Forventet ikke å bli topp 20 en gang - Runner's World
Annonse

Forventet ikke å bli topp 20 en gang

Eli Anne Dvergsdal tok seieren i ikoniske Zegama fjellmaraton. Kilian Jornet vant herreklassen.


Annons

– Det har vært litt sjukt, sier en noe paff Eli Anne Dvergsdal etter seieren i Zegama-Aizkorri i spansk Baskerland.

Det er ikke enkelt å forklare hvor stort dette er. Alle som har kjenskap til løpet sier bare: Zegama er Zegama, og trekker fram det som kalles "the Basque Fever". Men la oss forsøke: Seieren i herreklassen gikk til den levende legenden Kilian Jornet. Kvinneseieren gikk altså til 27 år gamle Eli Anne Dvergsdal. Bergensjenta har aldri løpt så langt tidligere.


Opp hele 5472 høydemeter med entusiastisk publikum. Foto: Dario Ridriguez/DESNIVEL

Zegama er Zegama

Zegama er første løp ut i serien Golden Trail Series. En serie på seks løp som er nøye plukket ut med tanke på historiske områder, vakre omgivelser og utfordrende traseer. I tillegg skal det være publikumsvennlig. Den vesle byen Zegama med rundt 1500 innbyggere blir forvandlet til en ekstatisk folkefest. 
– Alle verdensstjernene innen fjelløping er til stede, og løping er nesten som en religion der nede, forteller Eli Anne.


Zegama er Zegama. Den ikoniske publikumstunellen på vei opp er mange fjelløperes drøm.

11 minutter ned til andre kvinne
For ikke mange år siden var det fotball som var idretten hennes. De siste årene har hun imponert stort i kortere løp og motbakkeløp. I fjor tok hun en fjerdeplass i EM fjelløp, men aldri har hun løpt så langt som en maraton. I tillegg kommer de 5472 høydemeterne. Ambisjonene hennes var ydmyke i forkant av løpet.
– Jeg skulle møte verdens beste løpere, og hadde ikke mål om topp 20 en gang, forteller hun.

Eli Anne startet løpet relativt pent, men tok det aldri rolig.
– Jeg jobba jevnt hele veien og ventet på at de andre kvinnelige løperne skulle ta meg igjen. Jeg var sikker på at de pustet meg i nakken, så jeg presset på, forteller hun.
Etter målgang fikk hun vite at avstanden ned til andre kvinne hadde økt gradvis fra 30 sekunder til hele 11 minutter.


Et vakkert, men bratt landskap. Foto: Jorge Millaruelo/CarrerasPorMontana.com

Løpekjendis

Søker du opp navnet til Eli Anne i google, dukker det opp drøssevis med artikler og videoklipp fra spanske aviser. Det er muligens et oppbrukt uttrykk, men Eli Anne ble en stjerne over natta. Etter seieren har hun vært innom det meste av spanske TV- og radiokanaler. Da hun stoppet i en liten landsby for å handle mat, sto 50 mennesker utenfor butikken og huiet og klappet. På flyplassen på vei hjem ble hun stoppet flere ganger. Mange ønsker å vite om det er sant at hun egentlig er fotballspiller, slik spanske medier har vinklet det. 


Alle vil ha en bit av Eli Anne etter målgang. Foto: Dario Ridriguez/DESNIVEL

Svært allsidig

– Jeg har alttid likt lange distanser, men kortere løp krever mindre restitusjonstid, og jeg elsker å konkurrere, så det blir nok en god variasjon av både lange og korte løp framover, forteller Eli Anne om veien videre. Tidligere denne sesongen har hun perset på både 3000- og 5000-meter.


Mange høydemeter og mange varmegrader i Zegama. Foto: Dario Ridriguez/DESNIVEL

Flere gode norske prestasjoner

Stian Angermund-Vik har løyperekorden i Zegama fra 2017 og har plassert seg i toppen i dette løpet flere år. I år tok han en sterk fjerdeplass i et solid felt. Petter Engdahl kom inn på 12. plass. På kvinnesiden fulgte Yngvild Kaspersen opp med en 6. plass. 

Du kan lese mer om Golden Trail Series og Zegama her.Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser