Nå kverker vi treningsmytene! - Runner's World
Annonse

Nå kverker vi treningsmytene!

Trening: Treningsverdenen kryr av tips og råd om hvordan du best bygger muskler og hvordan man skal trene for å gå ned i vekt. Men, husk at mye av det er nettopp myter. Det er på tide å slå hull på dem, en gang for alle.


Annons

1. Ved hjelp av en spesiell treningsform kan du trene deg til slanke muskler.
Du har sikkert sett dette salgsargumentet mer enn en gang. Kvinner som lokkes til spesielle treningsformer for å slippe å få store muskler. Ok, dette er greia: Enten så bygger treningen muskler, eller så gjør den ikke det. Og hvordan musklene dine ser ut avhenger av hvordan du er skapt genetisk.

2. Du må drikke proteinshake for å bygge muskler.
Nope, det trenger du virkelig ikke. Det er ekstremt få mennesker i Norge i dag som får i seg for lite proteiner, og det trengs ikke noe stort overskudd for å bygge muskler. Det holder med vanlig, sunt og variert kosthold med naturlige proteinkilder til hvert måltid.

3. Du får sixpack av å trene magen.
Vel, det handler også om andelen kroppsfett som ligger over musklene. Alle har en sixpack liggende under fettet og huden. Du får mer synlige magemuskler hvis du forbrenner vekk fettet, men du kan få større magemuskler av å trene dem, selvfølgelig.

4. Hvis du tøyer ut etter økta blir du ikke støl.
Forskning i dag vet veldig lite om tøying og om det spiller noen rolle hvorvidt man tøyer eller ikke. Men at det fjerner stølhet finnes det ikke noe belegg for. Derimot kan det føles godt å tøye litt, så du må gjerne fortsette med det.

5. Lavintensiv trening forbrenner mer fett enn høyintensiv trening.
Nei, slik er det altså ikke. Trener du med lav intensitet, brenner du prosentmessig mer fett enn når du trener med høy intensitet, men du brenner så mye mindre totalt, at du likevel kommer til å forbrenne mer om du kjører en høyintensiv økt, med mindre du holder på veldig lenge på lav intensitet.

6. Stølhet er en bekreftelse på at du har trent bra.
Nei, du kan selvfølgelig kjøre en skikkelig tøff kvalitetsøkt uten å bli støl. Som oftest blir man støl når man gjør noe uvant, og bruker musklene på en annen måte enn hva du pleier. For eksempel kan du bli støl hvis du pleier å kjøre få repetisjoner og plutselig kjører mange eller sakte repetisjoner fremfor raske.

7. Det skal gjøre litt vondt å trene, ellers får man ikke effekt.
Ok, det sier seg selv at dette ikke stemmer, men mange lever likevel etter denne regelen. Det er klart at det kan svi litt i musklene når du trener, men de fleste kjenner forhåpentligvis forskjell på det og faktisk smerte. Hvis det føles feil bør du avslutte øvelsen og finne ut av hvorfor det gjør vondt.

8. Å løpe på en tredemølle er ikke like bra som å løpe ute.
Hah, en luring! Dette stemmer faktisk. Siden du ikke trenger å jobbe mot luftmotstanden eller faktisk drive deg selv fremover i like stor grad som når du løper ute, blir det dermed mindre effektivt. Men, still tredemølla på minimum 1 % stigning, så tilsvarer det utendørsløping i større grad.

9. Musklene blir til fett når du slutter å trene.
Nei, muskler kan ikke bli til fett. Det er to helt ulike vev og det ene kan ikke forvandles til det andre. Derimot mister du jo muskelmasse hvis du slutter å trene, og kanskje legger du også på deg litt fett. Så følelsen av at musklene blir fett, kan jo stemme.

10. Svetter du ikke, tar du ikke i.
Noen svetter nesten ikke uansett hvor hardt tar i, mens det renner av andre så fort de beveger på seg. Hvor mye du svetter er genetisk, men mange opplever også at de begynner å svette lettere desto mer veltrente de blir. Videre bør man også ta i betraktning at man svetter ulikt på forskjellige steder på kroppen. Så selv om det ikke drypper fra ansiktet, betyr det ikke at personen ikke svetter.Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser