19 løpesko testet - Runner's World
Annonse

19 løpesko testet

Produkter: Runner's World har testet 19 løpesko i høst. Her er alle resultatene og konklusjonene.


Det å finne nye og riktige løpesko er en personlig prosess, og ikke alltid like enkel å gjennomføre. Vi har testet 19 sko nå i høst, og her er resultatene. Alle skoene er testet både i Runner's World Shoe Lab og av testløpere.

Skoene er satt i en rekkefølge der de mer tradisjonelle godt dempede skoene kommer først, og de mer minimalistiske med lite støtte og demping kommer til slutt. Det vil si at uerfarene løpere, store løpere og de som kanskje ikke løper mer enn 30km i uka, finner de mest passende skoene først i denne presentasjonen. De erfarende løperne som også har utviklet ben og føtter som tåler mye belastning, kan få mye moro med de minimalistiske skoene i slutten av denne presentasjonen.

Men, vi understreker at dette er opp til hver enkelt å bedømme. Ta også turen til din lokale løpeskospesialist for gode råd og ikke minst for å teste ut hva som passer til din egen fot.

Brooks Glycerin 12
1600 kroner
En av våretestløpere, som veier nesten 100 kilo, hadde mange lovord til Glycerins komfortable passform og myke støtdemping. I denne oppdateringen har Brooks oppgradert mellomsålematerialet til Super DNA som ellers kun brukes i Transcend-skoene. Testerne i RW Shoe Lab bekrefter også at versjon 12 av Glycering leverer en mykere løpsfølelse enn sin forgjenger.
Vekt: 311 gram (herre), 248 gram (dame)
Såleprofil: 35,4 mm (hæl), 24,0 mm (framfot)
Konklusjon: Glycerins myke plattform fungerer på alle distanser.


Altra Paradigm

1499 kroner
Altra har lagt på et godt lag med mellomsålemateriale under hele fotsålen, hvilket har gjort skoens fremre del stiv. For å motvirke en slik effekt har andre skoprodusenter valgt å gi undersiden en mer buet utforming i lengderetningen, slik at man bedre kan avvikle løpesteget. Men det har ikke Altra gjort – og Paradigms flate «zero-drop»-siluett gjorde at testløperne generell kunne ønske seg en mer fleksibel konstruksjon.
Vekt: 288 gram (herre), 228 gram (dame)
Såleprofil: 30,9 mm (hæl), 30,3 mm (framfot)
Konklusjon: Best for store løpere som har behov for mye støtdemping.


Les også: De 100 første løpeskoene i New york City Marathon


Mizuno Wave Enigma 4

2000 kroner
Det er ikke mye som er forandret på Mizunos toppmodell i støtdempingskategorien, hvilket også inkluderer prisen. Mellom- og yttersålen har i sin helhet blitt flyttet over fra forgjengeren (generelt skjer en oppdatering her hvert andre år). Overdelen har derimot fått noen små justeringer for å forbedre passformen. Den største endringen er at produsenten har tatt bort forsterkningen i framfoten for å få til en mykere følelse mot foten. Partiet rundt anklene er også senket litt for bedre passform rundt bakre del av foten.
Vekt: 306 gram (herre), 239 gram (dame)
Såleprofil: 35,7 mm (hæl), 25,4 mm (framfot)
Konklusjon: En milsluker som passer til mange typer mosjonsløpere.


Asics Gel-Pursue

1400 kroner
Liker du Gel-Nimbus, men leter etter en sko som har litt mer respons i mellomsålen? Da er kanskje Gel-Pursue, en ny sko fra Asics, noe for deg. Pursue tilbyr like store deler støtdemping og stabilitet i en forpakning som plasserer foten noe nærmere underlaget enn i Gel-Nimbus eller stabilitetsmodellen Gel-Kayano. Selv om Pursue ikke har en pronasjonskile (et hardere mellomsålemateriale plassert på skoens innside) tilbyr skoen likevel en viss dose stabilitet gjennom en myk landingssone i den ytre delen av hælen, samt en plastforsterkning i mellomfoten. Denne konstruksjonen gjør at modellen kan fungere for et stort antall løpere. Pursue bør passe til nesten halvparten av alle tenkbare løpeprofiler, men er spesielt egnet for de relativt uerfarne ogf mer velvoksne løpere som trenger litt ekstra beskyttelse.
Vekt: 300 gram (herre), 246 gram (dame)
Såleprofil: 33,5 mm (hæl), 24,8 mm (framfot)
Konklusjon: En velbalansert sko som bør tiltale mange ulike løpere.

Slik er passformen til Pursue
Testløperne synes passformen til Pursue hverken er for tettsittende eller for løs. Scanningen fra Shoefitr (som gir tredimensjonale målinger for å fastsette hvordan en sko passer) bekrefter dette. Grønn farge er bra, blått indikerer en løs passform, mens oransje og rødt indikerer områder som potensielt kan gi mye trykk og friksjon. Vil du se hvordan passformen til samtlige modeller i denne skoguiden er? Gå inn på www.runnersworld.com/shoefinder.


New Balance 1260v4
New Balance har endret veldig lite på 1260v4, som vi i fjor ga utmerkelsen "Beste oppdatering". "Skoen gir en hel del stabilitet uten å kjennes klumpete eller tung", sa en av våre testløpere. Vi ga tommel opp for slankingen på versjon 3, men denne oppdateringen har derimot økt en del i vekt - rundt 25 gram. Til tross for det er ikke 318 gram for en herresko særlig mye, tatt i betraktning av beskyttelsen den gir løperen.
Vekt: 318 gram (herre), 264 gram (dame)
Såleprofil: 32,0 mm (hæl), 23,1 mm (framfot)
Konklusjon: En stødig sko som likevel gir en lett og rask løpsfølelse.


Saucony Omni 13
1500 kroner
Omni veier kun 295 gram, og på denne oppdateringen har Saucony til og med økt stabiliteten noe. Såleplattformen på versjon 13 er nemlig noe bredere enn på Omni 12, hvilket bremser opp pronasjonsbevegelsen ytterligere. Forsterkningene i fremfoten er nå mer laminerte på overdelens nettingmateriale istedenfor fastsydde, hvilket minsker risikoen for friksjon og gnagsår.
Vekt: 295 gram (herre), 241 gram (dame)
Såleprofil: 34,2 mm (hæl), 24,9 mm (framfot)
Konklusjon: Utrolig lett sko med tanke på den stabiliteten som den leverer.


Adidas Supernova Boost Sequence 7
1500 kroner
Lettere? Ja! Mykere? Ja! Mer stabil? Ja! Supernova Boost Sequence 7 har fått flere forbedringer sammenlignet med sine forgjengere. Generellt fikk skoen bra omdømme fra testløperne, selv om noen påpekte at passformen er litt vel romslig. Overdelen er produsert i nylonvev som ikke har noen ekstra forsterkninger. Den har isteden større tetthet i visse områder for å gi støtte til foten. Men den mest markante oppdateringen er naturligvis at skoen har fått Boost-materialet i mellomsålen, som flere av Adidas mer seriøse løpesko har fått eller skal få. Her har Boost blitt kombinert med tradisjonelt og mer fast EVA-materiale nærmest fotsålen. Tanken er at det skal gi en viss stabilitet i såleplattformen, og støtte under fotbuen for dermed å minske pronasjonstendenser.
Vekt: 306 gram (herre), 264 gram (dame)
Såleprofil: 31,7 mm (hæl), 23,5 mm (framfot)
Konklusjon: En slitesterk mengdetreningssko tilpasset noe overpronasjon.


Nike Air Zoom Pegasus 31
1000 kroner
Trofaste Pegasus-tilhengere blir sikkert litt urolige når vi sier at denne klassikeren i løpeskoverden har gjennomgått en stor forandring sammenlignet med forgjengeren, Men fortvil ikke. Flere av våre testløpere har løpt i Pegasus i mange år, og de jubler. «Dette er den Pegasus-modellen som har best løpsfølelse av alle som jeg har testet», sa en av testløperne. «Den er meget følsom, men skoens nye konstruksjon innebærer også at den ikke har samme følelse som Pegasusbrukeren er vandt til». Hva er forskjellig? Først og fremst har støtdempingen en fastere følelse i både hælen og fremfoten. Tester i RW Shoe Lab viser at den totale sålehøyden er senket med tre millimeter, hvilket innebærer en mindre mengde støtabsorberende materiale under foten. Den faste følelsen er derimot ikke dårlig, men ulik sammenlignet med tidligere versjoner av Pegasus.
Vekt: 285 gram (herre), 230 gram (dame)
Såleprofil: 35,3 mm (hæl), 21,3 mm (framfot)
Konklusjon: Pegasus er ikke lengre en ekstremt myk sko – men har en fin løpsfølelse.

Slik er passformen til Pegasus
Selv om scanningen fra Shoefitr tyder på at Pegasus 31 har en helt ordinær passform – sammenlignet med en gjennomsnittlig skomodell – påpeker samtlige testløpere at skoen sitter tettere rundt foten enn forgjengeren. De løpere som har stor erfaring med å løpe i Pegasus mente at den tettere passformen på versjon 31 er mest påtagelig foran.


Brooks Ghost 7

1500 kroner
Denne modellen er blitt en favoritt blant både RW-medarbeidere og testløpere. Selv denne versjonen av Ghost fungerer utmerket som mengdetreningssko for både nybegynnere og erfarende løpere. Skoen har en helt ny mellomsåle av BioMoGo-materialet som du også finner i Ravenna 5, Cascadia og Pure. Brooks har byttet ut en gelpute i hælen, og erstattet den med det samme materialet som i Glycerin. Testene i RW Shoe Lab viser at dette gir en markant mykere støtdemping.
Vekt: 292 gram (herre), 241 gram (dame)
Såleprofil: 34,7 mm (hæl), 23,5 mm (framfot)
Konklusjon: En allsidig treningssko som også passer til de erfarende løperne.


Salming Distance
1399 kroner
Svenske Salmings Distance er, som navnet antyder, produsert for mengdetrening. Det er en sannhet med modifikasjoner – Distance er en relativt lav sko som fremfor alt bør tiltale ambisiøse løpere som er godt trent og har god teknikk. Den har en ganske stiv såle og syv millimeter høydeforskjell mellom hæl og tå (selv om Salming selv mener at den har fem millimeter), og har sammenlignet med gjennomsnittsskoen ganske mye demping – særlig om man tar skoens lave vekt i betraktning. «En herlig sko, som kjennes stabil men samtidig myk og lett», er en av konklusjonene som deles av flere testløpere. Passformen er nøytral, men beveger seg mot det smale segmentet over tåboksen. Løpsfølelsen er meget positiv – Distance tåler derfor definitivt en sammenligning med mer etablerte produsenters tilsvarende modeller.
Vekt: 243 gram (herre), 187 gram (dame)
Såleprofil: 27,3 mm (hæl), 20,9 mm (framfot)
Konklusjon: Et bra alternativ for den som vil ha en relativt lett og smidig distansesko.


Altra Intuition 2.0/Instinct 2.0
1299 kroner
Dette er en klart annerledes sko en når den fikk utmerkelsen «Beste debut» våren 2012. Altra har lagt til mer skumplastmateriale i mellomsålen for å gi skoen en mykere løpsfølelse. Dette gjør at flere løpere som liker myke landinger vil tiltrekkes av denne skoen. Skoen er en bra overgangssko til «zero-drop» - det vil si ingen høydeforskjell mellom hæl og tå.
Vekt: 293 gram (herre), 224 gram (dame)
Såleprofil: 23,9 mm (hæl), 21,1 mm (framfot)
Konklusjon: En typisk «zero-drop»-modell som kjennes ganske nøytral.


Saucony Kinvara 5
1300 kroner
Kinvara har vært en trofast arbeidshest i mange år. I fjor fikk Kinvara 4 utmerkelsen «Beste oppdatering» - mest på grunn av en fin oppdatering i mellomsålematerialet. I år har Saucony justert noe mer på modellen. Yttersålen har fått litt ekstra gunnimateriale for økt slitestyrke – spesielt i fraskyvssonen under storetåa og langs den ytre kanten av mellomfoten. Overdelen har nå en mer distinkt passform takket være en støtte i mellomfoten som kalles «Pro-Lock» - et triangelformet stykke som er innfelt i nettmaterialet og integrert med snøringen, slik at mellomfoten holdes bedre på plass. Materialet i overdelen er også oppgradert. Tåboksen har fått et mer slitesterkt materiale, mens foret rundt anklene har blitt mykere.
Vekt: 221 gram (herre), 179 gram (dame)
Såleprofil: 29,6 mm (hæl), 22,0 mm (framfot)
Konklusjon: Skoen gir god respons for løpere med god løpeteknikk.

Slik er passformen til Kinvara 5
På den tredimensjonale figuren kan du se det svakt blåtonede partiet rundt framfoten. Dette betyr at skoen har en noe løsere passform enn det en gjennomsnittssko har. Testløperne ga tommel opp til denne ekstra romsligheten. «Jeg liker at skoen er smalere i hælen og litt bredere i framfoten», sa en testløper. En annen satt pris på at skoen trykket litt mindre enn normalt på et følsomt punkt. «Jeg har en kul ved stortåleddet mitt, og den lille ekstra plassen foran i skoen var perfekt for meg.»


Altra The One2
1199 kroner
Den tidligere ekstremt faste og tynne konkurransemodellen «One Squared» har nå blitt utstyrt med et skikkelig lag skumplast under fotsålen. Dette har dramatisk endret skoens løpsfølelse – til det bedre, mene våre testløpere. «Skoene har mye myk støtdemping, men er enda lettere enn mange av de minimalistiske skoene som jeg har brukt tidligere», fortalte en av testløperne.
Vekt: 186 gram (herre), 144 gram (dame)
Såleprofil: 23,0 mm (hæl), 20,7 mm (framfot)
Konkusjon: Til tross for all støtdempingen føles skoen ikke ustødig.


Mizuno Wave Sayonara 2
1500 kroner
Sayonara gjorde sin debut for ett år siden, og ble da lansert som en rask sko med lav såleprofil. Modellen ble raskt kultforklart, og derfor er det sikkert en god nyhet for mange at Sayonara i prinsippet er uberørt i denne andre versjonen. Både mellom- og yttersålen er identisk med forgjengeren (det er komponenter som generelt oppdateres hvert annet år), mens overdelen har fått et mykere, mer ventilerende nettmateriale og en anelse mer plass i mellomfoten.
Vekt: 238 gram (herre), 192 gram (dame)
Såleprofil: 28,6 mm (hæl), 18,9 mm (framfot)
Konklusjon: Leverer en følsom løpsfølelse, utmerket både for tempoøkter og konkurranse.


Salming Speed

1199 kroner
Speed følger Salmings "natural running"-konsept med lav såleprofil og en følsom konstruksjon. Yttersålen har lite slitegummi, og den avstivete plastbryggen i mellomfoten, som finnes på Distance-modellen, savnes her. Resultatet er en lettere og mer fleksibel sko, men også en løpsfølelse som våre testløpere beskriver som "platt". Testlabben bekrefter også at Speed har mindre demping i hæl og framfot enn gjennomsnittsskoen.
Vekt:
212 gram (herre), 163 gram (dame)
Såleprofil: 26,1 mm (hæl), 19,9 mm (framfot)
Konklusjon: En konkurransesko for korte distanser og erfarene løpere.Nike Free 5.0
1100 kroner
Akkurat som Free 4.0 Flyknit har 5.0 fått et nytt mønster i mellomsålen. Derimot har 5.0 fortsatt et mer konvensjonelt nettmateriale i overdelen. Utseendemessig minner det om det strikkede Flyknit-materialet, men overdelen i 5.0 er vevd. Fra hæl til tå er 5.0 den av Free-modellene som mest ligner en tradisjonell løpesko. En høyere hældel gjør at modellen fungerer som et første steg mot mer minimalistiske skomodeller. En del testløpere klaget på at skoen kjentes trang i framfoten, akkurat der snøringen starter.
Vekt: 235 gram (herre), 187 gram (dame)
Såleprofil: 26,9 mm (hæl), 19,8 mm (framfot)
Konklusjon: En overgangsmodell for den som er nysgjerrig på mer minimalistiske sko.


Nike Free 4.0 Flyknit
1200 kroner
Hele Nike Free-kolleksjonen har fått en ny sålekonstruksjon. De rette flekssporene gjennom mellomsålematerialet er borte, og isteden brukes nå et hexagonmønster som er designet for at foten skal kunne bevege seg enda mer fritt. De mekaniske testene i RW Shoe Lab viste det seg derimot at fremre delen av skoen er blitt litt stivere enn hva den var hos forgjengeren, men at skoen likevel bøyer seg klart lettere enn gjennomsnittet. Men det er fremfor alt når det gjelder overdelen hvor 4.0 virkelig utmerker seg. For første gang bruker Nike en todelt Flyknit-teknologi, som gir mindre kompresjon enn Free 3.0-modellen. «Jeg elsker den komfertable passformen» sa en av testløperne. «Flyknit-overdelen former seg nøyaktig rundt foten, selv om min fot er lang og smal».
Vekt: 216 gram (herre), 172 gram (dame)
Såleprofil: 26,5 mm (hæl), 19,0 mm (framfot)
Konklusjon: Følsom og myk som få – både rundt foten og mot underlaget.


Nike Free 3.0 Flyknit
1400 kroner
Akkurat som 5.0 og 4.0 har 3.0, den mest minimalistiske av Free-skoene, fått en ny utforming av mellomsålen. Denne såleplattformen er imidlertid mer avrundet, og noe konveks fra side til side. Dette gir en lett ustødig følelse når man står rett opp og ned, men det inntrykket forsvinner så fort man starter å bevege seg fremover. Skoen i seg kjennes kanpt på foten. Den meget elastiske overdelen er strikket i et sammenhengende stykke og omkranser foten som en strømpe, så tett at snøringen nesten er overflødig.
Vekt: 170 gram (herre), 156 gram (dame)
Såleprofil: 26,5 mm (hæl), 20,1 mm (framfot)
Konklusjon: Test disse skoene nøye – noen løpere synes den tette passformen er litt for tett.


New Balance RC1600v2
1200 kroner
Mens de fleste av oss vil velge RC1600v2 utelukkende for korte konkurranser, opp til 10km, kan lettere løpere kanskje også tenke seg å bruke skoene til tempotrening. Hælen er tilstrekkelig myk og elastisk for den som lander lett på hælen, mens den faste og fleksible fremre delen av sko leverer bra respons i fraskyvet. Testløperne satt pris på den tynne, lette overdelen. «Den holder fint for mange mil til tross for at den føles som papp», mente en testløper. Andre testløpere ønsket seg derimot mer rom i tåboksen.
Vekt: 153 gram (herre), 119 gram (dame)
Såleprofil: 25,1 mm (hæl), 16,8 mm (framfot)
Konklusjon: Passer best for den som sikter mot raske tider i konkurranser opp mot 10km.

De mekaniske testene i RW Shoe Lab måler...
...støtdemping
I skolabben bruker vi en «støtkraftforsterker» for å måle hvor myk hver skomodell er ved fotisettet. Maskinen slipper en sylinderformet vekt på 8,5 kilo flere ganger mot mellomsålen, fra fem centimeter høyde. Gjennom å måle hvor mye sålen komprimeres kan vi se hvordan skoen reagerer på støtet. Dette gjøres alltid på en herresko i størrelse US9 (skostørrelse 40) for at resultatene skal være sammenlignbare.

...fleksibilitet
En skos fleksibilitet indikerer hvor godt den følger med i fotens bevegelse, fra hælisett til fraskyv. Vi måler dette i skolabben gjennom å fiksere skoens fremre del i en maskin som deretter bøyer skoen til 45 grader – omtrent så mye som foten bøyes ved løping. Det gjør vi 60 ganger i 20 sekunder, og kraften som trengs for å oppnå 45 grader indikerer hvor følsom skoen er.

...høyde og vekt
Vi veier både herre- (US9) og damemodellen (US7). Vi måler også den totale såletykkelsen; yttersåle, mellomsåle og innersåle. For å gjøre det fjerner vi skoens overdel og måler deretter høyden i hældelen og i fremre delen med en digital kontaktsensor. Slik får vi frem skoens hældropp – høydeforskjellen mellom hælen og framfoten.

I magasinet Runner's World presenterer vi jevnlig skotester. Har du ikke abonnement kan du benytte deg av skjemaet under.

Detta formulär är ej öppet för svar


Kommentere
FlerAvstemning

Tror du at det er mulig for mennesket å løpe maraton på under to timer?

 
 
 

Vis resultat

I bloggen

Marthe K.M. LienMer


Hei!! Nå er det en stund siden jeg har skrevet her på bloggen. Det har skjedd vanvittig mye det ... [Läs mer]

Anders Storhaug HeenMer


Under løping er musculus gluteus medius helt sentral for å opprettholde stabiliteten i hoften og ... [Läs mer]

Maria SørbøMer

Det var fredag, og jeg var på vei til byen med mannen. Vi skulle på teater og kose oss med et glass ... [Läs mer]

Følg Runner's World fb_symbol

Påmelding nyhetsbrev

Annonser
Annonser
Annonser