Ikke bare sitt der - det er ikke bra for deg! - Runner's World
Annonse

Ikke bare sitt der - det er ikke bra for deg!

Ny forskning viser en tydelig sammenheng mellom mye stillesitting og høye kolesterolnivåer.


Du har helt sikkert hørt at det å sitte stille i seg selv øker risikoen for flere kroniske sykdommer, som for eksempel hjertesykdommer. Noen hevder faktisk at for mye stillesitting er like farlig for deg som røyking. Selv om dette nok er en overdrivelse så er det viktig å påpeke at også du som trener regelmessig bør passe på hvor mye tid du tilbringer på rumpa.

Så hva er det egentlig som gjør at det å sitte ned er så helseskadelig? En ny forskningsrapport publisert i det amerikanske tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise hevder at det er muskelinaktivitet som gjør stillesittingen så farlig.

Våre finske naboer har også forsket på effekten av for mye sitting. De undersøkte muskelaktiviteten hos 150 gjennomsnittlig trente voksne personer ved hjelp av en spesiell shorts som registrerte aktiviteten i lår og hamstring i løpet av dagen. Ble det registrert lavere muskelaktivitet enn når testpersonene stod stille, ble dette registrert som inaktivitet. Moderat til kraftig aktivitet ble definert som muskelaktivitet høyere enn den som oppnås ved gange i fem kilometer per time.

Selv om deltagerne var relativt godt trente og levde aktive liv, ble 65 prosent av den daglige muskelaktiviteten (i våken tilstand), registrert som inaktiv. Sagt med andre ord; i så godt som to tredjedeler av den tiden disse personene var våkne, var noen av de største musklene deres mindre aktive enn når de stod stille.

Etter å ha målt aktiviteten ved hjelp av denne spesielle shortsen, ble testpersonene delt inn i fire grupper basert på hvor høy muskelaktivitet de hadde. Kolesterolnivåene til alle deltagerne i ble målt, og resultatet var slående; de som hadde størst andel inaktivitet (over 74 prosent) hadde betraktelig høyere kolesterolnivå enn den gruppen med lavest inaktivitet (mindre enn 55 prosent). Det var altså en klar sammenheng mellom inaktivitet og høye kolesterolnivåer. 

Så hva skal du gjøre for å redusere inaktiviteten? Ta pauser og reis deg opp! Verre er det faktisk ikke. Den samme finske studien viste nemlig at det å reise seg fra sittende til stående posisjon, produserer nok muskelaktivitet til å komme seg over den kritiske grensen som fører til økt kolesterolnivå. Forskernes oppfordring er derfor klar: reis deg opp, sitt mindre, beveg deg mer.

…Og med det ønsker vi deg en god torsdag – og hvis du sitter på kontoret akkurat nå synes vi at du skal reise deg opp.

Detta formulär är ej öppet för svar


Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser