Derfor stinker treningsklærne dine - Runner's World
Annonse

Derfor stinker treningsklærne dine

Ifølge en studie publisert i Applied and Environmental Microbiology lukter treningsklær i syntetisk materiale verre enn bomullsbasert tøy dagen etter en svett treningsøkt.


Annons

I studien lot forskerne 26 personer trene hardt en time på spinningsykler. Deretter samlet de inn trøyene deres. Etter 28 timer ble bakteriene i trøyene analysert og en luktepanel fikk bedømme hvor ille trøyene luktet. Polyestertrøyene luktet betydelig mer ubehagelig og intenst enn trøyene i bomull, fastslo panelet.

Forskerne ved universitetet i Gent, som sto bak studien, mener at forskjellen kommer av bakterien micrococci. Disse bakteriene er kjente for sin evne til å bryte ned lange kjeder av fettsyrer, hormoner og aminosyrer til enklere, mer instabile substanser med en typisk odør.

Fersk svette lukter relativt mildt. Det er først når bakteriene starter å bryte ned svettens fettsyrer at den karakteristiske stanken fra treningsklærne oppstår. Og i løpet av de 28 timene var tilvekstren av micrococci-bakterier mye større på de syntetiske trøyene sammenlignet med dem av bomull.

Hvis du vil forsøke å redusere antall vaskemaskiner med treningsklær, kan du prøve å skylle ut svetten av treningsklærne før bakteriene rekker å forvandle klærne dine til en stinkbombe. Eller rett og slett velge plagg laget av ull eller bomull. Studien gir indikatorer på at treningsklær eller merinoull reduserer sjansen for at hjemmet ditt lukter som et godt brukt prøverom på black friday, sammenlignet med klær av syntetiske materialer.

Les også: Nå kverker vi treningsmyteneKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser