Test av fem lette konkurransesko - Runner's World
Annonse

Test av fem lette konkurransesko

Trenger du et par formel 1-sko til vinterens mølleøkter eller neste års konkurransesesong?


Annons

Når vi jakter nye perser, snører vi aller helst på oss de lette konkurranseskoene. Vi har testet fem modeller.

Grensene mellom nøytrale, stabile og lette treningsmodeller har blitt mer flytende i de siste årene. Samtidig finnes det et bredere spekter av konkurransemodeller. Denne kategorien handler fortsatt i stor grad om lav vekt, og flertallet av de mer utpregede konkurransemodellene er derfor tynne og mindre slitesterke enn de mer robuste mengdeskoene. Men det skal også sies at nytt materiale i både såler og overdeler har gjort det mulig å lage mer beskyttende og holdbare konkurransesko. Lettvektsmodellene er derfor ikke lenger kun forbeholdt supermosjonister og eliteløpere. I dag kan flere løpere koste på seg luksusen å snøre på seg et par lette Formel 1-sko.

For hvem?
Spørsmålet er egentlig ikke hvem som kan – eller bør – løpe i et par lette konkurranseko. Det handler snarere om hvor mye du kan tillate deg å løpe i dem, og når man skal velge en lettvektsmodell framfor andre sko. For lettere løpere med en effektiv teknikk og lang treningsbakgrunn er det fulgt mulig å løpe en maraton i de mest ekstreme konkurransemodellene. Mindre erfarne løpere, eller løpere som vet de er skadeutsatt, bør begrense bruken til kortere løp på 5 eller 10 kilometer – og kanskje velge modeller med litt mer demping enn de aller slimmeste modellene.

Når?
For mange av oss signaliserer betegnelsen konkurransesko at disse kun er aktuelle for ulike typer løp, men det er muligens ikke helt rett. Å både konkurrere og trene i lette, raske sko kan være det som utvikler løpingen din aller best. Å bruke en lett og fleksibel konkurransesko på korte intervalløkter og teknikksessions fremmer et effektivt bevegelsesmønster og styrker løpemuskulaturen. Godt oppbygde treningssko kan på den annen side være det beste valget når du har behov for å skåne muskulaturen på lange langturer eller under et krevende maratonløp.

En ny dimensjon
I denne skoguiden presenterer vi 8 ulike konkurransemodeller. Ved hjelp av omtalen fra RWs skoekspert Andreas Grøgaard, samt beskrivelser av tekniske detaljer, vil forhåpentligvis denne guiden hjelpe deg med å finne den modellen som passer deg, steget ditt og den distansen du satser på. Har du ikke løpt i lette konkurransesko tidligere? Tør å teste! En Formel 1-sko kan utvilsomt gi løpingen din en ny dimensjon.


RWs skoekspert, Andreas Grøøgard, testet et knippe raske sko i sommer. Alle foto: Fredrik Hasseleid.

Hoka One One Carbon X

Skotype: Allround/konkurranse
Vekt: 241 gram (str. 43)
Drop: 5 mm (32 mm/27 mm)

The hype is real! Med Carbon X presenterer Hoka sin versjon av sagnomsuste Nike Vaporfly 4%. Den geniale ideen går ut på å ha en stiv karbonplate på en seng av svært myk og støtdempende foam. Til forskjell fra sin ”bror i skofamilien” har Carbon X med 5mm drop en lavere profil. Samlet gir egenskapene en veldig god løpsfølelse og kraft i stegavviklingen. Til tross for et nokså aggressivt preg kjennes skoen samtidig skånsom for muskulaturen, og den passer derfor til alle slags økter: Restitusjonsjogg, tempoøkter, intervaller og konkurranser. Carbon X skiller seg både fra de typiske Hoka-modellene med veldig tjukk og myk såle og fra typiske lettvekts-/konkurransesko. Skoen er et trygt og godt valg til konkurranser fra 5km og lengre.Sålen er ikke nevneverdig mønstret og skoen egner seg derfor klart best i jevnt terreng (asfalt, tartan, tredemølle). Videre gir profilen gjerne bedre løpsfølelse for løpere som lander midt på foten eller på forfoten enn for utpregede hælløpere. Tåboksen er vid og kler en bred fot. Overdelen består av en sømløs og lett mesh, som både bidrar til lav vekt og luftighet. Videre er tungen tynn og bred, og folder seg fint rundt vristen. Den er svært komfortabel, samtidig som foten sitter trygt både i joggetempo og under sprinter. Hoka One One Carbon X er ikke en ny Vaporfly 4%, men den lever opp til sin egen hype og er et veldig spennende alternativ. Karbonplate i løpesko har så absolutt kommet for å bli!

Puma Speed Sutamina

Skotype: Allrounder / lange gateløp
Vekt: 249 gram / 317 gram (dame str. 38 / herre str. 43)
Drop: 12 mm

Speed Sutamina er en allroundsko basert på Pumas nye ProFoam-demping. Dette er en EVA-variant som utseendemessig minner om New Balance Fresh Foam og i løpsfølelse om Nike React. Med andre ord en smidig og lett sålekonstruksjon som befinner seg midt på treet hva gjelder responsivitet og dempeegenskaper. Lander man på hælen eller midt på foten vil man oppleve at skoen tar godt av for støtet og viderefører energien effektivt gjennom steget, før en stivere ”Proplate” i forfoten bidrar til mer trykk i selve frasparket. Egenskapene underbygges av et særegent mønster i yttersålen som minner om en oppkuttet mango i bittesmå terninger. Samlet føles sålen trygg og stabil.Til forskjell fra resten av Pumas ”Speed line” består Sutaminas overdel av masker fremfor én strikk. Dette gir en passform som muligens ikke føles så tilpasningsdyktig for løpere med høy vrist eller brede føtter, men som gjerne gir trygghet og sikker passform for smalere føtter. Overdelen støpes godt rundt foten ved hjelp av en myk og hullete tunge og det som minner mer om tynne, sterke og ikke-strechy tau enn typiske lisser. Dette fungerer overraskende bra og må være et av markedets beste lisser!

Likevel, skoens mest markante trekk er utvilsomt dens utseende. Speed Sutamina er rett og slett en utrolig innbydende sko! Den vil kunne stjele oppmerksomhet på et hvilket som helst treningssenter eller en løpebane, men utgjør samtidig et godt alternativ til en sporty sneaker.

Som løpesko er Speed Sutamina ideell for dem som ønsker god støtte og demping på sine langturer. Til tross for at skoen kategoriseres innenfor Pumas Speed-kategori, medfører skoens profil, vekt og sålekonstruksjon at skoen egner seg best i konkurranser fra 10km og lengre. Den gir god flyt i lav og halvrask fart (tempoøkter, terskelintervall osv.), men det blir litt for ”mye sko” til baneløp og korte konkurranser. Det er derfor en allrounder som vil kunne dekke svært mange, men (sannsynligvis) ikke alle behov. Om man ”kun” skal ha ett eller to par løpesko i gangen, vil Speed Sutamina være et svært godt alternativ!

Les også: Ny sko fra Inov-8 

Adidas Adizero Boston 8

Skotype: Konkurranse/Allround
Vekt: 198 gram/255 gram (dame str. 38 / herre str. 42,5)
Drop: 10 mm (29 mm/19 mm)

Adidas Boston utgjør en serie ikoniske løpesko. Oppdateringen fra Boston 7 til 8 er markant, samtidig som Adidas har bevart skoens DNA: En rask konkurransesko som kombinerer den hårfine balansen mellom lav vekt og støtdempingsevne. Navnet ”Boston” henviser til et av verdens mest kjente maratonløp og understreker skoens karakter og bruksområde. For løpere som utelukkende søker lav vekt finnes åpenbart lettere alternativ, men i kompromisset mellom vekt, smidighet og demping er Boston 8 blant de aller ypperste i klassen! Man kan driste seg til å si det er ”obligatorisk” med en slik type sko i enhver løpers skobibliotek.2019-utgaven har et ny overdel i svært luftig og lett mesh. Denne er både en smule tykkere og romsligere enn tidligere utgaver, men samtidig mykere enn det litt røffe materialet i Boston 7. Samlet gir overdelen hakket bedre komfort, men er samtidig mer utsatt for å trekke til seg fuktighet. Microfit-konstruksjon rundt vristen og hælen sikrer at foten sitter trygt under raske retnings- og tempoforandringer.

Tåboksen er gjort noe bredere, noe som kan være kjærkomment på lengre distanser – som en maratonkonkurranse – der foten gjerne vil svulme noe opp og kreve ekstra utfoldelse. Har du tidligere opplevd Adidas-sko en smule trange kan dette endelig være skoen for deg. Nytt i overdelen er også plasseringen av Adidas-stripene, samt bokstavene ”BOS” og ”TON” på hver sin side av vristen. Hælkappen er kledd i et mer elegant og skinnende materiale. Rent estetisk er skoen en nytelse!

Yttersålen består som tidligere av den anerkjente Continental-gummien, men konstruksjonen er satt sammen på en måte som gir mer feste i frasparket og bedre respons fra underlaget. Dermed kan Adidas være selvsikre med sin ”no-slip garanti”. Midtsålen er satt sammen av det sagnomsuste BOOST-materialet, et lag med EVA og det velkjente Torsion-systemet. I den 8.-utgaven er dette sistnevnte stive materialet dog både bredere og lengre, noe som gir mer stabilitet og snert i frasparket. Dette forsterkes av omformingen av Continental-gummien fra tilsvarende en hestesko til et firkantmønster. Totalopplevelsen er at skoen tilrettelegger for en mer effektiv stegavvikling. Likte du Boston 7 vil du elske(!) Boston 8!

Brooks Hyperion

Skotype: Lettvekt / konkurranse
Vekt: 153 gram / 181 gram (dame str. 38 / herre str. 42,5)
Drop: 10 mm (27 mm/17 mm)

Brooks Hyperion er en makeløs sko! Den er oppsiktsvekkende lett og bygget utelukkende for høy fart. I biblioteket av løpesko er dette Formel 1-utgaven. Dermed har skoen også et svært begrenset bruksområde. Sålen er fast og tar minimalt av for støt, og egner seg ikke for rolige joggeturer og restitusjon. For sitt formål gir Hyperion dog en helt spesiell løpsfølelse. Profilen tilrettelegger for rask stegavvikling og sålen gir godt grep på underlaget (asfalt, tartan og tredemølle). Det er ikke skoen å anbefale om man kun skal ha én løpesko, men om man kan rotere litt og jevnlig har innslag av kortintervaller eller kortere konkurranser, er dette en artig sko man kan unne seg med moderasjon til de rette anledningene.Førsteinntrykket kan minne om Saucony Kinvara og On Cloudswift, men Brooks Hyperion skiller seg fra slike allroundere ved sin særpregede løpsfølelse, usedvanlig lave vekt og en smule mer stabilitet i forfoten. Samtidig tilrettelegger fleksibiliteten i gummien i bakre del av yttersålen for en så naturlig stegavvikling som mulig. Midtsålen består i sin fulle lengde av Brooks BioMoGo DNA-foam, som gir en del demping i hælen. Selve hælkappen er nokså stiv og tettsittende, noe som fremstår hensiktsmessig for at skoen skal sitte trygt i høy fart.

Overdelen er sømløs og tettsittende – spesielt for en normal til bred fot. I forfoten er det boret små hull med laser som bidrar til god ventilering. Selv under intensive intervaller i varmen kan derfor foten holdes relativt tørr. Med en svært myk tunge og stretchy lisser kan man tillate seg å løpe uten sokker uten å oppleve nevneverdig irritasjon. Skoen kan føles noe trang for brede føtter idet man sparker godt fra underlaget og foten utfolder seg mot kantene i tåboksen. Den er derfor absolutt ikke egnet om man skal løpe i flere timer – men det er som nevnt heller ikke hensikten.

Brooks Hyperion fungerer perfekt i konkurranser fra 3000m til 10km. For dem som behersker godt å løpe i en lettvektssko med tynn såle og aggressiv profil, kan skoen også fungere til halvmaraton. Skal man oppleve flyt i løpingen er man helt avhengig av høy frekvens og kort kontakttid med underlaget, samt legger og akillessene som tåler belastningen når man kommer frem på foten i høy fart. Brooks Hyperion er noe av det nærmeste man kommer en banesko uten belastningen fra pigger. Men man skal tenke seg godt om til hvilke økter man setter seg i en Formel 1-bil.

Altra Kayenta

Skotype: Lettvekt/konkurranse
Vekt: 139 gram/167 gram (dame str. 38/herre str. 42,5)
Drop: 0 mm(!) (23 mm/23 mm)

Altra Kayenta er en 0-dropssko som er bygget med utgangspunkt i tanken om at mennesker er født til å løpe. En løpesko skal helst korrigere så lite som mulig og heller tilrettelegge for den enkeltes naturlige løpestil. Mennesker antas dog ikke å være født til å løpe på asfalt, noe Kayenta tar hensyn til med sin 23mm høye såle under hele foten. Denne konstruksjonen bidrar også til bedre holdbarhet sammenlignet med andre sko med tilsvarende profil og vekt. Kayenta er derfor en særegen, minimalistisk racingsko med demping for lengre distanser.Førsteinntrykket er naturligvis at skoen er ekstremt lett! Sålen er ikke blant de mest responsive, men føles smidig og rask. Den gir god bakkekontakt med både asfalt og grus, men folk som har løpt mye i terrenget rapporterer at man kan kjenne stein og skarpe kanter gjennom sålen. Forfoten er svært fleksibel, mens sålen fra under fotbuen til hælen er noe mer stabil. En løper som naturlig lander litt frem på foten, vil gjerne få god flyt i steget i Altra Kayenta.

Passformen er svært karakteristisk og innovativ. Overdel består av to lag: Én myk strømpe innvendig og et ytre, mer støttende skall av sterk nylonmesh. Dette gjør skoen tilpasningsdyktig for ulike fotbuer og fotbredder. Tåboksen er også bred, noe som bidrar til at skoen oppleves stabil. Størrelsen oppleves noe kort i lengden, så det kan være lurt å gå opp en (halv) størrelse. Da skoen faktisk har en slags sokk innvendig, kan man fint løpe barbeint. Det faller også ganske naturlig da skoens vekt nesten tilsvarer en sokk.

Skoen egner seg på distanser fra 5 km til maraton. For de lengste distansene kreves det dog at løperen er svært sterk i beina, lander midt på foten eller på forfoten og har en effektiv stegavvikling. Ellers er Altra Kayenta en veldig god – og ikke minst artig – sko for kortere konkurranser, tempoøkter og intervaller.

Les også: Test av to terrengskomodellerKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser