Fun facts for løpere - Runner's World
Annonse

Fun facts for løpere

Hva kan et hopp si om løpeformen din? Hva kan en blodprøve si om livsstilen din? Og hva skjer med løpsøkonomien når du løper på mølla kontra utendørs? Svarene får du her!


Annons

Forskningsnytt er alltid gøy. Er det for eksempel en sammenheng mellom høye hopp og perseform?

Høye hopp gir håp

Lurer du på om du er i perse-form? Gjør et hopp! I en spansk studie, publisert i vitenskapsjournalen PLOS one, så man at den høyden som løpere kunne hoppe indikerte hvordan de ville prestere i et konkurranseløp kommende uke. De som medvirket i studien hoppet ni prosent høyere den uka de løp som best i løpet av sesongen, sammenlignet med hvordan de hoppet uken før de dårligste løpene. Å kunne hoppe krever muskelstyrke i underkroppen og god kommunikasjon mellom nerver og muskler – egenskaper som også kan hjelpe deg med å løpe i mål raskere.

Du som vil løpe fortere kan derfor med fordel gjøre plyometrisk trening. Plyometriske øvelser tvinger nemlig musklene til å strekkes ut og dras sammen, om og om igjen i høy fart (akkurat som når du løper) og trener styrke og eksplosivitet i en og samme bevegelse. Legg til en økt med plyometriske øvelser minst en gang i uka, så kommer du til å hoppe høyere – og løpe raskere. Eksempler på øvelser er opphopp på kasse, hopp i trapp eller utfallshopp.

Blodprøve avslører din egentlige alder
Hvor mange år du har levd sier ikke veldig mye om kroppen din sin virkelige alder, altså din biologiske alder. Livsstilsfaktorer som fravær av løping, stillesitting, røyking og stress påvirker hvor raskt kroppen din eldes. Nå har Uppsala-forskere funnet ut en måte å måle den egentlige alderen gjennom å analysere proteiner i en vanlig blodprøve. Proteinprofilen påvirkes av et antall livsstilsvalg der visse faktorer påskynder kroppens biologiske aldringsprosess, mens andre motvirker den.

– For eksempel kan røyking og brus øke den biologiske alderen med opp til seks år, mens det å spise fet fisk, drikke moderate mengder med kaffe og mosjonere motvirke aldringsprosessen i tilsvarende grad, sier Ulf Gyllensten, professor i medisinsk molekylærgenetikk ved Uppsala universitet, og en av forfatterne til studien.

Gjennom å få kunnskap om en persons biologiske alder og kunne følge de forandringer under for eksempel en medisinsk behandling eller en livsstilsforandring blir det lettere for leger å oppfordre en pasient til å gjennomføre en behandling – eller å fortsette en ny og sunnere livsstil, der for eksempel løping inngår som en naturlig del.

10 %
Nedgangen av løpsøkonomien, i prosent, som oppstod når eliteløpere løp på tredemølle sammenlignet med når de løp utendørs. Nedgangen kan skyldes det at man ofte har tendenser til å tilpasse steglengden etter løpebåndet, til forskjell fra når man løper ute i det fri, skriver det vitenskapelige tidsskriftet Biology of Sport.Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser