Derfor lever løpere lenger - Runner's World
Annonse

Derfor lever løpere lenger

Trening: Trenger du en ekstra dytt for å komme deg ut døra? Ta en titt på denne lista med vitenskapelige bevis på at løping er bra for deg.


Annons

Forskerne bak en ny studie, publisert i vitenskapstidsskriftet Progress in Cardiocascular Diseases, har studert hvordan trening påvirker levetiden. Det viste seg at løpere i snitt lever tre år lengre og har en 30 prosent mindre sjanse for å dø en for tidlig død, sammenlignet med ikke-løpere som ikke trener i det hele tatt. Fysisk aktive personer som trener andre treningsformer enn løping har en 12 prosent mindre sjanse for å dø for tidlig sammenlignet med inaktive personer. Forskerne bak studien trekker frem disse helsefordelene ved løping:

Kardiovaskulært
Løping gir en lavere hvilepuls, lavere blodtrykk og bedre oksygentransport. Dette fører igjen til en 45 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Metabolisme
Løpere har en forbedret insulinfølsomhet og evne til å ta opp glukose. Løpere har også en større andel "sunt" kolesterol (HDL), lavere nivåer av triglyserider (som kan påvirke hjertehelsen negativt) og en lavere andel kroppsfett.

Skjellett og muskler
Løping gir økt muskelmasse og høyere bentetthet. I fjor bekreftet forskning fra Boston University at løpere generelt ikke rammes av artrose i leddene i like stor grad som ikke-løpere.

Nevropsykiatrisk
Regelmessig trening gjør at viktige områder i hjernen, som hippocampus og den prefrontale hjernebarken, vokser seg større. Dessuten forbedres den kognitive funksjonen og risikoen for depresjon reduseres.

Les også: Våren er her – kom deg ut!Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser