Bekreftet: Smertestillende hemmer treningseffekten - Runner's World
Annonse


Foto: Runner's World Sverige   Foto: Runner's World Sverige

Bekreftet: Smertestillende hemmer treningseffekten

Trening: Ny svensk studie viser at helt vanlige smertestillende kan hindre både muskelvekst og styrke.


Antiinflammatoriske legemidler, som for eksempel Ibux, selges reseptfritt og benyttes av mange idrettsutøvere blant annet for å motvirke stølhet og redusere betennelsesdannelser. Nå viser imidlertid ny forskning fra Karolinska Institutet i Sverige at en dose på bare tre tabletter daglig kan ha negativ effekt både på muskelvekst og -styrke. Dessuten er det lite forskning som tyder på at disse legemidlene, såkalte NSAIDs, påvirker restitusjonen i positiv retning eller reduserer stølheten. Faktisk så har tidligere undersøkelser vist at NSAID i forbindelse med trening hemmer de anabole (oppbyggende) signalene som muliggjør effektiv muskelvekst. Nå har altså forskerne ved Karolinska Institutet bekreftet dette i den hittil største treningsstudien gjennomført på unge individer som trener styrke i forbindelse med NSAID-inntak.

I studien trente 31 deltakere i åtte uker, og tok samtidig enten en høy dose ibuprofen (3 x 400mg daglig), eller en liten dose acetylsalisylsyre ( 1 x 75mg daglig). Begge grupper økte muskelmassen sin i løpet av treningsperioden, men gruppen som fikk ibuprofen hadde en betydelig mindre økning enn gruppen som fikk acetylsalisylsyre. Også når det gjaldt styrken var resultatene ulike, men her var ikke forskjellene like store.

Resultatene av denne studien viser, ifølge forskerne selv, at høye doser NSAID har negativ påvirkning både på muskeloppbygning og -styrke. Det kan virke som at en av årsakene til den negative effekten er at den antiinflammatoriske prosessen påvirkes ved bruk av NSAID, noe som styrker teorien om at antiinflammatoriske prosesser er viktige for å gi oss større og sterkere muskler etter trening.

Mye tyder med andre ord på at det er en god idé å la ibuxen ligge med mindre du har skikkelig vondt.

Kilde: idrottsforskning.seKommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser