Test av Suunto Spartan Ultra - Runner's World
Annonse

Test av Suunto Spartan Ultra

Produkter: Suunto Spartan Ultra ble lansert i høst, og har jevnlig gjennomgått en rekke software-oppdateringer. Nå kan vi trygt si at det begynner å komme seg.


Annons

Suunto Spartan Ultra er en premium GPS-klokke, tiltenkt triatleten, syklisten og løperen. Suunto-klokkene bygges for hånd i Finland og er laget for å tåle alle forhold. Dette forklarer også prisen på klokkene. Robust klokke – robust pris. Klokken tåler absolutt en støyt. Den er vanntett ned til 100 meter og klokkehuset er laget av polyamid og safir-glass. Toppringen rundt skjermen kommer enten i titan eller rustfritt stål. Den store fargeskjermen med touchfunksjon er både fin å se på og hendig i bruk. I tillegg til touch, har klokken også tre knapper på siden.

På løpeturen
Touchfunksjonen oppleves tidvis som noe treg, og bakgrunnslyset er litt for svakt når du løper i mørket. Et aber som fort ble lagt merke til, er at du ikke kan velge selv hva som skal utheves på skjermen mens du løper. På "hovedsiden" vises pace, puls og totaltid i smått, mens distansen fremheves i midten. Dette er i og for seg helt i orden, men valgfrihet er jo ikke å forakte. Med en enkel berøring av skjermen dukker også klokkeslett og batteriprosent opp i noen sekunder. Antall forbrente kalorier får du vite først etter at økta er ferdig, hvilket også er helt i orden. Når økta pauses, er totaltiden det eneste som vises. Dette kan være litt kjedelig for de mer nysgjerrige.

Mange profiler og lang levetid
Klokken dekker så godt som alle sportsprofiler – alt fra stiløping og svømming på åpent hav til sirkeltrening og skigåing i fjellet. Det er riktignok ikke alle profiler som er like detaljerte, men for loggføringsnerder blir det i alle fall korrekt i treningsdagboken. Vi har testet Suunto Spartan Ultra på profilene vanlig løping, intervalløping, terrengløping, tredemølle, langrenn, ellipsemaskin og styrketrening. Så fort du er blitt kjent med klokken og Suuntos oppsett, er det en bruksvennlig klokke. Ikke minst med tanke på batteritiden, som er utrolig god. Hvis du kun bruker klokken kun som klokke og aktivitetsmåler, varer batteriet i 15 dager. 

Rask og responsiv GPS 
Suunto Spartan finner GPS-signaler med en gang, på akkurat de samme stedene som vi har måttet vente i flere minutter med klokker fra andre produsenter. Dette kommer antakelig av at Suunto benytter seg av to systemer for satelittnavigasjon; det "vanlige" GPS og det russiske GLONASS.

Du kan velge mellom tre GPS-kvaliteter. Velger du "Best GPS accuracy" varer batteriet fortsatt lenge – 18 timer, med GPS-en på. Vi har stort sett brukt "Good GPS accuracy", som er mer enn bra nok. På denne innstillingen varer batteriet i 26 timer. Dette er godt nytt for de som konkurrerer over lang tid. Med den "dårligste" GPS-innstillingen kan du løpe med GPS-en på i 65 timer før batteriet krever en opplading.

Det har tidvis vært litt problemer med konvertering til kart i etterkant av økta. Alle øktene blir nøye loggført, og du kan analysere dem i Suuntos nettverktøy Movescount, men av og til blir deler av løpeturen "borte" i kartet, selv om klokken har registrert korrekt antall kilometer. Dette blir stadig bedre og bedre etter hvert som nye oppgraderinger av klokkens software kommer. Oppgraderingene skjer automatisk når du synker klokken til datamaskinen.

Les også: Bli en bedre løper med triatlontrening

Aktivitetsmåling og puls
Som aktivitetsmåler fungerer Spartan Ultra fint. Den har en mer nøyaktig skritteller enn andre GPS-klokker vi har testet tidligere. Antall skritt som er mål for dagen velger du selv. I tillegg til vanlig øktoversikt viser klokken også totalt antall kilometer og treningstimer for de siste 30 dagene. Pulsmålingen oppleves som svært nøyaktig, og du kan enkelt følge grafen over pulsen din i nettverktøyet Movescount i etterkant av økta, og se at pulsen er blitt loggført for hver meter.

Movescount 
Treningsverktøyet Movescount var kanskje ikke vår soleklare favoritt til å begynne med, men etter hvert som man blir vant til utformingen, synes den mer oversiktlig. I høst lanserte Suunto også en ny funksjon i Movescount – Heatmaps – som baserer seg på millioner av treningsøkter som brukerne av Movescount har loggført over mange år. Heatmaps er gunstig når du er ute og reiser, og ønsker å finne frem til de mest populære stedene å løpe på. Du kan også bruke Heatmaps som inspirasjon til nye løperunder i egen by, eller det stikk motsatte – finne ut hvor du kan løpe i fred.

Alt i alt er Suunto Spartan Ultra en pålitelig og solid klokke. Mange plusspoeng for rask og nøyaktig GPS.

Veiledende priser
Suunto Spartan Ultra: 6500 kr
Suunto Spartan Ultra Titanium: 7500 kr
Prisene er inkludert pulsebelte

Les også: Treningsprogram for halvmaraton og maraton Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser