Løp, lytt og lær! - Runner's World
Annonse

Løp, lytt og lær!

Runner's World omtaler 12 podkaster for løpere.


Annons

Flere og flere lytter til podkast! «Amerikanere som lytter til podkast er fire ganger flere enn dem som går på kino i USA», skal vi tro nettstedet Convince og Converts tolkning av «the Edison Research report» om podkastlytting fra mars 2017. For første gang er det flere i alderen 25–54 år som lytter til podkast månedlig enn de under 25 år.  I USA har 4 av 10 personer over 12 år nå hørt en podkast.

Mange løpere liker å ha lyd på øret når de trener. Podkast er en fin avveksling til musikk og trådløse hodetelefoner har gjort lytting enkelt.  Strever du med tankebaner du ikke kommer ut av, kan det være befriende å konsentrere seg om å lytte.

Podkast er som regel lydprogram med alt fra fire til 90 minutters varighet som leverer kunnskap og underholdning i en lett tilgjengelig innpakning, gjennom intervjuer, anekdoter og gode historier, ofte tilsatt musikk som kler temaet. Et fint akkompagnement enten man kjører bil, vasker hus eller trener.

En super fordel med lydformatet er at vi kan lage våre egne bilder. Fantasien får spillerom og du kan reise i din egen forestillingsverden. En god historie assosieres gjerne med stedet du var da du hørte den, og (løpe)turen kan få en ekstra dimensjon.

Ikke overraskende kommer mange av de gode podkastene fra USA. Amerikanerne har lang historie i å lage underholdning, er gode på å blande småprat og fakta og bygge opp programmer med driv som vekker nysgjerrighet i lytteren.

Vi har gjort jobben med å lete rundt i podkast-verdenen litt enklere, og har satt sammen et utvalg til deg som er interessert i løping, både som treningsfenomen og i underholdnings-sammenheng. Podkastene tar også for seg temaer relatert til løping, og livet fra synsvinkler vi tror kan vekke interesse. 

12 podkaster for løpere


01 Nå Er Det AlvorNå Er Det Alvor er en relativt ny, norsk løpepodkast av Hans Kristian Smedsrød. Han er selv skyrunner, fjelløper, terrengultraløper – og løpingen som snakkes om er gjerne av denne karakteren og ikke i like stor grad rettet mot asfaltløpere som bryner seg på klassiske kortere distanser. Podkasten passer med andre ord fint for løpere som ønsker å bevege seg fra asfalten og opp i fjellet eller ut i skogen. Men, det skal nevnes at det selvfølgelig er gode tips og plukke opp, uavhengig av hva slags type løping du liker å drive med. Noen av episodene er utofrmet som dypdykk i enkelttemaer, der blant andre RWs egen Askild Vatnbakk Larsen er inne flere ganger og snakker om alt fra styrketrening for ultraløpere til viktigheten av proteiner. Andre episoder er utformet som reportasjer ute i ultrafelten. Podkasten er ment som "møllemat", altså noe å drepe tida med mens man er ute og løper, og fungerer ypperlig til det. Komfortabel prating og interessant innhold ispedd litt tull og tøys. Smedsrød oppsummerer podkasten slik: Nå Er Det Alvor er en podcast som handler om alt mellom himmel og jord, men mest om løping.
podtail.com/no/podcast/na-er-det-alvor

02 LøpetidTo avslappede sørlendinger, Finn Kollstad fra Kristiansand løpeklubb, og Ana Margarita Quinteras Milan som er lærer på medialinja på Tangen Videregående skole, snakker med løpere og hverandre om alt relatert til, ja nettopp – løping! Kollstad er en svært habil utøver som trener mye, men med en avslappet stil, fokus på løpeglede og på å sette løpingen i perspektiv med andre ting i livet. Spesielt ønsker de å henvende seg til mosjonisten som starter opp, eller som nettopp har kommet i gang med løping.
https://www.lopetid.no/


03  RekommandertPodkasten produseres av tv-produksjonsselskapet Rubicon. I episoden «Fritt fall» snakker programleder Kristopher Schau med Thor Gotaas som i humørfylt  og høyt tempo forteller om den norske kolonien på søppeldynga i Brooklyn kalt «Ørkenen Sur» på 1920 tallet og om skihopping. Gotaas har gitt ut et titalls bøker om ulike idretter med historisk perspektiv, deriblant Løping: En verdenshistorie. Rekommandert har episoder om bier, universet og halshugging – et litt ymse utvalg egnet til å opplyse om ting du ikke visste du ville vite mer om.  Innimellom disse finner du episoden «Loffere og løpere» om inkaløpere som løp 36 mil om dagen, om Paulus som likte løping, de greske filosofenes holdning til sporten og om maratonmunkene. Podkasten spilles inn på postkontoret på Tøyen. Sjekk ut Facebook-siden deres om du vil være publikum. Podkasten er god underholdning.
acast.com/rekommandert


04 Ingefær«Programleder Sara Lossius snakker med mennesker hun synes er spennende og som har stor kunnskap og viktige ting å dele rundt helse – og sånn
. Ingefær kommer ut hver mandag morgen slik at du kan få en best mulig start på uken. Hver episode er en times lang uredigert samtale». Vil du vite hvordan kondistrening stimulerer dannelsen av nye hjerneceller? I episoden «Sommer IngefæRE#2 – Jogg deg hjernesterk» snakker Sara med den svenske hjerneforskeren Anders Hansen, som forteller hvordan trening stimulerer viktige stoffer i hjernen, om en svensk undersøkelse av eneggede tvillinger som viste sammenhengen mellom kondis og IQ, og hvordan psykisk helse henger tett sammen med trening.
saralossius.no/podcast


05 Treningspodden fra Shape Up
Dette er treningspodkasten for deg som vil ha en aktiv livsstil.  Programlederne Pia Seeberg og Silje Thorstensen har fokus på treningsglede og deler enkle, smarte triks med lytterne.  I episoden «Vinterintervaller og viktigheten av tilstedeværelse» reflekterer programlederne over disse temaene. Samtalene mellom programlederne er en god måte å formidle på. De gjør budskapet tilgjengelig og gir rom for refleksjon og følelse av felleskap om hverdagslige utfordringer. Podkasten ønsker å være en sunn motvekt til villedende myter om trening.
podtail.com/en/podcast/treningspodden


06 
Running for Real PodcastMaratonløper og olympisk deltager i OL 2016, Tina Muir og gjester deler fritt av sine kunnskaper om hvordan man skal nå sine løpemål og drømmer. Hun deler erfaringer om løping på høyt nivå, hvordan kroppen reagerer på så mye trening, hvordan takle skader, overgangen til å bli mor og erkjennelsen av at løping tross alt ikke er hele hennes identitet.
tinamuir.com/rfr-podcast


07 Run to the Top
Runners Connect er et eget nettforum for løpere. Podkasten introduserer dyktige utøvere og tenkere i løpeverdenen og formidler treningskonsepter, kunnskap og historier som kan få deg til å endre din tilnærming til løping og trening ifølge nettsiden.  I episoden «Are physical limits in our heads?» intervjues forfatteren av boka «Endure», Alex Hutchinson om hvordan vår mentale innstilling hindrer eller hjelper oss å yte vårt ytterste. Finnes det en måte å bruke begrensningene hjernen legger på prestasjonene våre på en konstruktiv måte? Er det slik at hjernen passer på kroppen vår slik at vi ikke yter over vår tålegrense? Kan man løpe bedre ved å finne ut hvilke mentale sperrer og overbevisninger vi har og dyrker i livene våre?
runnersconnect.leadpages.co/rttp


08 Running On Om (ROO)
Julia Hanlon fokuserer på forbindelsen med kropp og sinn og har intervjuet over 200 personer med dette som fokus. Selv om det ikke lenger utgis nye episoder, er hele ROO-biblioteket –  utgitt mellom 2014 og 2016 – tilgjengelig som podkast og nettside med lydfiler. Hanlon har gjort intervjuer innen sjangre som yoga, løping, helse, spiritualitet og kreativitet og her bør det være mulig å finne noe for enhver som undrer seg over sammenhenger, årsak og virkning. I episoden ROO #217 intervjues Scott Douglas, skribent og medredaktør i Runner’s World og forfatter av flere bøker om helse og løping. Han snakker om interesser og prioriteringer, og om boken han ønsker å skrive om løping og depresjon. Podkast-episoden stammer fra 2016 og boka som kom ut i januar 2018 heter «Running is my therapy».
runningonom.com


09 Rich Roll Podcast
Rich Roll bor i Sør-California, er veganer, Ultraman- og Ironman-deltager og forøvrig tørrlagt alkoholiker. Podkasten handler blant annet om løping, men i tillegg samtaler Rich Roll med folk innenfor helse, fitness, ernæring, kunst, underholdning og spiritualitet. Podkasten er ifølge beskrivelsen laget for å provosere, utdanne, inspirere og oppmuntre deg til å finne det beste i deg selv.  Det er et stort spenn i temaer som berøres, alt fra samtaler om avhengighet til med-avhengighet til episode 340, der Mirna Valerio som veier 125 kg, deler sine tanker om kroppspositivitet, om å eie sin egen sannhet, og om løping.
soundcloud.com/richroll


10 Mojo for running
Trener Debbie Voiles er programleder og deler erfaringer med lytterne om hvordan du kan trene klokt, sunt og smart. I en alder av 63 år løper hun 10 halvmaraton i året, så det er antagelig noen gode tips å finne her! Episode MFR 125 «When you lose your running Mojo» gir råd om hvordan man får tilbake lysten til å løpe med praktisk treningsråd og tips. Debbie Voiles lager også nybegynner-podkasten kalt Beginner Runner Village.
mojoforrunning.com


11 Human Race
Rachel Swaby er vert i podkasten fra Runner’s World. Human Race fokuserer på å fortelle gode historier om mennesker og deres forhold til løping.  I episode 28 «Crash & Return» blir vi kjent med Tim Manzer som var motorsykkelfantast og aldri kunne tenke seg å løpe. Etter en dramatisk og alvorlig motorsykkelulykke i 2002, der han brukte mange år på å komme seg på bena igjen, ble løping del av hans helbredelsesprosess og ble til en fortelling om livet, vennskap, kjærlighet og bier. 
player.fm/series/human-race-1000044


12 Running Rogue Podcast
Et løpesamfunn fra Texas som har egen nettbutikk og arrangerer løpereiser med Rogue Expeditions i hele verden. Podkasten tar for seg temaer som muligheten for å løpe maraton på under to timer, myter om pronering og løpesko, doping, McLaren-rapporten og Usain Bolt. 
runningrogue.libsyn.comKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser