Alt du trenger å vite om maraton - Runner's World
Annonse

Alt du trenger å vite om maraton

Trening: Planlegger du å løpe maraton en eller annen gang? Kanskje allerede i år? Her er en kjapp ABC for maratonløpere.


Annons

Mange har et maratonløp på bucketlista. Distansen blir mer og mer populær, men visste du at det fortsatt bare er 0,5 prosent av den amerikanske befolkningen som har løpt en hel maraton? Vi løpere tar det for gitt at alle vet hvor lang en maraton er, men spør du en ikke-løper, kommer ikke nødvendigvis svaret like kjapt. Her er det du trenger å vite før du for alvor begynner å trene mot den mest ikoniske av alle løpsdistanser – maraton.

A) Distansen
I år 490 før vår tidsregning løp en gresk soldat ved navn Pheidippides ca 40 kilometer fra byen Marathon til Athen for å overbringe nyheten om seier mot perserne i slaget ved marathon.

Vi spoler fram til 1896, da det første internasjonale OL hedret Pheidippides ved å arrangere en "marathon". Tjuefem løpere løp fra Marathon bro til den olympiske stadion i Athen, noe som inspirerte andre til å følge etter: Det første Boston Marathon ble arrangert året etter, i 1897.

Et tiår senere, i 1908, ble maratondistansen slik vi kjenner den i dag, etablert under OL i London. På det tidspunktet var det ingen klar standard for distansen. Den britiske kongefamilien ønsket at løpet skulle begynne ved Windsor Castle, og at målgangen skulle være på den olympiske stadion, rett foran "VIP-tribuna" som de satt på. Dette utgjorde en distanse på 42,195 km, eller 26,2 miles. I 1921 erklærte IAAF denne distansen som offisiell maratondistanse.

B) Tiden
Nå kjenner vi litt til distansen og historien bak, og du lurer kanksje på hvor lang tid vi har brukt på distansen oppgjennom? Vel, den raskeste tiden noensinne registrert, er to timer og tjuefem sekunder. Smak litt på det. Denne tiden er dog IKKE ofisiell verdensrekord, da den ble satt under Nikes forsøk "breaking2". Men det er samme mann som har verdensrekorden. Han heter Eliud Kipchoge og kommer fra Kenya. Verdensrekorden hans ble satt under Berlin marathon i 2018 og lyder 2.01.39. På kvinnesiden har Paula Radcliffe fra England stått ubeseiret i lang tid. Rekorden hennes er på 2,15,25 og ble satt i 2003.


Eliud Kipchoge (hvit singlet) under verdensrekordløpet i Berlin 2018.

Men vi "vanlige" løpere bruker riktignok litt mer tid. Gjennomsnittstiden fra New York Marathon i 2017 var på 4,37 timer. I Oslo Maraton 2015 brukte flest løpere et sted mellom 3.30 og 4 timer. Flere løp, deriblant nevnte New York City Marathon, rapporterer at gjennomsnittstidene har gått opp. Er vi blitt tregere med årene? Antakelig ikke, men det vitner om en større bredde. Mange flere løper maraton, selv om det ikke går så fort – og det er en fin ting. Tiden er ikke det viktigste, så lenge du har det gøy underveis. (Maraton er aldri 100 % gøy, men du skjønner hva vi mener).

C) Treningen
Hvis du googler "treningsprogram maraton" er det fare for at du blir litt overveldet. Et fornuftig treningprogram inneholder ofte fire ulike komponenter: En gradvis lengre langtur som til slutt ender på rundt 30 kilometer, en god del terskeltrening, noe alternativ trening og supplerende trening som for eksempel styrke, og kortere løpeturer. I snitt varer de fleste treningsprogrammene i alt fra 12 til 20 uker.

Her er noen av Runner's Worlds beste treningsprogram for maraton

Og her er 10 tips for maratondebutanten

 Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser