Din neste coach – en algoritme - Runner's World
Annonse

Din neste coach – en algoritme

Kunstig intelligens og algoritmer kan i dag trene oss ved hjelp av sensorer og apper, og alt fra løpesko til treningsklær er i dag oppkoblet. Her er en guide til den digitale treningsjungelen.


Annons

Millioner av løpere verden over bruker i dag en eller annen form for digitale hjelpemidler i treningen sin. Det kan handle om alt fra at GPS-klokka di registrerer tid, fart og distanse til at oppkoblede sensorer og treningsapper analyserer hvordan akkurat du løper. Med hjelp fra kunstig intelligens, eller AI (artificial intelligence), blir du coachet til et mer effektivt løpesteg ut ifra dine data – i sanntid.

Kanskje ligger denne raske digitale utviklingen – der vi enkelt både kan analysere og dele treningen vår og heie på andre – til grunn for at flere personer enn noensinne trener løping i en eller annen form?

Tilgangen på kunnskap om trening er i hvert fall på en måte større og mer tilgjengelig for flere enn noen gang før i historien.

Denne guiden går gjennom hvordan alt fra treningsklokker og smarte klokker til mobilapper, wearables og løpesko med integrert elektronikk har utviklet seg for å hjelpe deg med å utvikle deg som løper. Flere av disse produktene samarbeider dessuten med hverandre.

Samtidig kan man se en liten motbevegelse vokse frem. Disse løperne har den innstillingen at det viktigste er løpingen i seg selv, og at alle digitale duppeditter like greit kan bli igjen hjemme. Så selv om dette er en oversikt over hva som skjer på det digitale markedet for løpere, oppfordrer vi samtidig alle til å våge å stole på sin egen iboende følelse også. I blant kan det både være nyttig og befriende og bare løpe helt fritt og ta inn alle inntrykk fra omgivelsene – helt uten at klokka eller mobilen stiller krav til fart, distanse eller hva det måtte være. Du trenger kanskje ikke en gang å dele treningen din med andre – men bare nyte følelsen av at du har løpt.

Treningsklokker
I dag finnes det en mengde treningsklokker med innebygd GPS, pulsmåling mot håndleddet og avanserte analysefunksjoner. De kan være til stor hjelp når det gjelder å få kontroll på distanse, fart og intensitetssoner. Klokkene loggfører stort sett øktene dine automatisk. De markedsledende produsentene, som Garmin, Suunto og Polar, har alle en drøss med modeller med ulike typer løpe- og treningsfunksjoner i kombinasjon med alt fra innebygget GPS til pulsmåling, musikkspiller, kartfunksjoner og mye annet. Fordelen med disse er at de er lette å bruke og at man får informasjonen rett fra håndleddet. De fleste av løpeklokkene har også en app der du i tillegg til å analysere dine egne økter, dele din egen trening og ta del i andres trening. Integrerte treningsprogram designet ut ifra en spesifikk distanse du ønsker å lykkes på, er også vanlig.

Smarte klokker
Utviklingen av smarte klokker som Apple Watch, Fitbit Ionic eller Samsung Gear har bidratt til at grensene mellom treningsklokke og mobil stadig viskes ut. De nye generasjonene med smarte klokker har fått flere og flere funksjoner tilpasset trening, samtidig som de også blir mer og mer frittstående og uavhengige av mobilen. For løperen innebærer det for eksempel at man ikke trenger å drasse rundt på mobilen for at klokken skal kunne registrere fart, siden klokken selv har oppkobling mot GPS-satellittene og mobilnettet.

Fitbit Ionic er et eksempel på en slik smart treningsklokke. Den har innebygd GPS, pulsmåling mot håndleddet og en musikkspiller som fungerer uavhengig av mobiltelefonen. I tillegg til en mengde treningsfunksjoner for alt fra løping til svømming, kan den også coache deg til et bedre resultat – og du kan selvfølgelig se både værprognoser og lese notiser fra mail og sms på den. Du trenger verken mobil eller bankkort med på løpeturen – du kan til og med betale med klokka. Hvis du har Ionic på deg om natta, kan du også lese av hvor godt du egentlig har sovet, noe som kan hjelpe deg til en bedre balanse i hverdagen.Treningsapper
En mobil er noe mer komplisert å anvende underveis i en treningsøkt enn en treningsklokke. Men i kombinasjon med et par hodetelefoner kan du både få veiledning og motiverende tilrop av en treningsapp, både under og etter økta. Å dele treningsloggen med andre løpere i et digitalt treningsforum er noe mange løpere verdsetter. Å motta tomler opp for treningen gir deg en ekstra dytt, og det å se andre løpere loggføre kilometer på kilometer, gjør det litt lettere å komme seg ut selv også.

Flere av de ledende produsentene av klær, sko og utstyr på løpemarkedet eier i dag noen av de ledende treningsappene for løping. Asics eier Runkeeper, Adidas har Runtastic og Endomondo ligger under varemerket Under Armour. Nike har også sin egen app for løpere; Nike+ Run Club.

Runkeeper
Akkurat som navnet antyder er dette en app for løping. Runkeeper har vært på markedet lenge og har nå over 50 millioner brukere. Siden starten i 2008 har appen utviklet seg og tilbyr nå mye mer enn bare måling av distanse, tempo og tid. for eksempel kan du lage utfordringer som du inviterer andre til å ta del i, og dermed også delta i andres utfordringer som kanskje booster treningen din. Vil du legge penger i premiumfunksjonen Runkeeper Go kan du få treningsprogram tilpasset ulike distanser.

Strava
Dette treningssamfunnet er en av de større, og fokuserer på både løping og sykkel. Appen kan enkelt importere data fra de ledende treningsklokkene og det finnes mange ulike topplister og utfordringer som du kan ta del i – alt fra lokale segment-konkurranser til større globale utfordringer. Treningsplaner med ulike videotips kan du også finne her, i tillegg til kart over runder som andre har løpt – en bra funksjon hvis man er på nye steder. Mange lovpriser det sosiale nettverket Strava skaper blant medlemmene. I premiumfunksjonen, som koster penger, finnes blant annet flere analysefunksjoner, treningsprogram med mer.

Endomondo
Denne appen ble utformet i Danmark, og ble etter hvert oppkjøpt av Under Armour. Appen er enkel å bruke og tilbyr mange ulike utfordringer du kan bryne seg på. Akkurat som i Strava kan du finne nye runder som andre løpere har løpt tidligere, og i premiumvarianten kan du få tilgang til treningsprogram.

Nike+ Run Club
Nikes egen løpeapp har ifølge ubekreftede kilder 50 millioner brukere. Om dette skyldes funksjonene eller at appen følger med i visse telefoner vet vi ikke, men det er helt klart en enkel og hendig app – og alle funksjoner er gratis. I tillegg til basisfunksjoner som distanse, tid og tempo kandu også få coaching i øretelefonene underveis i økta. Alle treningsprogram i appen er også gratis.

Runtastic
Her er det Adidas som har tatt over appen. Utover de vanlige funksjonene for løping, tilbys også en premiumversjon der du som løper får tilgang til treningsprogram og Story Run – en podkastlignende tjeneste som du kan lytte til på trening.Zombies, Run
Her er en annerledes, spillinspirert treningsapp som kan inspirere til økter med fartsvariasjon. I premiumversjonen lytter du til et interaktivt radioteater som driver løpingen din fremover ettersom du jages av zombies. Det høres kanskje ut som en litt alternativ vri sammenlignet med andre apper, men samtidig inneholder den alle basisfunksjoner en konvensjonell løpeapp bør ha. Kilder hever at appen har over en million brukere, og antall historier som kan jage deg rundt er 200 stykker.

PaceUp
Svenske PaceUp er ingen rendyrket løpeapp, men en treningsapp der det å utfordre seg selv står i fokus. I tillegg til å måle distanse, tempo og tid, får du poeng for treningen din – og det gjelder ikke bare løpingen, men all trening genererer poeng. På denne måten kan de som trener, men ikke løper så mye, likevel utfordre løpere – og stikk motsatt. Mikael Matsson, doktor i fysiologi ved Karolinska Institutet har hjulpet til med graderingen av poengene for den fysiske aktiviteten man gjennomfører.

Wearables – bærbart og integrert
Wearables kalles denne nye, integrerte elektronikken i seonsorer som vi kan være med oss i klær, solbriller, sko eller klokker. Formålet er å analysere for eksempel løpesteget eller løpsøkonomien. Et eksempel er selskapet Racefox. De utviklet til å begynne med sensorer for å analysere langrennløperes bevegelsesmønster og teknikk, men har nå også utviklet et verktøy for løpere: Racefox Run.Sensorer registrerer bevegelse, puls, hastighet og mye mer, hvilket analyseres av Racefox-appen på mobilen. Løperen får deretter tilbakemeldinger på alt fra løpeteknikk til løpsøkonomien i sanntid av en digital coach gjennom trådløse øreplugger.

Men det er ikke bare teknikken din Racefox kan hjelpe deg med. Systemet har også en coachingfunksjon for deg som trener mot et spesifikt mål. Du kan gjennomføre en test, og basert på testresultatene blir du henvist til et treningsprogram som tar utgangspunkt i et tidsmål som er realistisk å oppnå for deg.Solbrilleprodusenten Oakley har en lignende teknologi i modellen Radar Pace. I solbrillen sitter det integrerte sensorer som blant annet måler bevegelsene dine. Disse sensorene kommuniserer med en app på mobilen din. Basert på formålet med økta di og ditt langsiktige treningsmål, coaches du av en stemme direkte i ørepluggene som også er integrert på brillestengene på solbrillen. I disse ørepluggene er det også en sensor som måler pulsen din. Systemet styres med stemmen eller via en touchfunksjon på brillestengene. Spør om å få vite hvor fort du løper, og du får farten oppgitt på øret.

Løpesko med sensorer
Selv løpeskoene blir mer og mer oppkoblet og høyteknologiske. I år lanserte for eksempel Under Armour sin Let's Connect-sensor, som finnes i merkevarens samtlige fem løpeskomodeller. Den innkapslede sensoren sitter i høyreskoens mellomsåle, og kobles via Bluetooth til appen MapMyRun på mobilen din. Sensoren registrerer og overfører en rekke ulike data automatisk. I tillegg til distanse, hastighet, kilometertider, stegfrekvens, steglengde og total tilbakelagt distanse, finnes det også en avansert funksjon for steganalyse.Sensoren aktiveres helt automatisk så fort man begynner å løpe, og all data registreres i den, slik at du slipper å ta med deg mobilen på løpetur. Etter økta lastes alt opp på appen for videre analyse.

Les også: Test av fire nye terrengskoKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser