Lur deg selv! - Runner's World
Annonse

Lur deg selv!

Tre gode knep som gjør at du stiller avslappet og selvsikker til start – og presterer bedre underveis.


Annons

Forrige uke skrev vi om hvordan den opplevde anstrengelsen blir lavere dersom du smiler. Du har sikkert sett Kipchoge smile seg gjennom en maraton, og alle vet jo at det ikke er smertefritt å løpe 42 kilometer på rett over to timer... Her er tre andre knep, forankret i forskning, som gjør konkurransesituasjonen til en noe mer komfortabel opplevelse:

1. Positiv peptalk
Hva du sier til deg selv har stor betydning for prestasjonen, ifølge en forskningsstudie i International Journal of Sports Physiology and Performance. Motiverende selvsnakk (fraser som "kom igjen nå, dette klarer du") førte til raskere 10-kilometerstider enn når selvsnakket var mer nøytralt. Og til tross for at de løperne som fikk bedre tider også anstrengte seg hardere rent fysisk, så var den opplevde følelsen av anstrengelse uforandret. Det kan tyde på at den positive peptalken gjorde at de kunne pushe seg selv enda hardere – uten å kjenne den ekstra anstrengelsen.

2. Say my name
Ifølge Journal of Personality and Social Psychology er det mer effektivt å bruke sitt eget navn enn ordet "jeg" når man "snakker". Studiens forfatter tror at det å bruke pronomen fremfor navn skaper en distanse mellom deg og situasjonen du befinner deg i, hvilket igjen fører til at du er mindre skjerpet. Så bruk navnet ditt for alt det er verdt. Kjør på med fraser som "kom igjen, Ola!" eller "ta deg sammen nå, Kari!".

3. Power pose
Konkurransenerver? Skyv skuldrene bakover, skyt brystet fram og se opp mot himmelen. Forskning fra Harvard Business School viser at når testdeltakerne inntok en såkalt "power pose", så ble nivåene av stresshormonet kortisol i blodet redusert med ca. 20 prosent, mens testosteronnivåene økte like mye. Forskerne oppdaget at forandring i hormonnivåene forbedret testdeltakernes evne til å håndtere stressende situasjoner.

Les også: Derfor er løping lettere for noenKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser