Treningscamp er ikke bare for toppidrettsutøvere - Runner's World
Annonse

Treningscamp er ikke bare for toppidrettsutøvere

Treningsreiser eller treningscamp-helger er mer og mer i vinden for tiden, og kanskje særlig om våren og høsten. Vurderer du en slik reise selv? Her er hva du bør tenke på.


Annons


Det å kombinere reise med trening er genialt. Ikke bare får du besøkt et nytt sted, men det er og lagt opp til daglig trening, sunt kosthold og nok restitusjon. Hvis treningsreisen er organisert av en reiseoperatør eller lignende, inneholder ofte opplegget faglig påfyll, hvilket gir motivasjonen enda en boost. De andre deltakerne er likesinnede og muligheten for at man sitter igjen med varige venner eller treningskamerater er stor. Dette er absolutt en ferie eller helg hvor du investerer i deg selv! Du kan selvfølgelig også lage din egen treningsleir med kompiser eller løpegruppa, det krever litt mer organisering, men blir garantert et minne for livet. Her er de viktigste tipsene fra Runner's World-coach Martin Kornelius Lager.

Gjør god research
Det første du bør gjøre er å sammenligne flere reiseoperatører før du booker reisen. Det er viktig at det tilbys reise til et sted hvor det er gode treningsfasiliteter og flinke instruktører. Sørg for å finne ut om de tilbyr trening til ditt nivå. Ofte er det flere instruktører slik at det deles opp i grupper tilpasset ulikt nivå. De som har nytte av en slik tur eller helg kan være alt fra nybegynneren og mosjonisten til eliteløperen. Et slikt opphold er en kjempefin mulighet til å lære av hverandre og bli utfordret.

For både nybegynneren og supermosjonisten
Er du nybegynner så kan du etter en løpeweekend eller treningsreise ta med deg ny erfaring, nye løpeøkter til å variere med i den daglige treningen, ny kunnskap, masse energi og motivasjon til videre trening. Er du rutinert løper som satser mot harde personlige rekorder eller jager gode prestasjoner får du også mye igjen for å reise bort en helg eller uke til sydligere strøk. Hjemme må du kanskje jobbe 100 %, følge opp andre forpliktelser, samt stille opp for venner og familie. Når du reiser bort distanserer du deg litt fra dette og vil få mer ut av treningen. Godt for både hode og kropp.


Alle bildene er fra tidligere Training Camps med Runner's World i Portugal. Bli med oss i oktober! Les mer her.

Forberedelser
Hva du skal gjøre av trening i forkant av en leir eller helgecamp varierer ut i fra hvilket nivå du er på, men jeg kan gi noen råd som dekker over det meste. Jeg ville trent bra uke tre og to før avreise, men roet litt ned siste uka slik at du har overskudd. Siste uka ville jeg heller ikke gjort noen ny eller uvant trening. Det er kjedelig å få en skade eller overbelastning du tar med deg inn i treningsleiren. Jeg anbefaler å ta med flere type sko du er vant til å bruke, slik at du kan variere underveis. Litt ulike sko gjør at foten brukes noe annerledes og kan dermed være skadeforebyggende.

I etterkant av treningsleiren
Har det blitt mer trening enn vanlig på treningsreise eller helgecamp kan det være lurt å roe ned litt i etterkant. La kroppen hente seg litt inn. Den klassiske feilen er at man har gjennomført masse god trening på tur, kommer hjem og er rusa på godfølelse og ny motivasjon, og fortsetter i samme tempo hjemme. ”Det gikk jo så bra da jeg var på tur.” Det er viktig å huske på at underlag, restitusjon, og kosthold antageligvis har vært veldig bra og godt tilpasset under treningsleiren. Samtidig har det vært lite utenforstående stress. Tidsperioden har også vært forholdsvis kort. Derfor tåler man høyere intensitet og/eller mer mengde der og da, så lenge man husker på å korrigere når hverdagen er tilbake.

For toppidrettsutøvere som uansett trener oppimot maks av hva de tåler store deler av tiden blir det litt annerledes. De trener kanskje noe hardere på treningsreise, men det største utbyttet deres er optimaliseringen rundt turen og selve treningen.

Oppsummert kan vi konkludere med at treningsleirer, treningshelger og lignende ikke nødvendigvis bare egner seg for toppidrettsutøvere. Det er vel så givende og motiverende for oss "vanlige" mosjonister – så lenge du husker på å ikke ta helt av.Reis på Training Camp eller Løpeweekend med Runner's World
Vi arrangerer fine treningsturer for deg, spekket med løping, sosialt samvær, flotte omgivelser og faglig påfyll. Velg mellom en helg på Norefjell Ski og Spa i månedsskifte mai/juni 2019, eller en uke på Algarvekysten i Portugal nå til høsten.

Les mer om Training Camp i Portugal HER

Les mer om Løpeweekend på Norefjell HERKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser