6 hverdagsfeller som kan føre til skader - Runner's World
Annonse

6 hverdagsfeller som kan føre til skader

Skader: Pass på! Går du i noen av disse fellene?


Tilsynelatende små problemer kan bli langvarige skader hvis du ikke gjør noe med dem.

1: Ikke trykk føttene ned i sko du ikke har knyttet opp
Du gjør det dag etter dag, ute etter uke, måned etter måned; trykker føttene ned i et par sko du ikke har giddet å knyte opp. Og så en dag har du vridd vristene dine så mange ganger at det oppstår en skade på ligamentene i føttene.

Løsning:
Knyt opp skolissene før du tar på deg skoene! Hvis du synes det er slitsomt å knyte, så bytt til elastiske skolisser ("hurtiglisser"), som gjør at det går fort å knytte skoene opp og igjen.

2: Ikke løp med vannflaske i hånden
Å løpe med vannflaske i hånden over lengre tid kan gjøre holdningen din dårlig og dermed øke risikoen for skader.

Løsning:
Et væskebelte rundt magen sentrerer vannets vekt nærmere kroppen, slik at løpingen påvirkes minimalt.

3: Ikke overstrekk hamstringmuskulaturen
Du tror kanskje at den beste kuren for støle hamstrings er å tøye, både hardt og ofte. Men, for mye tøying kan i seg selv forårsake skader i musklene.

Løsning:
Når du er varm, skal du tøye hamstringsene lett. Du skal ikke presse hardt, og absolutt IKKE tøye så mye at du kjenner ubehag. Husk også på at problemer med hamstringsene kan ha flere årsaker, og ofte kommer de av at muskulaturen i hofteleddsbøyerne er støl og kort.

4: Gjør mer enn bare utfallssteg
Løpere har ofte en ubalanse i benmusklene som bare målrettet styrketrening kan fjerne. Pass på å styrke de stabiliserende muskelgruppene for å motvirke skader.

Løsning:
Styrk hele kroppen ved å gjøre kombinasjonsøvelser som styrker både over- og underkroppen samtidig. Bruk egen kroppsvekt som motstand.

5: Ikke gi blod før en konkurranse
Det kan ta fire til åtte uker for røde blodlegemer å gå tilbake til normalverdiene etter du har gitt blod. Det er ikke sikkert du merker dette på en helt vanlig treningsdag, men det kan definitivt gi utslag i et løp.

Løsning:
Pass på at det alltid går minst åtte uker fra du gir blod, til du skal løpe et løp du vil prestere bra på.

6: Ikke bruk dårlige hverdagssko
Sko som ikke støtter foten -eller sko med nedslitte såler -kan forårsake hælspore, mens høye hæler kan føre til støle legger og ømme achilles-sener.

Løsning:
se på skoene dine bakfra. Hvis de luter innover eller utover er det på tide å gå til innkjøp av et par nye. Velg et par behagelige sko med god støtte for fotbuen, og unngå høye hæler så langt det lar seg gjøre.Kommentere


Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser