Testet: 11 sko til sommertreningen - Runner's World
Annonse

Testet: 11 sko til sommertreningen

Stor skoguide med omtale av 11 nye modeller.


Annons

Den raske utviklingen har gjort at løpeskoene aldri har vært bedre enn de er i dag. Nå er mengdeskoene lettere enn tidligere, og lettvektsmodellene har fått mer demping. Du får rett og slett mer sko for pengene. De 35 modellene vi har testet vitner om at markedet er stort og modellene mange. Vårt beste råd er å ta deg god tid og prøve flere ulike sko før du bestemmer deg. Og her er litt hjelp på veien – vår store test av årets nyheter!

Skechers GOrun Razor 3 Hyper (bilde øverst)
Pris: 135 US dollar
Vekt: 187 g (M), 150 g (K)
Dropp: 6,5 mm (M), 6,3 mm (K)

Razor er det første eksempelet med en ny mellomsåle som Skechers har utviklet, kalt Hyper Burst. Denne fikk mye oppmerksomhet før lansering i USA, for Hyper Burst er en sko med nytt EVA-skum med uregelmessig cellestruktur som skiller seg fra mer typiske produksjonsteknikker. Resultatet er et lettere og mer motstandsdyktig skummateriale. Det må nevnes at Razor var Meb Keflezighi sin foretrukne treningssko da han konkurrerte. For oss andre er det med andre ord en god sko for tempoøkter og løp. I testingen fant løperne ut at Razor responderer godt på høy fart. Mellomsålematerialet under foten er relativt fast, men føles samtidig beskyttende, og gjør at asfalten føles litt mykere å løpe på når du mater på. Den tynne, pustende overdelen og et nett av knotter på yttersålen booster tempoet.

On Cloud Waterproof
Pris: 1400 kr
Vekt: 249 g (M), 215 g (K)
Dropp: 11,1 mm (M), 10,6 mm (K)Denne nye Cloud-modellen er definitivt en On-sko, med de uortodokse dempingsputene under sålen. Men den 100 % vanntette overdelen er en ny tilføyelse, og det legger til noen ekstra kroner på originalversjonens pris. Meshstoffet i overdelen beskytter deg fra regn, og holder sokkene tørre fra slafs og vannpytter. Selv på sommeren hvor det kanskje ikke regner, men gresset er vått av dugg passer disse skoene. En testløper påpekte at hverken sko eller sokker ble våte i slikt sommerføre. Løperne syntes også at dempingen i hælen passet bra til daglige treningsøkter, men ønsket seg litt mer demping i forfoten. Dempingsputene tar litt av for støtet i hvert steg og gjør det mykere, men når både forfot og hæl får bakkekontakt, stivner sålen til litt mer, og du får en god stegavvikling. De tynne putene under forfoten komprimeres lettere, som gjør det til en god løpsopplevelse for de som lander tungt. En erfaring alle testløperne ble enige om: Ikke løp med skoene i terreng. Da setter det seg garantert steiner og lignende fast mellom putene.

Hoka One One Bondi 6
Pris: 1899 kr
Vekt: 289 g (M), 215 g (K)
Dropp: 10,3 mm (M), 8,1 mm (K)I maksimalistfamilien til Hoka regjerer Bondi som kongen av demping. Den byr på en eksepsjonelt tykk og myk mellomsåle, som du typisk vil bruke på lette treningsdager og restitusjonsøkter. Labtestene våre målte at Bondi har omtrent så mye demping som det er mulig å få, og du kjenner den myke mellomsålen i vært skritt. «Jeg har aldri løpt i sko fra Hoka One One, eller andre merker eller modeller med mye demping, men jeg ble ordentlig imponert,» sa en testløper. «Det tok litt tid å bli vant med løpesteget, men jeg oppdaget at føttene og beina ikke ble så slitne som normalt.» Større løpere, og de med et tyngre steg, vil sette pris på at føttene ikke synker ned i uønskede territorier av mykhet. EVA-mellomsålen gir nok støtte til å tåle harde støt. «Jeg hadde trodd at dempingen ville slites på,» sa en tester. «Men selv om disse var de eneste skoene jeg brukte, så føltes de like myke ut på slutten av testperioden som da jeg prøvde dem for første gang. Denne nye utgaven får en stor oppdatering fra Hoka – gummien i den nye yttersålen er lettere og mer slitesterk, og dette gledet alle testløperne våre som har løpt i tidligere utgaver av Bondi-en.

Mizuno Wave Rider 22
Pris: 1700 kr
Vekt: 286 g (M), 235 g (K)
Dropp: 12,8 mm (M), 11,4 mm (K)Wave Rider har lenge vært Mizunos allrounder-modell, og den fungerer godt til både langkjøringer og tempoøkter. Mye av denne allsidigheten kommer fra den responsive følelsen skoen gir når du øker tempoet. De som har løpt mye i Wave Rider-modeller tidligere vil gjenkjenne den gode passformen og følelsen av bakkekontakt gjennom sålen. En testløper sa at denne skoen er som å ta en øl med en gammel venn. Men, som med forrige utgave så er denne langt mykere enn tidligere modeller, særlig i hælen. Med tanke på trenden med godt dempa, spenstige såler er ikke det noen overraskelse. For å oppnå dette bruker Mizuno to skummaterialtyper – den mykeste er under hælen, nærmest bakken, klar for å ta imot landingene dine på asfalten. 22 har også en mesh i overdelen med færre sømmer for å redusere risikoen for irritasjon, og bedre passformen uten å legge til flere lag. Selv om passformen er eksepsjonell, med god plass i tåboksen hyllet av våre kvinnelige testløpere, så synes løperne at stoffet var varmt da de testet mot slutten av sommermånedene. Skoen pustet ikke like godt som de hadde håpet, og den så ut til å holde på vann lenger enn forventet. Men i hvilke som helst tørre forhold presterer skoen bra.

Nike Zoom Fly Flyknit
Pris: 1699 kr
Vekt: 247 g (M), 193 g (K)
Dropp: 9,6 mm (M), 9,2 mm (K)Hvis du uten hell har vært på jakt etter de ettertraktede og bevist raske skoene Nike Vaporfly 4% til 2699 kr, eller ønsker tilsvarende teknologi til en lavere pris, er denne noe for deg. Begge modellene har en overdel i Flyknit, og i mellomsålen ligger det en karbonfiberplate som skal hjelpe deg fremover. Og slik som 4%-skoen så føles Zoom Fly Flyknit bedre ut jo raskere du løper. Den største forskjellen er at denne skoen bruker React-skummaterialet til Nike i mellomsålen, i stedet for det superlette Zoom X-materialet i 4 %-en. Og Nike påstår ikke at du vil få bedre løpsøkonomi av å løpe med denne slik de gjør med den dyrere varianten, derfor er det også noen forskjeller. Vaporfly 4% er utviklet for å slå rekorder, og dette ene målet hindrer den fra å være allsidig. Den billigere og litt tyngre Zoom Fly Flyknit er også ment å løpe fort med, men den fungerer bedre til også hverdagsløping. Det burde gjøre skoen attraktiv for de som ønsker en sko til både konkurranser og raske treningsøkter. Myk og responsiv, elegant og prestasjonsrettet, laget for løp og trening – Nike Zoom Fly Flyknit gir deg noen av de beste egenskapene du kuan be om i en løpesko.

Brooks Bedlam
Pris: 1850 kr
Vekt: 315 g (M), 261 g (K)
Dropp: 7,9 mm (M), 7,2 mm (K)

 

Med et lag mellomsåle i DNA Amp og en tøyelig overdel, minner Bedlam om Levitate 2 – en arbeidsfør, nøytral sko. Men ser du under overflaten så viser Bedlam seg frem som en sko som gir god stabilitet for dem som trenger det. En nøkkel til stabiliteten er bruken av ytre forsterkninger langs sporene i hele skoen, i stedet for de tradisjonelle områdene stabiliserende sko lenge har hatt som bygger opp under fotbuen. I overkant av mellomsålen ligger det et lag med fastere skum som foten din treffer om du avviker fra der foten skal treffe. Tanken bak dette er at foten din holder riktig plassering gjennom hele og hvert eneste steg, slik at kneet ikke vris eller belastes unødvendig. Fungerer det? Selv med det faste skummet så gir Bedlam samme spretne følelse som Levitate. Og testløperne våre syntes det var en effektiv og god sko, og at stabiliteten føltes mindre rigid og restriktiv enn tidligere stabiliseringssko. Disse ytre forsterkningene synes å oppnå det Brooks ønsker, nemlig å gi støtte uten å bli særlig mye tyngre. Én tilbakemelding fra testløperne våre: Gå opp en størrelse. Skoen er gjerne en halv størrelse mindre enn vanlig.

Brooks Revel 2
Pris: 1300 kr
Vekt: 269 g (M), 238 g (K)
Dropp: 11,4 (M), 9,7 (K)Selv om dette er en budsjettvennlig sko, så har Revel 2 en mengde prestasjonsrettede egenskaper som gir valuta for pengene i kilometerne løpt. Det starter med den tettstrikkede overdelen som gir en komfortabel passform uten irritasjonsmomenter. Testløperne likte hvordan skoen pakket inn foten deres, men fortsatt pustet godt. Skoen er så god å ha på at du kommer til å ha lyst til å ha den på selv etter du er ferdig med løpeturen. Enten om det er for å ta en kaffe, på jobb eller mens du gjør ærend. På tur er den en dempet, nøytral sko, takket være skummaterialet i mellomsålen, kalt BioMoGo DNA. Det endrer egenskaper basert på hvor tung støtet er, eller altså – det tilpasser seg vekten, steget og farten din. Testresultatene fra skolaben til RW viser at dempingen i både forfot og hæl er helt gjennomsnittlig, men testløperne opplevde at dempingen var god nok til både lette restitusjonsøkter, men at den også holdt gjennom solide langkjøringer. En egen del under hælen som tar imot støtene, sørger for at skoen føles mer elegant å løpe med enn andre sko i denne prisklassen. Den mykner ladningen din på asfalt, men gjør også skoen eksepsjonelt stille. Og det er ikke til å kimse av når du vil finne roen på en tikilometer.

Asics Gel-451
Pris: 799 kr
Vekt: 204 g (M), 162 g (K)
Dropp: 7,7 mm (M), 6,7 (K)

 

Gel-451 er så godt som en gjentagelse av den gamle konkurranseskoen til Asics, Gel-Hyper Speed 7, men i ny lakk og med nye egenskaper. Slik som Hyper Speed så er dette en allsidig konkurransesko som er tilpasset alt opp til maraton, selv om noen løpere vil synes mellomsålen vil være litt for tynn for så lange asfaltløp. En sentral forskjell mellom forgjengeren og denne modellen er BOA-lissesystemet. Denne funksjonen er relativt ny på løpesko, og er mer brukt på snowboard- og sykkelsko. I stedet for lisser så er det et tjukkere stoff som ender fremme i et lite hjul. Dette kan du vri på og få ørsmå justeringer som gir akkurat den perfekte passformen rundt foten. En slik presisjon kan ikke vanlige lisser gi. Mellom- og yttersålen er identiske til den gamle Hyper Speed, bortsett fra de tidligere dreneringshullene på forrige modell som nå er tettet. Hullene er der fortsatt, men de går ikke lenger hele veien ned til bunn av foten. Men skulle du ønske den ekstra dreneringen, så trengs det bare et skrujern og litt vilje for å åpne de hullene igjen.

Adidas Edgebounce
Pris: 999 kr
Vekt: 224 g (K)
Dropp: 11,1 mm (K)

 

Edgebounce er både en fresh sneaker, en god løpesko, og et kupp. Adidas designet den eksklusivt for kvinner, og ga den en bredere forfot, og en plattform under hælen for å forbedre stabiliteten. Den allsidige skoen er tilpasset kvinner som ønsker en sko de kan bruke på CrossFit-treninger så vel som løpeturer i mellomdistanse-sjiktet. Adidas har gitt skoen merkets Bounce-mellomsåle – den samme teknologien vi finner i mer tradisjonelle løpesko som Alphabounce og Aerobounce. Sålen gir akkurat nok demping uten å dra med seg unødvendig vekt. Testløperne våre likte at mellomsålen føltes fast, men erklærte skoen myk nok til å ta med ut på lenger turer. «Jeg liker hvor lett skoen er,» sa en tester. «Jeg liker ikke å føle at skoen tynger meg ned, men disse skoene var lette og spenstige.» En annen tester brukte Edgebouncen under sin første halvmaraton, og kunne rapportere at hun ikke opplevde at skoene førte til noen utmattelse på den siste strekningen. Testløperne våre sa også at de opplevde at de kippet i skoen, hvilket er rart med en damesko som gjerne er tilpasset de smalere hælene. Problemet ble enkelt løst ved å ta i bruk det øverste lissehullet, og dermed låse hælen på plass.

Asics Gel-Dynaflyte 3
Pris: 999 kr
Vekt: 264 g (M), 213 g (K)
Dropp: 8,0 mm (M), 7,8 mm (K)

 

Dynaflyte 3 sin kombinasjon av demping og respons i sålen gjør den til en fin lettvektssko som er allsidig nok til å takle både tempoøkter og langkjøringer. For noen vil det også være en god sko for konkurranser fordi den gir kjempegod demping fra hæl til tå, uten å gå på kompromiss med responsiviteten. Den strategiske plasseringen til Asics av Gel i hælen hjelper å spre støtet utover, og det uten å tynge skoen. Resten av mellomsålen er laget i FlyteFoam Lyte, som Asics påstår at er 55 prosent lettere enn deres tradisjonelle EVA-materiale. Sammenlignet med den forrige skoen, har Dynaflyte 3 mer skummateriale i mellomsålen og litt ekstra gummi i yttersålen under fotbuen, og skaper en bedre overgang gjennom steget ditt. Men ikke alle som løp i dem elsket passformen. Noen beskrev skoen som smal i hele lengden, andre kalte den «tettsittende og komfortabel,» og noen syntes kun tåboksen var romslig. Hvis passformen er riktig for deg så vil du sette pris på overdelen i mesh som er overraskende fast, men fremdeles lett. Hele overdelen er laget i én stoffbit, og fraværet av de overlappende delene betyr færre potensielle gnagsår.

361 Degrees 361-Feisu
Pris: 1299 kr
Vekt: 187 g (M), 150 g (K)
Dropp: 8,6 mm (M), 7,9 mm (K)

 

Det første ordet du tenker på etter en tur i 361-Feisu er «sprelsk». Skoen ønsker rett og slett å løpe fort på bane, og testløperne rapporterte at de følte seg raskere, men skoen passer også til lengre asfaltløp. Med en fast såle, vekt på mindre enn 190 g, og minimal demping, er dette helt tydelig en sko for flate løp, og dette bekreftet testene som ble gjort i laben. For å gjøre skoen så lett som mulig så har 361 implementert en lett EVA-mellomsåle, fremfor merkets tyngre og mer slitesterke QuikFoam. Noen av testløperne hadde ønsket seg litt mer demping til å ta av fra støtene på lenger turer. «Dempingen i forfoten føltes ganske tynn,» sa en tester. «Samtidig syntes jeg hælen hadde akkurat passe. For en lett konkurransesko føltes hælen ganske bra.» Særlig raske løpere meldte ifra om at mellomsålen føltes akkurat passe responsiv for høyere fart, som på en 5- eller 10-kilometer. De likte også gummiknottene under yttersålen som er limt til mellomsålen via et lett tøymateriale. Knottene hjelper med grep på glatte veier, og testløperne rapporterte om godt grep selv i stormende regnvær.

Les også: Gi oksygenopptaket et løftKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser