Hvordan påvirker ekstreme utholdenhetskonkurranser kroppen? - Runner's World
Annonse

Hvordan påvirker ekstreme utholdenhetskonkurranser kroppen?

Trening: Ny, norsk forskning på nettopp dette er på vei.


Annons

Langvarige, tøffe konkurranser med tilhørende store treningsmengder i forkant stiller store krav til både hodet og – nettopp – kroppen.  Jørgen Melau er sikkerhetssjef i en rekke ekstreme utholdenhetskonkurranser, deriblant Norseman, hvor han har vært med i 12 år. Selv har hatt gjennomført hele seks fulldistanse-triatlon, eller "Ironmans." Nå holder han på med en doktoravhandling om nettopp dette – hva det er som skjer med kroppen når for eksempel triatlonutøvere eller ultraløpere holder på i mange timer i strekk.

Fersk forskning
Doktoravhandlingen som nettopp er påbegynt gjennomføres av Jørgen og fem, seks andre personer, og vil bestå av en artikkelsamling som tar for seg ulike emner innenfor tema. På det prosjektet som Jørgen selv er leder for, måler han hvordan kroppen reagerer på å svømme i kaldt vann. Frøet til dette prosjektet ble sådd da han og idrettsfysiolog Jonny Hisdal sto og speidet utover Eidfjord et par dager før den ekstreme Ironman-konkurransen Norseman i 2015. Vannet holdt 10 grader og de lurte på om det var forsvarlig å la utøverne svømme 3800 meter i den kalde fjorden. Var det egentlig forsket på dette? Var det forsket på ekstreme utholdenhetskonkurranser generelt?

Artikkelen fortsetter etter bildet. 


Jørgen Melau. Foto: Privat.

Hjertet
Noe som kan slås fast er at hjertet og nyrene får gjennomgå når kroppen blir utsatt for belastning over lang tid. I et av avhandlingens prosjekt, som ledes av lege Maria Mathiassen og hvor Jørgen er medforfatter, forsøker de å finne ut hva slags fysisk tilstand som kan regnes som normal etter at utøverne er ferdige med en slik hard konkurranse.
– Hjertet blir ekstremt påvirket under en sånn konkurranse. Hvis utøverne hadde blitt sendt rett til akuttmottaket etter de kom i mål, så hadde blodprøvene de tok i akuttmottaket vist at de var alvorlig syke, uten at de egentlig er det, så det er dette vi prøver å finne ut av, forteller Melau. De har tatt blodprøver av utøverne i årets Norseman, både rett før konkurransen, rett etter de er i mål, samt et døgn i etterkant for å se hvor raskt ting normaliserer seg i kroppen.
– Vi er ganske sikre på at det er individuelle forskjeller her, og det kan se ut som det er en sammenheng med hvor godt man er trent og hvor fort man kommer seg igjen, men noe mer enn det vet vi ikke foreløpig, sier Melau. Det er en tendens blant flere i voksen alder at de plutselig begynner å trene forholdsvis hardt.
– Det er gjort gode studier rundt Birken og hjerteflimmer som viser at særlig voksne menn kan være litt utsatt for dette etter at de har trent mye, sier han. Men om det kommer som en reaksjon på de nettopp har startet å trene eller om det har ligget latent og dermed blir fremprovosert – eller om det er en kombinasjon av dette – er uvisst.
– Det er også noe vi ønsker å finne ut mer av, sier Melau.

Nyrene
– Nyrene blir også påvirket. Det er noe med væskebalansen som er krevende for kroppen. Dette med å drikke underveis – skal man drikke mye eller lite, skal det inneholde salt eller ikke – det vet man litt for lite om, sier Melau. Det finnes ulike meninger om hva som er lurt å gjøre og ikke, med tanke på væskeinntak under konkurranser.
– Vi prøver å finne mer ut av dette for å hjelpe til. Det vi vet er at god væskebalanse gjør at nyrene blir mindre utsatt. Nyrene har den viktige oppgaven med å skille ut alle avfallsstoffer, og det bruker den vann til. Hvis det er for lite vann i kroppen, så blir for lite avfallsstoffer skilt ut – en veldig umedisinsk forklaring, legger Melau til, men vi skjønner tegninga.

Sikkerhet i ekstreme konkurranser
Med lang fartstid som sikkerhetssjef for ulike konkurranser, har Jørgen lagt merke til hvordan de ekstreme idrettskonkurransene eskalerer.
– Det er en av mine største bekymringer. Det går litt konkurranse i å være tøffest, hardest og, satt på spissen, farligst. Det er jeg ikke så glad for, sier han. Selv vet han hvor mye sikkerhet, helsepersonell og struktur som må til for at arrangementet skal være trygt for utøvere og tilhørende supportere.
– Norseman var en av de første konkurransene i den kategorien og nå er det mange konkurranser som kopierer konseptet, uten å se alle forberedelsene og vurderingene som er lagt til grunn for å gjøre det så sikkert og trygt som mulig. Alle leger og ambulansepersonell skal jo ikke synes, men vi er der når det trengs, forteller han. Totalt teller sikkerhetsstaben i Norseman rundt 50–60 stk. Man bør med andre ord kanskje vurdere hvilke konkurranser man melder seg på, når de er av det mer ekstreme kaliberet. Ekstreme utfordringer kan være fantastisk, men man må også tenke sikkerhet.

Les mer om ekstreme utholdenhetskonkurranser her: Tøffe jenter søkes Kommentere
FlerAvstemning

Tror du at det er mulig for mennesket å løpe maraton på under to timer?

 
 
 

Vis resultat

I bloggen

Marthe K.M. LienMer


Hei!! Nå er det en stund siden jeg har skrevet her på bloggen. Det har skjedd vanvittig mye det ... [Läs mer]

Eira TorsteinsenMer

Tirsdags morgen forrige uke tikket det inn en mail fra magasinets redaktør, Sara. Mailen inneholdt ... [Läs mer]

Angelika SverdrupMer


Forrige uke deltok jeg i to små, lokale løp i Ålesund. Det er noe eget med disse løpene. Treffer ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser