Test av to konkurransemodeller - Runner's World
Annonse

Test av to konkurransemodeller

Høstsesongen er i gang. Er du på utkikk etter et par raske sko til løpet? Her er en grundig test av to modeller.


Annons

Skoene er testet og omtalt av Runner's Worlds skoekspert Andreas Grøgaard

New Balance FuelCell Rebel

Skotype: Lettvekt/konkurranse
Vekt: 175 gram / 208 gram (dame str. 38 / herre str. 43)
Drop: 6 mm (24 mm/18 mm)

FuelCell Rebel er en veldig spennende nyhet fra New Balance. Skoen er utviklet i samarbeid med deres eliteutøvere og bygget for løpere med nøytral landing og stegavvikling.Navnet ”rebell” passer for den revolusjonerende sålekonstruksjonen. Yttersålen er ekstra bred på yttersiden(!) av foten. Denne karakteristiske strukturen bidrar til trygghet og stabilitet for løpere med et nøytralt steg eller supinasjon (motsatt av en pronasjonssko). Virkeligheten vil nok være ganske annerledes for en uerfaren løper eller for en som pronerer mye. Mønsteret i yttersålen består av mange, små ovale knotter i det antatte landings- og frasparkområdet; fra under fotbuen og frem til tærne. Det underbygger tanken om at skoen er bygget for fart og effektiv stegavvikling. Den begrensede mengden gummi er både bra for miljøet og for å holde vekten nede. Strukturen gjør skoen best egnet for asfalt, tartan og tredemølle. Den kan oppleves en smule glatt på sti og vått underlag.

Øverste del av mellomsålen består av en type EVA-materiale kalt RevLite, som er litt fastere enn anerkjente Fresh Foam (New Balance sin plattform for mengdetreningssko). Ellers dekkes hele mellomsålen av en nitrogen-infisert foam kalt FuelCell. Den er fast og responsiv og får sålen til å fremstå godt balansert. Samlet gir det svært god løpsfølelse. FuelCell Rebel tar (overraskende) godt av for støt – sin lave vekt til tross. Egenskapene minner veldig om fjorårets store nyhet fra Nike: Epic React. Som denne er FuelCell Rebel rask og spenstig.

Overdelen består én strikk og gir en sokkefølelse. Den minner om Adidas’ Primeknit og Nikes Flyknit-materiale for sin tilpasningsevne, men grunnet en fastere strikk som gir begrenset bevegelsesmulighet, oppleves foten en smule tryggere i FuelCell Rebel. Mens Primeknit og Flyknit føles som vanlige sokker, kan overdelen i FuelCell Rebel sammenlignes med en kompresjonsstrømpe. Dette gir utsalg i at man opplever at all energi går i lengderetning. Hælkappen er litt forsterket for å bevilge retningskontroll, ellers legger skoen til rette for et ”naturlig løpesteg”. Tungen er integrert i overdelen og foldes godt rundt foten ved et hensiktsmessig utformet lissesystem. Man kan løpe med eller uten sokker, og den er ”true to size”. Overdelen har dog en tendens til å trekke til seg fuktighet, så den egner seg klart best i oppholdsvær.FuelCell Rebels bruksområde avhenger av hvilken type løper man er. For en habil og erfaren løper vil skoen kunne dekke svært mange, men (sannsynligvis) ikke alle behov. Man kan eksempelvis gjerne falle for ”fristelsen” å løpe raskere enn planlagt/ønsket på restitusjonsjogg. FuelCell Rebel er svært holdbar sammenlignet med sko som har tilsvarende vekt og profil! Den fremstår mer som en konkurransesko man kan trene i enn en treningssko man kan konkurrere i. I konkurranse egner den seg til alt fra 5km til maraton.

Nike har skapt de store overskriftene på løpeskomarkedet de seneste årene med introduksjonen av teknologiene Zoom X og React. Med FuelCell spekulerer fagfolk i at New Balance kan ha introdusert årets snakkis! FuelCell-teknologien finnes nå i fire ulike sko: FuelCell 5280 (racingsko med karbonplate), FuelCell Propel (lett mengdetreninssko), FuelCell Echo (fashion møter løpesko) og altså FuelCell Rebel – konkurranseskoen man kan nyte i den daglige løpingen.

Asics Tartheredge
Skotype: Lettvekt/konkurranse
Vekt: 164 gram / 190 gram (dame str. 38 / herre str. 42,5)
Drop: 10 mm (25 mm/15 mm)

Med Tartheredge presenterer Asics en vintage racingsko. Dette innebærer lav profil, nøytral pronasjon, lav vekt og god løpsfølelse i høy fart. Egenskapene gjør den til en utpreget konkurranseko for asfalt, og den minner veldig om Adidas Adizero Takumi-Sen og New Balance 1600. Tartheredge har også et svært karakteristisk, vintage design som var mer typisk på 1970- og 1980-tallet. Det fungerer overraskende bra i denne racingskoen og er rett og slett ganske stilig!Midtsålen består av Asics’ FlyteFoam Propel, som er et svært lett og responsivt materiale. Her har Asics kuttet alt ”daukjøtt” og sålen gir ikke nevneverdig støtdemping, som flere av de nye konkurranseskoene på markedet. Skoen står dermed i kontrast til aktuelle konkurransesko som HOKA Carbon X og Nike Vaporfly Next%. Asics Tartheredge har heller ingen karbonplate, men et system kalt Populsion  trustic, som gjør sålen tilsvarende stiv. Dette bidrar til en raskere stegavvikling og veldig god løpsfølelse – spesielt i høy fart. Samlet har skoen et svært aggressivt preg, og egner seg til tempoøkter, intervaller og kortere konkurranser som 5km og 10km. Det er dog ikke skoen for restitusjonsjogg eller lengre konkurranser - om man ikke er vant med denne type racingsko. For en erfaren løper vil skoen dog kunne være et godt alternativ også på maraton.

Sålen er godt mønstret i midt- og forfoten, med triangulære gummiknotter tett i tett. Dette gir trygghet i landingsfasen i høy fart og ikke minst i frasparket – både på tørr og våt asfalt. Konstruksjonen tilrettelegger videre for at man kommer raskt fra midtfoten og frem på tåballen – noe som gjør det naturlig å løpe med høy frekvens og ha kort kontakttid med underlaget. Samtidig gir profilen vesentlig bedre løpsfølelse for løpere som lander midt på foten eller på forfoten enn for utpregede hælløpere – da hælen ikke tar spesielt godt av for støt og sålen utelukkende er mønstret i den fremre delen.Overdelen består av en mesh man typisk ser i konkurransesko. Den er lett og luftig, og sydd på en måte som skal gi ekstra støtte i fremre delen av foten i høy fart og under raske tempo- og retningsforandringer. Samtidig er tåboksen nokså tettsittende – både i bredde og høyde. Tungen er tynn og bred, og folder seg fint rundt vristen. Den består av samme mesh som resten av overdelen og bygger opp under ideen om at foten skal sitte støpt i høy fart.

Det mest utfordrende med denne Asics-skoen er nok uttalen ”Tartheredge”. 1300,- kroner kan anses som en god investering. Tartheredge er et veldig interessant tilskudd i biblioteket av konkurransesko og et alternativ til de nye, godt dempede konkurranseskoene. Konklusjonen er at jeg anbefaler – eller utfordrer om du vil – den glade løper til å gå i ”Yuki Kawauchi-modus”, ta på seg en vintage racingsko fra Asics og løpe så fort du kan i en konkurranse i høst!

Les også: Test av fire terrengskoKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser