Forskningsnytt for løpere - Runner's World
Annonse

Forskningsnytt for løpere

Hvor stor andel av oksygenopptaket ditt bestemmes av gener? Og hva sier den siste forskningen om isbad kontra varmebad etter trening?


Annons

Varmt? Kle på deg!
En ny studie, publisert i Medicine and Science in Sports and Excercise, peker på at det kan ha sine fordeler å kle seg varmt – for å prestere når det er varmt. Det gjelder særlig om du trener i svalere temperaturer og skal løpe et løp på varmere breddegrader. I stedet for å akklimatisere deg på stedet hvor løpet skal foregå, hvilket tar 1–2 uker, er det enklere (og billigere) å ta på seg noen ekstra lag med klær og begi seg ut. Test ut å kle deg ekstra godt på løpeturene dine 2–3 uker før løpet, så har du enkelt forbedret sjansene dine til å prestere på topp når temperaturen går opp.

Endelig!
Nå er det kanskje slutt på selvpining i isvann etter hardøktene. I en ny studie, publisert i Journal of Strength and Conditioning, fant forskerne ut at kalde bad hadde liten eller ingen effekt på restitusjonen etter løpeøkter.

Dropp HIIT – nå er det LISS som gjelder
Low-intensity stedystate exercise, eller LISS, er et godt alternativ til høyintensiv intervalltrening (HIIT) hvis formålet er vektreduksjon. Det mener i hvert fall forskerne på University of Bath i England, som står bak en ny studie på lavintensiv trening. I den fikk deltakerne trene fem ganger i uka, med ulike intensiteter. Halvparten av deltakerne trente hardt, halvparten trente moderat. Etter tre uker hadde begge gruppene gått ned like mye i vekt. Forskerne bak en annen studie, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, konkluderer med at høyintensiv trening er vanskeligere å opprettholde over tid – hvilket fører til mindre mosjon på sikt.

Kvalitet over kvantitet
Til forskjell fra hva mange tror, er det kvaliteten på maten og ikke mengden som har størst betydning for vekten. Det mener forskerne bak en ny studie, publisert i Journal of the American Medical Association. De fant ut at forsøkspersoner som reduserte inntaket av prosessert mat, tilsatt sukker og raffinerte frokostblandinger gikk ned mye i vekt i løpet av 12 måneder – til tross for at de spiste store mengder grønnsaker og fullkornsprodukter. Metoden fungerte uavhengig av om deltakerne gikk på dietter med lavt fett- eller karbohydrattinnhold. Konklusjonen? Å konsentrere seg om kvaliteten på maten fremfor antallet kalorier og porsjonsstørrelser er en fremgangsrik metode for å gå ned i vekt samt å holde vekta over tid.

NULL
Forskjellen i antall løperelaterte skader hos løpere som benytter seg av løpe-apper og løpere som ikke gjør det, ifølge en ny studie publisert i The Physician and Sportsmedicine.

50 %
Så stor del av ditt maksimale oksygenopptak bestemmes av gener og miljøfaktorer, ifølge en studie publisert i BMC Genomics. Den gode nyheten? Resten er opp til deg.Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser