Mot nye høyder - Runner's World
Annonse

Mot nye høyder

Trening: I stedet for å møte veggen – sørg for å beseire den!


Annons

Et møte med veggen trenger ikke nødvendigvis å være noe negativt: Å bytte ut styrkeøkta på studioet med en klatrevegg kan bidra positivt på løpeformen. Grunnen til dette er at klatring gjør deg sterkere på en måte som faktisk kommer løpingen din til gode.

Når du klatrer bruker du hele kroppen og i stor grad muskler som støtter og stabiliserer – sekundære muskler, på en måte. Og disse musklene er veldig viktige for oss løpere, kanskje nesten viktigere enn de store musklene som for eksempel quadriceps som vanligvis får kjørt seg på gymmen. En god kombinasjon av disse to formene for styrketrening er selvfølgelig det beste, men ikke tenk at klatring bare er lek og moro. Det er faktisk løpsrelevant også. Har du ikke prøvd det før, anbefaler vi deg å finne nærmeste klatrevegg og teste!

Ingen klatrevegg i nærheten? Prøv disse øvelsene i stedet:


Pull-ups
Prøv deg på 5 x 6 repetisjoner med 30 sekunder hvile mellom seriene.Dette er en utmerket øvelse for rygg og skuldre. Grip stangen med håndflatene pekende framover, og dra deg opp. En vanskelig, men kul øvelse. Noen hang-ups-apparater har strikk eller andre hjelpemidler hvis du ikke får å løfte hele kroppsvekten din i starten.


Fjellklatreren
Prøv 2 x 60-sekundersintervaller med 30 sekunder hvile mellom.En helkroppsøvelse. Stå i startposisjon med rake ben og strak kropp. Før høyre ben mot brystet, før den raskt tilbake igjen og gjenta med venstre fot. Det blir som å løpe med høye kneløft, men her må kjernemuskulatur og skuldre også jobbe.

Tåhev
Prøv 3 x 15 repetisjoner
Denne øvelsen styrker to viktige leggmuskler: gastrocnemius og soleus. Stå på et trappetrinn og hev deg opp på tærne. Senk deretter ned igjen langsomt. Test ut ettbenståhev hvis "vanlig" tåhev blir for lett.

Les også: På terskelen til toppform – alt om terskeltreningKommentere
FlerAvstemning

Tror du at det er mulig for mennesket å løpe maraton på under to timer?

 
 
 

Vis resultat

I bloggen

Anders Storhaug HeenMer


Kan du hjerte- lungeredning (HLR)? Er du klar til å forsøke og redde liv om et medmenneske faller ... [Läs mer]

Bjørg Astrid JohannesenMer

Målene for 2019 er nådd! Det har vært et fantastisk løpeår! Året er imidlertid ikke over enda. Det ... [Läs mer]

Thea Foss BækkevoldMer

Det er noe magisk med Oslo maraton. Det var her, i 2012 med «10 for Grete», mitt løpeliv virkelig ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser