Kipchoge klar for London - Runner's World
Annonse

Kipchoge klar for London

Kun Ingrid Kristiansen har vunnet London Maraton fire ganger. Kan Kipchoge tangere bragden på søndag?


Annons

På nattbordet sitt i Kaptagat, Kenya, har Eliud Kipchoge en bok: A New Earth, av Eckhart Tolle.

Hold det enkelt
Det mest sentrale tema i boka er at den beste måten å oppnå lykke på, er å leve i nuet, uten å vektlegge materielle goder. En levemåte verdens beste maratonløper har fulgt i årevis.

Som regjerende olympisk mester på maraton, og verdensrekordholder på samme distanse, kan 34-åringen lett leve et luksuriøst liv om han vil. Men det er ikke slik han ønsker det. Selv om han står fremst i rekka av alle maratonløpere, ser han ikke bakover. Kun framover. Kipchoge sammenligner løping med å kjøre en Ferrari:
– Hvis du kun konsentrerer deg om hva som skjer i bakspeilet, vil du krasje forårsake en ulykke.


Kan Eliud Kipchoge ta sin fjerde seier i London Marathon på søndag? Han er i form, ifølge seg selv.
Foto: NN Running Team. 


Er i form
Det har gått nesten seks år siden han ble slått på maraton. Wilson Kipsang slo ham i Berlin i 2013. Men på søndag morgen, 28. april i Londons gater, skal han ut på en av sitt livs største utfordringer.

Ingen mann har noensinne vunnet London Marathon fire ganger. Kun på kvinnesiden har bragden blitt utført, og det av vår egen Ingrid Kristiansen. Tankene hans om egen form er ydmyke og noe vage:

– Forberedelsene mine har vært bra. jeg er i form, og tror jeg kan løpe inn til et godt resultat.

Hardøkter
I fjor løp Kipchoge inn til 2.01.39 i Berlin og spiste 78 sekunder av Dennis Kimettos verdensrekord. I dagens samfunn må de fleste makeløse utøvere tåle kritikk fra mistenksomme tilskuere. Kan man løpe så fort uten doping?

– Jeg sier til skeptikerne at de må komme og se på treningen vår. De må se hva vi gjør uke inn og uke ut, og sammenligne treningstidene med konkurransetidene våre. Vi jobber enda hardere på trening, sier han.

Ingen snarveier
Kipchoge har vært godt plassert i verdentoppen i langdistanseløping i nesten 16 år. Han ble et navn over natta etter at han ble verdensmester på 5000 meter i 2003, som 18-åring. Kipchoge har en klar beskjed til yngre utøvere:

– Du kan være ren og vinne. Du kan være ren og konkurrere, og du kan leve i denne verden på en ren måte. Det verste en utøver kan gjøre er å dope seg. Det er en snarvei. Og selv om du kanskje presterer, så vil du ikke sove godt, fordi du vet at du har jukset. Du vil ikke få fred med deg selv.


Eliud Kipchoge hjemme i Kaptagat, Kenya.
Foto: NN Running Team.


London kaller
På startstreken i London Marathon møter Kipchoge tidligere verdensrekordholder Wilson Kipsang fra Kenya og Shura Kitata fra Etiopia, som var kun 32 sekunder bak Kipchoge i fjor. Den farligste konkurrenten er muligens britenes egen Mo Farah, fire ganger olympisk mester på bane som nå etter hvert begynner å få taket på maratondistansen.

Etter verdensrekorden i fjor var det ingen stor ståhei og langvarig feiring. Kipchoge dro rett hjem og hadde en hyggelig middag med familie og venner. Når han nå stiller til start i London på søndag, kommer han ikke til å se på klokka, men på rivalene.

– Det handler enkelt og greit om hvem som kan komme seg hjem først.


Norske løpere i London
Et sted mellom 50 og 100 norske løpere er å finne på resultatlistene til London Maraton hvert år. Foreløpig vet vi at et lite knippe fra løpesamfunnet Breaking Marathon Limits skal jakte gode tider på søndag, og RW-blogger Thea løper for pers i London. Du kan lese om oppkjøringen hennes til London Marathon her.Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser