjøpes inn eller lånes. Jeg putter ekstra vekt i sekken for hver lange løpetur jeg tar, for å venne meg til å løpe med en tung sekk. Jeg leser igjennom tråder på forum, spør om alt som dukker opp av spørsmål: dopapir, må man ha med det? Kan man helle varmt vann i plastposer med zip fra IKEA? Hvor mange par sokker? Hvor stor skostørrelse? Bytter man ikke undertøy i det heletatt i løpet av fem dager? Rekker klærne å tørke i løpet av natten? Hva er Dioralite og Blizzardbag og hvor får man tak i det…

Prosjekt Abelone går beyond the ultimate

Og jo mer research jeg gjør på temaene etappeløping og løping i ekstrem kulde, jo mer går det opp for meg at dette går innunder betegnelsen risikosport og ikke noe folk flest ville utsatt seg for. Men det gjør også at jeg gleder meg mer og mer. I ukene som kommer blir det fullt fokus på å få alt av utstyr klart og å bli vant til å løpe med truger og sekk. Jeg skal bli bedre kjent med oppfinnelsen frysetørket mat, og utstyr jeg skal løpe med skal testes ut. Og jeg vil dele alt dette med dere både her på bloggen og på Instagram og IG-tv. Så det er bare å følge med om du vil få et lite innblikk i prosjekt «Abelone går beyond the ultimate».

Publicerat: 2019-01-10 21:47 Kommentarer (0)



Beyond the ultimate Ice Ultra – bortenfor det ultimate

Ultimate, definisjon: implies the last stage of a long process beyond which further progress is impossible.

Se for deg et arktisk landskap dekket av snø. Hvite fjell, ville nordiske skoger og store islagte innsjøer. Datoen er 19. februar 2019 og temperaturen på dagtid er et sted mellom -5 og -40 grader. Du står pakket inn i lag på lag med ull og vindtette klær. På ryggen har du en sekk som veier mellom 6 og 7 kilo – hvis du har pakket lett. Sekken er full av vann, mat, truger, medisinsk utstyr, lykt, fyrstikker og annet sikkerhetsutstyr som du kan komme til å trenge. Foran deg venter et 230 kilometer langt eventyr på 5 dager. Du skal løpe fra daggry til mørket har senket seg og nordlyset danser over himmelen. Du er ikke alene, men dere er likevel ikke mange som står på startstreken. Det er bare plass til 40 løpere på dette løpet. 40 personer som ikke kjenner hverandre, men som i løpet av de neste 5 dagene kommer til å dele på oppgaven med å holde ilden i gang i ovnen på de små hyttene hvor man skal overnatte i løpet av turen. Fra og med i dag blir det ikke noe luksus. Ingen dusj, ingen mulighet til å bytte klær annet enn det som blir fraktet fra camp til camp av sovepose og et sett varme klær å bruke når du er ferdig med å løpe for dagen. Klar, ferdig gå: Beyond the Ultimate Ice Ultra er i gang.

(Foto: Mikkel Beisner)

Er du klar for eventyret?

Da jeg hørte om Beyond the Ultimate Ice Ultra første gang i høst ble jeg sikker på en ting; dette var noe jeg måtte oppleve. Selv om tanken på å løpe et etappeløp i et arktisk vintereventyrland gjorde at jeg jublet innvendig, skremte distansen meg, for ikke å snakke om temperaturen. Jeg har aldri vært i nærheten av å løpe 230 kilometer i løpet av 5 dager. Og selv om jeg trives i snø og kulde har jeg aldri løpt i temperaturer under -20 grader. I tillegg må man bære med seg all maten man skal spise i løpet av de 5 dagene, 1,5 liter vann og en god del annet utstyr. En sekk som vil veie rundt 6 kilo ved start. Det er over dobbelt så mye som det jeg er vant til å løpe med når jeg er ute på rolige langturer. Men jeg begynte å snakke litt med folk, høre med erfarne ultraløpere, en venninne av meg som er lege og andre folk som kunne gi meg en pekepinn på om dette var galskap eller noe jeg burde gå for.

Tilbakemeldingene var ganske like: dette er galskap.

Frostskader med amputasjon til følge, lungeskade og død om det gikk riktig ille. Hvorfor ville jeg utsette meg for noe slikt? 230 km i ishelvete? Hadde jeg ikke livet kjært?

Jo, jeg har livet kjært. Det er kanskje nettopp derfor jeg hadde lyst til å gjøre dette. For er det ikke når vi står helt på ytterpunktene at man virkelig kjenner at man lever?

Derfor la jeg ikke ideen helt fra meg.

Og om du leter vil du før eller senere finne noen som er like gal som deg selv og som forteller deg at dette er noe du kan klare. Ian Corless fortalte meg historier fra Marathon de Sables og andre ekstreme etappeløp. Han fortale om folk som ikke hadde løpt stort lengre enn en maraton, men som kom seg igjennom det 250 kilometer lange ørkenløpet. Og etter å ha sett meg løpe UTSS 90km på Sardinia med relativt spreke ben de følgende dagene sa han det jeg ønsket å høre: Dette klarer du!

Så jeg bestemte meg for å gjøre det. Om ikke i 2019, så i 2020.

Men jeg liker ikke å utsette ting. Og imens jeg fremdeles var høy på opplevelsen jeg hadde i Cape Town under UTCT 65km i desember begynte jeg å la snøballen rulle. Den har nå nådd det punktet at jeg kan fortelle at jeg om bare en og en halv måned skal stå på startstreken i Laponia, langt nord i Sverige, klar for å begi meg ut på mitt tøffeste eventyr til nå. Bak meg har jeg Inov8 som sørger for at jeg har det utstyret jeg trenger på ferden. Og det er bra, for jeg kommer til å trenge det beste.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Publicerat: 2019-01-08 19:32 Kommentarer (0)



MerAbelone Lyng

Løper alt fra raske 5km til ultraløp. Trives best i skog, mark og fjell, (men innimellom finner du meg også på startlisten til helt flate asfaltløp). Løper for eventyrets skyld og alltid med et smil. Instagram: @abelonely

RSS-flöde

Arkiv






Etiketter



I bloggen

Marthe K.M. LienMer


Hei!! Nå er det en stund siden jeg har skrevet her på bloggen. Det har skjedd vanvittig mye det ... [Läs mer]

Angelika SverdrupMer


Før jeg begynte å løpe i 2014 trodde jeg ikke at jeg eide snev av konkurranseinstinkt. Jeg syntes ... [Läs mer]

Marthe K MyhreMer


Hodet har veldig mye å si i forhold til hvordan vi har det, og hva vi gjør i hverdagen. Hvordan vi ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser