Testet: Fire nye terrengsko - Runner's World
Annonse

Testet: Fire nye terrengsko

Produkter: Vi har testet skoene i én måned for å kunne gi deg et inntrykk – nå er det din tur til å finne favorittskoene som kan gi deg opplevelser i på stien.


Annons

Sko nå til dags handler om så mye mer enn en såle, litt stoff og noen lisser. Nå utgjør detaljene en enorm forskjell på løpsfølelsen, og fjerner problemer man før kanskje har uroet seg for. Fra usikkert eller til og med upålitelig grep, til manglende korresponderende egenskaper fra vei til terreng. Basert på løpingen din og dine preferanser kan du nå velge og vrake blant hybridsko, megagrep, individuell passform og et bredt spekter av andre valgmuligheter.

Altra Superior 4.0
Vekt: 247 g (M), 196 g (K)
Dropp: 1,8 mm (M), 0,6 mm (K)

Den nye Superior er den letteste terrengskoen Altra noen gang har laget, og løpsfølelsen øker i takt med de 60 grammene som er slanket vekk. Med i esken følger fortsatt trekket du kan feste på mellomsålen for å beskytte skoen på steinete turer og gjennom buskas og kratt. Med eller uten trekk, beholder du følelsen av bakkekontakt gjennom sålen, takket være det nye Quantic-materialet. Altra sier mellomsålen er like god som deres forrige Ego-såle, men den veier mindre. Etter en måneds testing sier vi oss enige. Knottene på Superior minner om dem på Lone Peak 4, og fungerer godt i bratt og løst terreng. De gir godt grep på våte steiner, men synker godt nok ned i gjørme og søle til å gi grep der også.


Inov-8 Parkclaw 275

Vekt: 278 g (M), 221 g (K)
Dropp: 8,0 mm

Inov-8 Parkclaw 275 er som en lommekniv – en hybrid med flere sterke sider, og ikke som en «spork» som egentlig bare er en ganske dårlig skje og gaffel i ett. Den er designet for overgangene mellom asfalt og terreng, og er like god for nysgjerrige nykommere så vel som erfarne terrengløpere. Det er takket være en fast mellomsåle og relativt stutte knotter. Parkclaw utmerker seg spesielt på nedtrådte, harde stier hvor den griper godt i jord og på steiner, og gir en god løpsfølelse. Det er først på svært tekniske stier at skoen blir litt for stiv til å klare å temme det ulendte terrenget. Men for dem av oss som tilbringer det meste av terrengturene våre på helt normale, fine stier, så er Parkclaw en allsidig, nøytral sko.


Hoka One One Speedgoat 3

Vekt: 283 g (M), 241 g (K)
Dropp: 4,2 mm (M), 4,9 mm (K)

Man skal ha litt selvtillitt for å bruke navnet “Speedgoat” når det gjelder terrengløping. Karl «Speedgoat» Meltzer er selve definisjonen på solide prestasjoner, spesielt på distansen 100 miles. Denne Speedgoaten er ikke noe særlig annerledes – den er solid fra konstruksjon til komfort til prestasjon. Testløperne våre likte særlig den gode, men lette dempingen Hoka er kjent for, og trekker frem at høyden og tykkelsen på EVA-materialet i sålen tar av for steiner og røtter. Passformen gjentar det Hoka gjorde med Speedgoat 2, men med en bredere tåboks og noe tettere hold rundt resten av foten og hælen. Dette tilrettelegger for at du kan lande på forfoten når du kappløper ned stien med vennene dine. Helt nederst har Hoka holdt seg til Megagrip-gummi fra Vibram, og knotter på 5 mm som gir solid grep over steinete traséer.
Arc'teryx Norvan SL

Vekt: 185 gram (M) 160 gram (K)
Drop: 7 mm

SL står for superlett, og vi skjønner godt at den canadiske friluftsentusiasten Arc'teryx velger å trekke fram dette i navnet på modellen. Norvan SL er den desidert letteste modellen i denne skoguiden, og en av de lettere terrengmodellene på markedet. Det innebærer at den er strippet for alle unødvendigheter. Til tross for dette er den robust nok til å gi foten god beskyttelse, takket være en forsterket kant rundt forfoten. Nettingoverdelen i TPU-mesh er florlett og luftig, men likevel holdbar – den tåler at du sparker borti spisse kvister og raspende lyng. Det sier seg selv at dette ikke er en vanntett sko, her blir du våt på føttene så fort du beveger deg uti litt fuktig terreng. Til gjengjeld drenerer skoen effektivt, og du unngår surklende, tunge sko. De firkantede knottene på 3,5 millimeter gir god bakkekontakt og godt grep på stien, men transportetappen ut til skogen bør være relativt kort om den består av asfalt, for det skorter på myk demping. Med andre ord er dette en modell som legger til rette for en kvikk løpsfølelse på raske økter og i konkurranser. Yttersålen i Vibram MegaGrip gir godt feste både på gjørmete, bløt sti og tørre, tekniske partier. Testløperne likte godt den myke kanten øverst på skoen, som gjør at du unngår gnagsår selv om du snører igjen hardt. Og apropos det – den relativt myke meshen og den smale siluetten rundt mellomfoten gjør at skoen sitter som støpt, til tross for at det er godt med plass i tåboksen. Støttende elementer på begge sider av foten gjør at du føler deg trygg selv i krappe svinger.

Mer innen produktnytt for løperen!Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser