Skoene du bør bruke i vinter - Runner's World
Annonse

Skoene du bør bruke i vinter

Produkter: Med eller uten pigg, eller brodder som du setter på selv? Mulighetene er mange når du skal ut og løpe på vinterføre. Her er ekspertens tips til løpesko med godt feste.


Tor Fauske ved Löplabbet i Oslo har lang erfaring både med løping og med løpesko. Vinteren synes han er en herlig tid for utendørsløping, men han sørger for å tilpasse seg underlaget han løper på.

– På vinterføre har du ikke alltid like godt feste som på sommerføre. Det er derfor viktig både å justere løpesteget, tempoet og ikke minst tenke på hvilke løpesko du bruker, sier Fauske.

Se eksempler på vintersko nederst i artikkelen.

HOLD FØTTENE TØRRE
Alle som løper ute om vinteren har opplevd den kalde slapsen som gjør deg iskald på føttene etter kort tid. Kald slaps er typisk å finne på fortauene i byer der veiene saltes, eller når det er væromslag. På et slikt føre kan det være vanskelig å holde bena tørre. En løpesko med Gore-Tex er veldig bra å bruke på dette føret. Da holder du deg tørr på bena, og du fryser ikke så lett.

– Det har skjedd mye med Gore-Texskoene i det siste. De har blitt lettere, mer fleksible og har bedre passform enn tidligere, sier Fauske.

Det finnes også løpesko uten Gore-Tex, som er vannavvisende eller vanntette. Disse egner seg også godt til denne type føre. Har du en «vanlig» løpesko som sitter godt på det vinterføre du skal løpe på, men som ikke er vanntett eller vannavvisende, så kan et par neoprenesokker være en god investering. For rundt 400 kroner får du et par sokker som vil holde deg varm på bena selv om slaps og vann trenger gjennom skoene.

 

ASFALT MED ENKELTE ISETE FLATER
Det første vinterføre som kommer er typisk glatt asfalt, med noen isete partier. Det er svært viktig å omstille seg fra sommerføre til vinterføre i denne perioden. Ro ned tempoet ditt, og vær sikker på at du har godt feste. Blir det for mange «glipptak» i frasparket kan du dra på deg en strekkskade. Fauske sverger til vanlige løpesko på slikt føre.

– Bruk gjerne vanlige løpesko, men ta det rolig. Her kan det være litt «lurt føre». I tillegg til sko med godt grep må du som løper være klar over at festet i frasparket kan variere fra steg til steg. Hvis du løper med piggsko på slikt føre kan piggene bli slitt ned noe på grunn av asfalten, sier Fauske.

En hybridsko kan fungere fint på slikt føre. En grov såle som gir mye friksjon er behagelig på asfalten og gir greit feste på isen. Men du må være påpasselig på underlaget, og passe på litt ekstra når det kommer isete partier. Er det mye is vil en sko med pigger være bedre.

Les også: 19 løpesko testet

NYSNØ
Etterhvert vil det komme snø som dekker til asfalt, grusveier og stier. Er det is under denne nysnøen så er det beste å bruke hjelm, for dette føret er skikkelig skummelt å løpe på. Så ta det rolig også på dette føret. Med piggsko får du feste, men piggene slites ned mot asfalten.

Hvis det er bart under nysnøen er festet relativt bra, og de fleste vanlige sko vil sitte godt nok. Du kan også sette på et par brodder. Disse er gode å løpe med, og gir deg litt sikrere feste enn om du løper uten pigger.

– Det er samtidig viktig at sålen på skoen er av myk gummi og har et mønster som gir deg som løper et godt feste, sier Fauske.

– Selv løper jeg aldri med pigger. Jeg tar det heller rolig, og etterhvert som det blir kaldere ute vil også skoene sitte bedre på isete underlag, sier Fauske.

Med rolig mener han å gå ned på kilometertiden med så mye som ett minutt i forhold til et normalt tempo. Selv løper han mye ute om vinteren, og sier at løpsopplevelsen blir en helt annen i kuldegrader og på vinterføre.

Les også: Varm opp inne på kalde dager

HARDPAKKET SNØ OG IS
Det er på dette føret du har størst glede av en god vintersko. Da får du godt feste, også på isen, slik at du kan løpe lett og ledig og slipper å være redd for glipptak. Men selv om Fauske ikke bruker sko med pigger, så kan han anbefale slike sko. Særlig hvis underlaget er hardpakket snø. Et par løpesko med pigg gir deg faktisk så godt feste på vinterføre at du bør ta det rolig på de første turene dine med pigg. Løpesko med pigg har utviklet seg en god del de siste årene. De har bedre kvalitet, og de er blitt lettere og smidigere. Hos Löplabbet kan du også få pigget opp løpesko som du allerede har.

– Piggene gjør at du sitter fast til underlaget, og dette fører til store belastninger på legg, bakside lår og rumpemuskulaturen. Det er derfor viktig å ta det rolig når du løper de første turene med piggsko. Det er helt normalt å bli støl og stiv etter de første turene med pigg, sier Fauske.

På skikkelig hardpakket snø fungerer «vanlige sko» med innskrudde pigger aller best. Overdelen trenger ikke ha noe ekstra, så lenge du har gode løpesokker, og piggene trenger lett ned i snøen uten at selve sålen trenger å være spesialtilpasset for vinterføre. Hardpakket snø er mykere enn is, så piggene kommer lett nedi. Her kan også brodder fungere bra.

– Her kan du løpe med sko som kommer ferdig pigget fra produsenten, sko som du pigger opp eller sko som du setter brodder på. Jeg ville valgt en lett løpesko med pigger, sier Fauske.

Löplabbet har flere sko i sitt utvalg som passer til de ulike vinterførene. Både med og uten pigg, og brodder som du selv kan tre på skoene.

– Vi selger mange piggsko i løpet av vinteren, og vi ser at stadig flere løper hele året. Det å løpe ute er mer morsomt enn tredemølla inne, sier Fauske.

 

 

VÅTT FØRE: Saucony Kinvara 5 Runshield er en vannavvisende versjon av denne populære lavdropp lettvekteren.

 

MØNSTER: Salomon S-Lab Fellcross er en lett terrengsko med lav profil. Mønsteret i sålen gjør at den sitter godt på blant annet hardpakket snø.

 

 

PIGGER: VJ Sarva Xero er lik D’vil, men har 8mm drop mot 4mm hos D’vil og passer godt til hælløpere eller de som vil ha noe mer demping.

 

PIGGER: VJ Sarva D’vil er en lett vintersko med 17 pigger og vann- og vindavvisende overdel.

 

VÅTT FØRE: Nike Zoom Wildhorse GTX har Gore-Tex i overdelen som gjør at føttene holder seg tørre. Såle med klebrig gummi i yttersålen som gir godt grep på vått underlag.

Detta formulär är ej öppet för svar


Kommentere
FlerAvstemning

Tror du at det er mulig for mennesket å løpe maraton på under to timer?

 
 
 

Vis resultat

I bloggen

Anders Storhaug HeenMer


Kan du hjerte- lungeredning (HLR)? Er du klar til å forsøke og redde liv om et medmenneske faller ... [Läs mer]

Bjørg Astrid JohannesenMer

Målene for 2019 er nådd! Det har vært et fantastisk løpeår! Året er imidlertid ikke over enda. Det ... [Läs mer]

Thea Foss BækkevoldMer

Det er noe magisk med Oslo maraton. Det var her, i 2012 med «10 for Grete», mitt løpeliv virkelig ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser