Er det så viktig med frokost? - Runner's World
Annonse

Er det så viktig med frokost?

Kosthold: ...Eller kan du bare spise litt mer til lunsj?


Du har helt sikkert hørt at frokosten er dagens viktigste måltid. Det er faktisk vitenskapelig bevist at frokostspisere er slankere enn de som hopper over det første måltidet, men det er ikke nødvendigvis slik at det er selve frokosten som gjør dem slankere. Mye tyder på at det å hoppe over frokosten fører til lavere daglig kaloriinntak, men samtidig gjør det ogsål at man er mindre aktiv og forbrenner mindre.

Hvordan påvirker egentlig frokosten treningen din? Vel, det sier seg nesten selv at du presterer dårligere på morgenøkta når du ikke har noe energi å gå på. I løpet av natten bruker nemlig de vitale organene i kroppen masse energi, og det går hardt ut over karbohydratlagrene dine. Hvis du ikke fyller på med energi så fort du står opp så trener du på energiunderskudd, og da får du ikke like godt utbytte av treningen.

En studie foretatt ved britiske Loughborough University analyserte prestasjonen til utøvere som trente klokken 17 om ettermiddagen, og målet var å se om frokosten også hadde innvirkning på trening sent på dagen. Utøverne ble delt i to; én gruppe som fikk spise frokost, og én gruppe som hoppet over frokosten. I undersøkelsen skulle utøverne først sykle 30 minutter i moderat tempo, og deretter syklet de så langt de kunne på 30 minutter. Alle utøverne fikk spise så mye de ville til lunsj, og de som hadde hoppet over frokosten tidligere på dagen spiste i gjennomsnitt 200 kalorier mer enn de som spiste frokost. Dette var likevel ikke nok til å fylle opp de tomme energilagrene. Resultatene viste nemlig at de som hoppet over frokosten presterte 4,5% dårligere enn frokostspiserne.

Det skal sies at alle testobjektene var vant til å spise frokost, slik at dette kan ha påvirket resultatet noe. Måltidsrytmen ble forstyrret når kroppen ikke fikk den frokosten den er vant til, og dette kan selvsagt ha negativ innvirkning på prestasjonen. Det er mulig at resultatene ville vært annerledes dersom man utførte testen på mennesker som var vant til å ikke spise frokost. Likevel er forskjellen på 4,5% ganske stor, og det er mye som tyder på at en stor lunsj ikke er nok til å hente inn den tapte energien.
Moralen er altså at frokosten fortsatt er dagens viktigste måltid, og for deg som trener er den essensiell for å få fullt utbytte av treningen din, også når du trener på ettermiddagen.

Spiste du frokost i dag? Her er noen oppskrifter du kan sjekke ut i morgen tidlig, hvis du trenger litt ny input på frokost-fronten.

Detta formulär är ej öppet för svar


Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser