To pålitelige arbeidshester - Runner's World
Annonse

To pålitelige arbeidshester

Test av to terrengskomodeller.


Annons

Mange forbinder høsten med terrengløping. Her er en grundig test av to grepa modeller.

Inov-8 Roclite G 275
Skotype: Terreng (lettvekt/konkurranse)
Vekt: 275 g
Drop: 8 mm

Disse terrengskoene kommer til sin rett på ulendt, steinete underlag som skitraséer hvor det er kupert, men jevne stigninger. Grepet og løpsfølelsen er ypperlig over større steiner hvor terrenget tillater høy fart.

Skoene er lette og føles som en fortsettelse av foten. Sånne sko du egentlig ikke tenker så mye over når både de og du er i deres rette element. Før den tid kan skoen oppleves som stiv i sålen, men overdelen er i utgangspunktet ikke like stiv som mange andre terrengsko og den har god plass selv til brede føtter. Overdelen omslutter foten godt uten å stramme for mye, takket være teknologien Inov-8 kaller Adapterweb som tilpasser seg både fotens bevegelser, men også fotens eventuelle forandring i størrelse under et langt løp.

Hælkappen er lavere og sitter ikke like tett rundt nedre del av ankelen som mange andre sko, men dette løses ved å knyte skoen godt. Med andre ord passer den kanskje best til erfarne terrengløpere med stabile ankelledd.

Sålen er i materialet Inov8 kaller G-grip, laget av grafén som er verdens sterkeste materiale, utvunnet av mineralet grafitt. Roclite G 275 er den letteste og raskeste skoen i Roclite-serien til den britiskfødte produsenten, og er ment som en konkurransesko. Likevel har den greit med demping fra materialet Powerflow.

Sålene sklir på våte, sleipe røtter slik de fleste såler gjør, men besto lakmustesten ved godt grep på stein selv på en regntung høstdag. Overdelen er i vannavstøtende materiale, og ga ingen følelse av å trekke til seg vann.

Roclite 275 gjør akkurat det den skal, og er du glad i god flyt over steinete, ulendt og bratt terreng, så er dette en sko å prøve på foten.Arc’teryx Norvan VT 2
Skotype: Terreng (mengdetrening/klyve-spesifikk sko)
Vekt: 333 gram (strl 44)
Drop: 8 mm

Som et merke med ekspertise innen aktiviteter i fjellet har Arc’teryx med sin Norvan VT-linje hatt et mål om å lage en sko som gjør det mulig å bevege seg raskt i ekstremt teknisk terreng.

Klatreverdenen har lenge brukt en type sko som kalles “approach-sko”. Disse er ment å bruke på transportstrekket til der den virkelige klatringen med tau begynner. Dette transportstrekket innebærer som regel veldig teknisk og veldig bratt terreng med mye stein og klyving. Tradisjonelt har approach-sko vært ypperlige til sitt bruk, men løpeegenskapene har ikke vært interessant for klatrere og har derfor heller ikke blitt prioritert under produksjonen av denne skotypen. Med sin VT-linje (Vertical Trail) forsøker Arc’teryx å lage en approach-sko som også har gode løpeegenskaper. For alle som liker å løpe i fjell og terreng som er bratt og meget teknisk krevende bør dette være veldig interessant.

Skoen er i liket med Arc’teryx’ LD- og SL-modeller (Long Distance og Super Light) utstyrt med Vibram Megagrip-såle. Sålens store styrke er at den gir deg meget godt grep på stein og svaberg samtidig som den er overraskende holdbar. Også i likhet med LD og SL modellene er knastene rektangulære med stor kontaktflate som gir ypperlig grep på både tørr og glatt stein.

Fordi VT 2 er en klyve-spesifikk sko er knastene bygget med ekstra stor kontaktflate frem mot tåballen på innsiden av foten for å sikre godt grep i frasparket. En annen klyve-spesifikk detalj er at snøringen på skoen strekker seg lengre frem mot tåboksen enn normalt for å sikre at skoen sitter tett også i forfoten. Dette er en egenskap du vil sette pris på når du sparker fra på små fjellhyller der kun forfoten er i kontakt med underlaget.

Vi opplevde at snøringen sammen med en fleksibel og behagelig mesh gir en meget god følelse også ved løping på mindre teknisk sti. Skoen sitter tett uten at foten blir klaustrofobisk. Lesten vil vi i likhet med LD-modellen beskrive som “normal”. Ikke av de bredeste, men langt i fra den smaleste.Norvan VT 2 er en sko for lange turer i teknisk terreng, og har sine beste egenskaper på stein. Vekten på skoen vil for mange utelukke den som en konkurransesko til raske terrengløp. Vekten er derimot brukt på godt materiale i meshen, som er veldig solid og vil holde lenge uten at det blir rifter og hull. For noen ekstra gram får du også i denne skoen meget god beskyttelse i tåboksen mot støt og en såle som gjør at du trygt kan løpe på skarpe steiner uten å kjenne gjennomslag. Til tross for en meget solid mellomsåle er skoen relativt myk, og vi vil rangere denne skoen med hakket bedre løpsfølelse enn Norvan LD.

Arc’teryx Norvan VT 2 er en sko med allsidige egenskaper. Suverent grep, meget god løpsfølelse og med spisskonpetanse i bratt og teknisk steinete terreng. Dette er en innertier for klyving samt lange, raske turer og konkurranser i fjellet! Vi opplevde at Norvan VT 2 føltes litt større en andre modeller i samme størrelse. For mange vil det kunne være lurt å gå ned en halv størrelse.

Les også: Test av to konkurransemodellerKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser