Ida Bergsløkken gir tips om smart mat - Runner's World
Annonse

Ida Bergsløkken gir tips om smart mat

Kosthold: Les hvordan du kan spise før konkurranser.


Ida Bergsløkken løper aktivt for SK Vidar, er opprinnelig utdannet sivilingeniør innen bygg, men også selverklært matnerd. Ida har alltid vært glad i å løpe, men ble for alvor blitt av løpebasillen da hun var på utveksling i USA i 2002/2003. Det var ikke før i 2010 at hun begynte å konkurrere i Norge, og da løp hun 10km i Sentrumsløpet på 43:43. Etter fem år med god trening står hun nå med fine 35:31 på distansen. Til helgen løper hun sitt første norgesmesterskap, og blir å finne på startstreken på 5000m i Haugesund.

Interessen for mat har gjort at Ida har opprettet en egen blogg, og fra høsten av begynner hun å studere ernæring i Oslo.
-Jeg ønsker å kunne inspirere til en livsstil med smarte matvalg. Dette, sammen med løpinga, er historien bak bloggen min, forteller Bergsløkken.

Bloggen til Ida er fortsatt relativt ny, men bugner likevel av inspirerende oppskrifter og bilder. Maten er rettet mot deg som trener, men her finnes gode alternativer for alle som er opptatt av et sunt kosthold. Energibarer, preløpsgrøt og ulike middagsretter er bare noe av det du kan finne oppskrifter til på Idas blogg. I tillegg til oppskrifter deler Ida også morsomme trenings- og konkurransereferater på bloggen. Vi har spurt henne om hvordan hun selv spiser for å prestere best mulig, og bedt henne om å dele noen tips.

Bruker treningsdager til å øve
Når det gjelder sitt eget kosthold forteller Ida at hun spiser ganske likt både på trenings- og konkurransedager. Hun prøver å øve seg på hva kroppen tåler på vanlige treningsdager, slik at hun slipper ubehagelige overraskelser på løpsdagen.
- Særlig når jeg skal løpe intervaller prøver jeg å spise mest mulig likt det jeg ville gjort på en konkurransedag, sier hun.

Ulike konkurransetidspunkt = ulik meny
På konkurransedagen pleier Bergsløkken som regel å spise preløpsgrøt eller preløpspannekaker, dersom løpet er tidlig på dagen. Begge deler er selvsagt helt hjemmelaget, og oppskriftene finner du på bloggen hennes. Oppskriften på preløpsgrøt har Ida delt med oss, og den får du lenger nede i artikkelen.
-Dersom løpet er senere på dagen liker jeg å starte dagen med en omelett og en digg smoothie med mye næring. Det metter godt, og gir bra med energi.

Skulle man trenge litt ekstra påfyll er det en god idé å ha med seg noen energibarer, fortsetter Ida. Hun har laget mange forskjellige, og delt én variant med oss. Oppskriften på disse finner du også nederst i artikkelen.

Oppladning i dagene før løpet
Kostholdet i dagene frem mot løpsdagen er også en viktig del av oppladningen, og riktig næring er en forutsetning for å kunne prestere optimalt når det virkelig gjelder. Personlig synes Ida at det er spesielt viktig å få i seg nok energi de to siste dagene i forkant av konkurransen, og er nøye med å se til at hun ikke går tom for energi i disse dagene.
-På løpsdagen er jeg som regel ganske nervøs, i tillegg til at kroppen rett og slett ikke har tid til å få i seg all den energien som trengs på ett måltid. For meg fungerer det best å spise fisk, potet eller søtpotet, samt brokkoli og avokado kvelden før konkurranse, sier Ida.

Spis nok, og spis "kjedelig"
Idas siste tips for konkurransedagen og dagene før, er å spise nok, og ikke eksperimentere. Alle kropper reagerer ulikt på forskjellige typer mat, og derfor må en bare prøve seg fram i forkant av konkurranser for å finne ut av hva som passer akkurat DEG. Og trenger du litt inspirasjon, er det en god idé å klikke innom Idas blogg.

Her kommer to oppskrifter fra www.smartmatraskebein.no som både er enkle, sunne, og proppfulle av energi! Liker du disse, er det mye mer der det kommer fra....

Idas preløpsgrøt
-Enkel grøt proppfull av energi og viktige næringsstoffer (Oppskriften gir en grei porsjon)

foto: Ida Bergløkken/smartmatraskebein.no

1 1/2 dl gryn (quinoaflak, havregryn eller bokhveteflak)
4 dl væske (vann, melk eller plantebasert melk)
1/2 ts salt
1 ts kanel
1 ts kokosfett eller 1 ss revet kokos
1/2 ts kardemomme
1 egg
Litt hakkede mandler
Litt honning
Bær/frukt til topping

1. Bland gryn, væske, salt, kanel, kardemomme og kokosfett/kokos og kok opp på middels varme. La den stå og småputre i 10-15 minutter til den får en fin konsistens.
2. Skru opp varmen mot slutten av koketiden, og tilsett egget. Rør raskt rundt, og bland god.
Topp med bær, ristede frø/nøtter, honning og litt ekstra kanel.

Idas energibarer med pepperkakesmak
-Perfekte å ha med i treningsbagen eller på reise! (Oppskriften gir ca. 10 barer)200 g dadler
100 g mandler
4 ss tahini evt. nøttesmør
1 ts havsalt
1 ts malt nellik
1- 1/2 ss kanel (brukte en miks av ceylon og cassia)
1/2 ts ingefærpulver
3 ss nøytralt proteinpulver/havremel etc

1. Fjern steinen fra dadlene. Bløtlegg dadler og mandler i minst 30 min.
2. Ha alle ingrediensene i en blender/foodprosessor, og kjør til massen beginner å "samle" seg. Stopp underveis og kjenn etter. I det du prøver å klemme sammen blandingen, skal den holde formen. Kjører du den for lenge kan mandlene avgi for mye fett, og da blir det veldig klissete!
3. Ta ut massen og legg mellom to bakepapir. Så er det bare å kjevle ut til ønsket tykkelse, ca. 1-2 cm. Pynt evt. med det du ønsker.
 Skjær deretter opp og pakk de inn.

Ida pleier å slenge de hun ikke skal spise de nærmeste dagene inn i fryseren, for da holder de seg lengre. Disse tiner fort, så det holder at du tar dem ut av fryseren i det du er på vei til trening.

Detta formulär är ej öppet för svar


Kommentere
FlerAvstemning

Tror du at det er mulig for mennesket å løpe maraton på under to timer?

 
 
 

Vis resultat

I bloggen

Marthe K.M. LienMer


Hei!! Nå er det en stund siden jeg har skrevet her på bloggen. Det har skjedd vanvittig mye det ... [Läs mer]

Elisabeth BorgersenMer


På plass på Madeira og klar til å legge inn en siste innsats i treningen før årets første store ... [Läs mer]

Askild Vatnbakk LarsenMer

Om litt over tre uker løper jeg Hardangerjøkulen ultra. Det er et nytt løp på kalenderen, og har ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser