Tøft og trådløst - Runner's World
Annonse

Tøft og trådløst

Produkter: Liker du å løpe med musikk eller podkast på øret? Da er trådløse sportshodetelefoner det gitte valget. Her er seks av de beste modellene for løping.


Annons

Når det gjelder løping er perfekt lyd kanskje ikke det som kommer først, når man skal liste opp de viktigste egenskapene. Bevegelsene fra løpingen har en tendens til å skape en del bilyd, og de fleste ønsker å høre hva som skjer rundt oss når vi løper. Derimot er ørepluggens passform av stor betydning – det er få ting som er så irriterende som når pluggen hopper ut av øret eller sitter dårlig. Heldigvis leverer de fleste produsentene av sportshodetelefoner flere sett med plugger, slik at du kan tilpasse størrelsen etter dine ører. På den måten holder de seg på plass når du løper – selv når svetten renner.

Batteritid er selvfølgelig også et viktig aspekt når det gjelder trådløse hodetelefoner – et problem man slipper med de ikke-trådløse variantene. Men siden batteriene blir både mindre og bedre, er ikke dette lenger et særlig stort hinder. De fleste trådløse sportshodetelefoner tilbyr minst fire timers spilling, hvilket er tilstrekkelig for de fleste av oss. Skal du løpe en maraton eller lenger, og regner med å bruke mer enn fire timer, er det naturlig nok klokt å ta hensyn til batteritiden når du velger hodetelefoner.

Helt eller delvis trådløs
Et annet aspekt å tenke over er om du skal satse på vanlige trådløse hodetelefoner som henger sammen i en ledning men forbindes trådløst til mobilen eller klokka – eller et par øreplugger som verken har ledning til mobilen eller mellom hverandre. Den sistnevnte varianten, som kalles for True Wireless, blir mer og mer vanlig, men er ikke nødvendigvis et bedre alternativ for løpere.

True Wireless
Fordelen med True Wireless-teknologien er at alt av ledninger er eliminert. Og med det forsvinner også fordelen med at ørepluggene faktisk er sammenkoblet ved hjelp av en ledning. For i og med at True Wireless-hodetelefonene bare består av to øreplugger må alle funksjoner også plasseres i selve pluggene. Det vil si fjernstyring, batterier og mikrofoner. Dette innebærer at True Wireless-pluggene ofte er litt mer klumpete enn de ørepluggene som er sammenkoblet med ledning, der kontrollpanel og batteri ofte plasseres på ledningen.

True Wireless-teknologien innebærer også en større risiko for å miste én eller begge ørepluggene. Hvis den ene faller ut av øret, finnes det ingen ledning som kan redde den. En del produsenter har forsøkt å løse dette ved å bygge inn en "finn mine hodetelefoner"-funksjon i den tilhørende appen. True Wireless-øreplugger er enn så lenge generelt dyrere enn trådløse hodetelefoner med forbindende ledning.

Les også: 12 podkaster for løpere

Seks trådløse hodetelefoner for løping

Aftershokz Trekz Air
Trådløst med benledningsteknikk
1600 kroner

Benledning betyr at lyden går direkte fra kinnbenet og inn i øret. Hodetelefonene plasseres foran ørene hvilket holder øregangene åpne slik at du får inn lyd fra omgivelsene – for eksempel biler. Aftershokz har også tenkt på de situasjonene der du ikke ønsker å høre alt som foregår rundt deg, og lagt ved et par ørepropper (!). tidligere versjoner basert på benledningsteknikken tenderte til å ha en svak bassgjengivning og dessuten lekke ut lyd, noe Aftershokz selv mener de har forbedret i Trekz Air.

Ettersom Trekz Air dessuten henger i en bue over øret og kun veier 30 gram, våger vi nesten å garantere at passformen fungerer for alle. batteri og volumknapper sitter separat i to små enheter på buen som går bak øret. Knappene er små og vanskelige å finne med hansker på. Derimot er multifunksjonsknappen som blant annet besvarer anrop forbilledlig stor og lett å finne, plassert på den ene hodetelefonens fremside. Som seg hør og bør er Air vanntette. Batteritiden angis til seks timer når du spiller musikk eller snakker i telefonen via den innebygde mikrofonen.


Jabra Elite Active 65T
Treningsvennlige uten en tråd
2000 kroner

Jabras helt trådløse øreplugger (True Wireless) Elite Active 65t er tilpasset for sport, blant annet ved å være vanntette og belagt i et materiale som gjør at de sitter bedre på plass i øret.

Passformen tilpasses ved hjelp av silikonproppene i ulike størrelser som medfølger. Men utover dette har pluggene kun en innebygd vinge som bidrar til at de holder seg på plass. Med tanke på at det ikke er noen ledning eller noe annet feste her, er det viktig at du tester at passformen fungerer for dine ører og behov.

Funksjoner som å besvare anrop styres med et lett trykk på den ene ørepluggen, og du kan til og med svare ved bruk av stemmen. Etter avsluttet samtale fortsetter musikken å spille automatisk. En annen kul funksjon er at du kan velge om du vil slippe inn mer eller mindre lyd fra omgivelsene, slik at du kan høre trafikken hvis du for eksempel løper inn i et mer trafikkert område. Elite Active 65t veier bare 13 gram per par og er naturlig nok vanntette. På en lading varer batteriet i fem timer, og ved hjelp av det hendige ladeetuiet kan du få ytterligere ti timer med musikk.

Bang & Olufsen Beoplay E6
Dansk luksuslyd
3000 kroner

Den danske elektronikkprodusenten Bang & Olufsens siste trådløse hodetelefoner, E6, er et produkt helt på linje med varemerkets høye klasse (og prislapp). Designet er gjennomtenkt og utføringen kjennes veldig solid, om enn konvensjonelt. Ørepluggene er koblet sammen med en kledd ledning, og her sitter batteri og kontrollpanel separat for at vektbalansen ikke skal påvirkes negativt.

En annen smart løsning er de innebygde magnetene i ørepluggene. Hvis du har ledningen hengene rundt halsen, kan du koble sammen ørepluggene takket være magneten, og dermed står du ikke i fare for å miste dem. Hodetelefonene slås automatisk av så fort de kobles sammen av magneten. Knappene, som blant annet styrer volum og telefonsamtaler, er små, men gir tydelige tilbakemeldinger.

Passformen justeres ved hjelp av medfølgende gummipropper og finner som gjør at ørepluggene holder seg på plass. Batteritiden angis til fem timer lytting eller telefonsamtale. E6 veier 21 gram og er vanntett.

Jaybird Tarah Pro
14 timers batteritid
1600 kroner

Jaybird Tarah Pro er et par trådløse hodetelefoner som er bundet sammen med en ledning. På denne ledningen er batteriet og kontrollpanelet festet. Passformen justeres med utbyttbare myke finner og propper i ulike størrelser. Selve ørepluggen kan roteres hvilket gjør at ledningen kan plasseres slik at den henger over øret som en bøyle. På denne måten sitter den bedre under trening. Hvis du er lei av å høre på musikk under løpeturen, eller skal innom butikken på vei hjem, fester du ørepluggene mot hverandre ved hjelp av de innebygde magnetene og henger ledningen rundt halsen. Da pauses også musikken automatisk.

Via Jaybirds app kan du lage personlige innstillinger av lydbildet, basert på en innebygget test. Tarah pro er IPX7-sertifisert, hvilket betyr at den tåler ganske så mye vann (eller svette). Men det som kanskje imponerer mest er den generøse batteritiden. På en opplading leverer Tarah Pro hele 14 timer spilletid ifølge produsenten.

Jaybird RUN XT
Sitter overraskende godt
1900 kroner

Det er vanskelig å forestille seg at disse helt trådløse ørepluggene kan sitte fast i øret når du løper, med nye RUN XT fra Jaybird gjør altså det. Når du blir kjent med ørepluggene og finner riktig propp og finner som passer dine ører, er det bare å legge ut på løpetur. Alle testløperne roste passformen til denne oppgraderte varianten av Jaybirds løpsspesifikke øreplugger. Selv testløperen med piercings i øret fikk den etter hvert til å sitte godt nok for raske, svette økter på mølla. Apropos det, så er ørepluggene belagt med det vanntette IPX7-materialet. Det er hovedsakelig dette som skiller RUN XT fra forgjengeren RUN. Et lite savn er muligheten til å kunne styre lyden via selve ørepluggen. Batteritiden er på fire timer. Med det hendige ladeetuiet har du ytterligere åtte timer med spilling. Jaybirds egen app gjør at du enkelt kan skreddersy lydbildet etter dine preferanser.

Sony WI-SP600N
Trådløst med støykansellering
1400 kroner

Sonys nye serie med trådløse hodetelefoner er først og fremst laget for trening. De skiller seg fra flere andre modeller ved at de tilbyr en digital støyredusering, hvilket betyr at forstyrrende lyder fra omgivelsene stenges ute. Dette kan være behagelig om du løper inne på treningsstudio eller på en gang- og sykkelsti i nærheten av trafikkerte veier.  Samtidig er det hendig at man kan skru av støyreduseringen hvis man befinner seg midt i trafikken eller deltar i et løp og dermed bør være mer var på omgivelsene sine. Med et enkelt knappetrykk kan du koble inn lyder fra omgivelsene når det trengs. Batteritiden er satt til seks timer ferdig oppladet, og passformen og komforten vurderes til god av våre testløpere. Også Sony tilbyr en egen app hvor du kan justere lydbildet etter egne preferanser.

Les også: Din neste coach – en algoritmeKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser