Testet formen mot sofagrisen som ble Norges beste ultraløper - Runner's World
Annonse

Testet formen mot sofagrisen som ble Norges beste ultraløper

Løp: I gnistrende klart høstvær troppet 24 løpeentusiaster opp for å måle krefter med ultraløperen Bjørn Tore Taranger. Det skulle vise seg å bli en svært tøff oppgave.


Annons
Sammen med Elkjøp og Jaybird utfordret bergenseren folk til å se hvor lenge de kunne holde følge med ham i en beinhard 50 kilometer lang løype. Interessen var stor for å løpe med mannen som er flere ganger norgesmester på både 24-timersløp og 100 kilometer.Dessuten spiller Bjørn Tore trommer i punkrock-bandet Goldenboy, og er kjent for å ta med seg musikken ut i løypa når han skal skvise ut de siste kilometerne av beina. For å gi løperne noe av den samme motivasjonen, ble derfor alle utstyrt med Jaybird Freedom 2 som nylig ble lansert.

 

For 11 år siden hadde nok de fleste løpt fra Taranger, som da veide 107 kg og oppfylte klisjeene om et hardt rock’n’roll liv. Det var farmoren, som selv slet med diabetes og overvekt, som fikk Bjørn Tore til å skifte spor.
 
– Jeg ble bitt av løpebasillen da jeg deltok i mitt første løp, et halvmaraton i Bergen i 2008. Jeg løp på 2 timer og 17 sekunder. De 18 sekundene som skillte meg fra å se ettallet på sluttiden, irriterte meg så vannvittig mye mye at jeg var nødt til å gjøre det en gang til. I dag har jeg 1:13 på halvmaraton, men det var da jeg satte ny løyperekord i mitt første ultraløp (Jernmannen i Bergen) at jeg forstod at det var lange distanser som passet meg best. Nå er målet mitt å bli verdensmester i 24-timersløp.Musikk som prestasjonsfremmer
Bjørn Tore bruker spesielt musikk som motivasjon de siste timene av 24-timersløpene. Det sies at å løpe med musikk kan gi deg 15 % mer energi. Dette ble Torunn Brandvold et levende bevis på da hun satte ny, personlig distansepers under løpet (27,5 kilometer).

– Jeg bruker alltid musikk når jeg trener og har omtrent blitt avhengig av å ha med hodetelefonene når jeg snører på meg løpeskoene. Jeg tror faktisk at jeg klarte å hente ut en ekstra boost takket være musikken og det å løpe sammen med blant annet Lise Lysfjord (Maratonmamma), sier Brandvold.24 løpere ble til 1
Oslo viste seg fra sin beste side under Jaybird-løpet som bydde på både storby og natur der den slynget seg opp Akerselva, videre mot Sognsvann, Ullevålsseter, Frognerparken og Bygdøy. Taranger advarte om den kjente ”maratonveggen” som ville møte løperne etter tre mil, og fikk rett i det.

Ingeborg Kristine Lind, Patrick Stangbye og Marius Sørli holdt lenge følge, men tetgruppa skulle vise seg å minke enda mer. Andreas Gossner gjorde også et bra løp, men noen kreative løypevalg gjorde at han mistet kontakten med teten.


 
Til tross for at dette burde være hjemmebane for Oslo-løperne var det Bjørn Tores medborger, Marius Sørli, som stakk av med seieren. Han holdt følge med Bjørn Tore i totalt 918 høydemeter og alle de 50 kilometerne, og da de returnerte til Elkjøp Glasmagasinet viste klokka 3 timer, 52 minutter og 53 sekunder.

– Hadde det ikke vært for røde lys og stopp i fotgjengeroverganger hadde det gått enda raskere, presiserer Bjørn Tore, slik enhver ekte konkurranseinnstilt Bergenser ville gjort det.

 Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser